Af değerlendirmesi verilere göre yapılacak

Af değerlendirmesi verilere göre yapılacak

MHP'nin af tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti af tasarısını meclisin açılmasını beklemeden incelemeye aldı. Nihai karar Başkan Erdoğan'ın katıldığı toplantılarda tartışarak alınacak

MHP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve cezalarda 5'er yıl indirim öngören düzenleme, AK Parti kanadında meclis açılmadan incelemeye alınacak. AK Parti, hangi suçlardan kaç kişinin yararlanacağıyla ilgili Adalet Bakanlığı verilerini temel alarak değerlendirme yapacak.

KAPSAMLI ÇALIŞMA

MHP'nin verdiği yasa teklifinin Meclis'teki görüşmeleri, 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte gündeme gelebilecek. MHP, diğer partilerden de destek bularak teklifi Meclis'ten geçirme yoluna gidebilir ancak AK Parti'nin teklife destek vermesi, teklifin yasalaşmasında önemli olacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "devlete karşı işlenmiş suçlar" için af konusunun düşünülebileceği, şahıslara karşı işlenen suçlar için af düzenlemesine çok sıcak bakmadıkları yönündeki mesajları, AK Parti kurmaylarının ana hareket noktasını oluşturuyor. AK Parti hukukçu kurmayları, MHP'nin teklifiyle ilgili detaylı bir inceleme yaparak, hem ceza indirimi kapsamına giren suçların hangileri olduğu, hem de kapsam dışı tutulanların neler olduğuna ilişkin derinlemesine ve kapsamlı bir çalışma yapacak. Bu nedenle AK Parti, teklifle getirilen ceza indirimlerinden hangi suçlardan kaç kişinin yararlanacağıyla ilgili Adalet Bakanlığı verileriyle bir değerlendirme yapacak.

HUKUKEN İNCELEME

Teklifin ilk incelemesinde AK Parti kurmayları, özellikle kamuya karşı işlenen suçların büyük bölümünün kapsam dışında olmasına dikkat çekiyorlar. AK Parti kanadında, toplumsal barışın sağlanması yönünde atım atılması için devlete karşı işlenen suçlardan bazılarında ceza indirimine gidilmesi gerektiğine işaret ediliyor. AK Parti'nin kaygısı, geçmiş dönemlerde getirilen ve ceza indirimi olarak öngörülmesine rağmen daha sonra Anayasa Mahkemesi yoluyla kapsamın genişletilme olasılığı. Bu nedenle AK Parti kurmayları, her ne kadar ceza indirimi uygulanmayacağı belirtilen suçlar sayılmış olsa da, bu çerçevenin Anayasa Mahkemesi yoluyla genişletilme olasılığının önüne geçecek bir düzenleme yapılmasının önemine işaret ediyor. AK Parti kurmayları, yapacakları detay incelemenin ardından kendi aralarında teklifin detaylarını müzakere ettikten sonra Başkan Erdoğan'ın katıldığı parti toplantılarında konuyu tartışarak bu konudaki tavırlarını netleştirecekler.

Yasalaşırsa 162 bin tutuklu yararlanacak

MHP af yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız yaptığı açıklamada devlete karşı işlenen suçların kapsam dışı olduğunu vurgularken, tekliften 162 bin tutuklu ve hükümlünün yaralanacağını söyledi.MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bazı suçların ceza sürelerinde indirim öngören kanun teklifinin genel af ya da özel af olmadığını, şartlı ceza indirimi olduğunu söyledi. Yıldız, MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta ile Meclis'teki MHP Grup Yönetim Kurulu salonunda düzenlediği basın toplantısında, "kamuoyunu uzun süredir meşgul eden ancak sosyal bir zaruret haline gelen ceza indirimi ya da af şeklindeki düzenlemeyi" Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin talimatıyla hazırladığını belirtti.

BEŞ YIL İNDİRİM

Kanun teklifinin 19 Mayıs 2018'den önce işlenen suçları kapsadığını bildiren Yıldız, tabi olunan infaz kümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere beş yıl indirim yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Yıldız, toplam 253 bin civarında tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, terör suçlusu olarak 25 bin 63 hükümlü, 20 bin 643 tutuklu kişi olduğunu dile getirdi. Ayrıca adam öldürme suçlarından 22 bin 610 hükümlünün, 5 bin 664 tutuklunun bulunduğunu aktaran Yıldız, cinsel saldırıya karşı da 13 bin civarında suçlu bulunduğunu aktardı. Yıldız, devlete karşı işlenen suçlar kanun kapsamı dışındadır dedi.

ŞERİFE GÜZEL

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.