Ahmet Gündoğdu'dan Çözüm Sürecine İlişkin Açıklamalar

Ahmet Gündoğdu'dan Çözüm Sürecine İlişkin Açıklamalar

Şehitlerin Acısını Çekenler Terörün Bitmesini, Acı Üzerinden Siyaset Yapanlar ise Terörün Devam Etmesini İstiyor

 

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Şehitlerin acısını çekenler, terörün bitmesini; acı üzerinden siyaset yapanlar ise terörün devam etmesini istiyor” dedi.

Gündoğdu, Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkan Vekili Vedat Bilgin ile birlikte, Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde çözüm sürecine yönelik çalışmalarda bulundu.

Eğitim-Bir-Sen’in Çarşamba Belediyesi Adapark Tesisleri Göl Restaurant’ta düzenlediği yemek öncesi basına açıklamada bulunan Gündoğdu, çözüm sürecini değerlendirdi.

Gündoğdu, “Bizim işimiz teröristle mücadele değil. Bu, güvenlik güçlerinin işi. Terörist olduğu sürece de bu mücadele devam edecek. Terör ile mücadelede, terör eylemini bitirmek, bataklığı kurutmak, eşit yurttaşlık hakkından faydalanamayanlar için bir çözüm sürecinin içerisinde olduğumuzu bilmek gerekiyor. Zaman zaman Alevilerin, Kürtlerin ve başörtülülerin öteki ilan edildiğini biliyoruz. Hala başörtülü kadınlar Cumhurbaşkanı eşi olabiliyor ama milletvekili olamıyor. Hala Kürtler Cumhurbaşkanı olabiliyor ama Kürt olamıyor. Devletin vatandaşlarını kategorize ederek, şucu bucu dediği, 10 yılda bir dövdüğü yaklaşımdan, o kirli ortamdan ya Ergenekon ya PKK kendine terör iklimi bulmuştur. Türkiye’nin bütün yurttaşlarının öteki-beriki ayrımına tabi tutulmadığı bir iklimi önemsiyoruz, bunun için bu sürecin içinde yer aldık” şeklinde konuştu.

 

Gündoğdu, şöyle devam etti: “Bugün teröristle görüşülüyor. Dün de yapılıyordu. Muhalefet partileri bağırıyor. 10 dakika sonra onların terörist başının idam edilmemesi için imza attıkları ortaya çıkıyor. Şeffaflıksa sorun, bu süreç şu anda daha şeffaf yürütülüyor. Bu ülkenin yüzde 50’sinden oy almış bir Başbakanın bu sürece el atmaması sorundu. Birçok ülkede sendikalar ve muhalefet partililer böyle bir süreçte ‘akan kanı niye durdurmuyorsun’ diye sorarken, Türkiye’de akan kanı niye durduruyorsun şeklinde çıkışlar var.”

“Şehitlerimiz bu süreçte kırmızı çizgilerimizdir. Her ilde şehit yakınları ile görüşüyoruz” diyen Gündoğdu, “Onların yakınları da bizlere ‘biz yandık başkaları yanmasın’ diyor. Şehitlerin acısını çekenler, terör bitsin istiyor. Acı üzerinden siyaset yapanlar ise terörün devam etmesini istiyor. Bu süreç çözülürse millet olarak kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Yemeğe, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Telat Aktaş, Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

Adaleti Gasp Eden Devletten, Adaleti Bütün Vatandaşlarına Eşit Dağıtan Devlete Geçmek İçin Yola Çıktık

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu ve Vedat Bilgin, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret etti. Gündoğdu, adaleti gasp eden devletten, adaleti bütün vatandaşlarına eşit dağıtan devlete geçmek için yola çıktıklarını söyledi.

Daha önce Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Üyesi olduğunu ama genel görevlerinin Türkiye olduğunu belirten Gündoğdu, şöyle konuştu: “Şimdi Karadeniz’e özellikle yönelmiş olduk. Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Bilgin ile birlikteyiz. Hem eleştirileri hem destekleri hem kaygıları alıyoruz. Hem tepkileri ölçüyoruz hem de kendi görüşlerimizi milletle paylaştırıyoruz. Bu manada iki görevimiz var. Birisi, görüşümüzü yansıtmak; diğeri de, milletin görüşüne köprü görevi görmek ve bunu siyasi partilere, Meclis’e, Başbakan’a ve Cumhurbaşkanı’na iletmektir. Ege’den Güneydoğu’ya, Akdeniz’den Marmara’ya ve Karadeniz’e, güçlü bir destek var. Karşı koyanların da yüzde 98’i bizi terörist ile mücadeleyle görevli zannederek karşı koyuyor. Altını çizerek söylüyorum, terör olduğu ve terörist olduğu sürece devletimiz bu görevi ifa edecektir. Bu, güvenlik görevi, bizim işimiz değildir. Bizim işimiz, terör ile mücadele, demokratikleşememeyle çektiğimiz sıkıntıların giderilmesidir. Eşit yurttaşlığın önündeki engellerin kaldırılması, Güneydoğu’da 3-5 terörist ile bölge halkının karıştırılarak yapılan yanlışların yapılmaması, ırkçılık hastalığına kapılmaması gibi onlarca içeriği olan bir konudur. Biz artık 30 yıldır arkasında kim var, maliyeti nedir diye konuştuğumuz bu sorunun çözülmesini istiyoruz.”

Akil İnsanlar 63 Değil, En Az 75 Milyondur

Akil insan sayısının 63 değil, 75 milyon olduğunu ifade eden Gündoğdu, “İster adına diyalog grubu deyin, ister akil insan deyin, isterse de makul insan deyin, bana göre, millet iradesinin yanında yer alan, Ergenekon’a ve PKK’ya ‘hayır’ diyen, değerleri önemseyen her insan akildir. Onun için sayımız 63 değil, en az 75 milyondur. Dolayısıyla biz de bu teklif geldikten sonra akil olmuş insanlar değiliz. Zaten bu zamana kadar düşüncemiz ve tavrımız ile bunu ortaya koyduk. Ama şimdi bataklığı kurutmak için 30 yıldır sadece konuşulan fakat yol alınamayan bu sorunu çözmek için bir yolculuğa başladık. İstiyoruz ki, geçmişte devletimizin zaman zaman darbe ikliminin hakim olduğu süreçlerde bazen Alevileri, bazen başörtülüleri, bazen Kürtleri öteki ilan etmesiyle darılan ve küsen vatandaşların tamamının beriki olacağı bir iklime geçmek istiyoruz. Başörtülüler halen Cumhurbaşkanı eşi olabiliyor ama milletvekili bile olamıyor. Başörtülülük kendi iradesi ise, seçilen bir şeydir. Yani bir kadın başörtüsünü kendi iradesi ile seçer. Ama Kürt olmak veya Türk olmak bir tercih sonucu olan bir şey değildir. O zaman seçmediği ırkından dolayı insanları dışlayarak gidilecek yol, doğru bir yol değildir. Biz Mamak Cezaevi’nin de, Diyarbakır Cezaevi’nin de bir daha o kirli görüntüleri oluşturmaması, o hayata dönülmemesi için ‘ne yapabiliriz’ sorusuna cevap arıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

Vatanın Bölünmezliği, Bayrağımız ve İstiklal Marşımız Değerlerimizdir

Topyekûn kucaklaşma, terörist ile bölge halkını karıştırmama, eğitimde, demokratikleşmede ve yeni anayasada milletin şiddete dönüşmeyen düşünce hürriyetinin önünü açma zamanının geldiğini vurgulayan Gündoğdu, şunları söyledi: “Sürece karşı koyanların yüzde 2’si ne için karşı olduklarını ortaya koymuyor. Onlara çağrım, neden karşı koyduklarını söylesinler. Eğer terörist ile görüşülmesini bahane ediyorlarsa, devletin 30 yıl içerisinde hep görüştüğüne tanıklık ettik. Hatta daha ileri boyuta gitmiş, idam etmeme garantisi veren devlet yöneticileri bile çıkmış. Bugün süreç daha şeffaf ama terörist ile müzakere etme ve pazarlık yapma gibi bir şeyi biz de kabul etmeyiz. Üniter bütünlüğümüz, vatanın bölünmezliği, bayrağımız ve İstiklal Marşımız, bunlar ortak değerlerimizdir. Zaten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, ‘tek devlet, tek millet, tek bayrak, tek dil’ diye bunları haykırıyor. Karşı koyanların gerekçesi bu değerlerin birine zarar gelmesi ise ve böyle bir varsayım varsa buna Memur-Sen ve Prof. Dr. Vedat Bilgin’den daha çok CHP’nin, MHP’nin, Doğu Perinçek’in, Kamu-Sen’in destek vermesi lazım. Çünkü bu değerlere dokunan iktidar yanar. Bir daha sandıkta güneş yüzü göremez. Eğer böyle bir kaygı yoksa, bu sorunun bitmesi için çabalamak lazım. Gittiğimiz bütün illerde şehit yakınlarını ziyaret ettik. Karadenizlileri ziyaret ettik. 6 ay önce şehit olan şehidimizin 19 yaşındaki eşinin yanına gittik. ‘Ben yandım başka kadınlar yanmasın’ diyor. Gümüşhane’de 1997 yılında asteğmen oğlunu Hakkari’de şehit veren Hacı amcamın elini öptük, ‘oğlumun başına gelen torunumun başına gelmesin’ diyor. Bu acıları artık yaşamak istemiyoruz. Samsun’dan eline kına yakıp gönderdiğimiz askerimizin de acı haberini duymak istemiyoruz. Güneydoğu’da görev yapan Karadenizli memurun da can güvenliği sorunu yaşamasını istemiyoruz. Bu sorun çözülürse, millet kazanacak; silah tüccarları ve tabut sevki yapanlar kaybedecek. Çözülmez ise onlar kazanmaya devam edecek. Biz artık milletimiz kazansın diyoruz.”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Çözüm süreci içerisinde Akil İnsanlar Heyeti kapsamında daha önce de Samsun’a gelen Karadeniz Heyeti çalışmalarda bulunmuştu. Biz de Akil İnsanlar’ın yürüttüğü bu çalışmaları yakından takip ediyoruz. Yoğun tempoda götürülen bu çalışmaların sonucunun güzel olmasını umuyoruz” dedi.

Bizim İşimiz Teröristlerle Mücadele Değil

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Üyesi Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Başkan Vekili Prof. Dr. Vedat Bilgin, Valilik ziyaretinin ardından sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluştu. Gündoğdu, muhalefetin eleştirilerine, “Bizim işimiz teröristlerle mücadele değil” diyerek cevap verdi.

Dost Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği’nde düzenlenen toplantıya katılan Ahmet Gündoğdu ve Vedat Bilgin, terörle mücadele ve çözüm süreciyle ilgili görüşlerini paylaştı.

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, terör bataklığının kurutulması ve çözüm dışında başka hiçbir konuda bir araya gelmeleri mümkün olmayan insanlarla birarada olduklarını söyleyerek, “Dolmabahçe Sarayı’na gittiğimde bunu gördüm. ‘Terör bitsin, bitirelim’ diye bir ortaklık var. Bu ortaklık önemli. Farklı kesimlerle birlikte olabileceğimiz ama dünün birbirini düşman ilan eden kesimlerinin de birlikte olduğu bir süreci yaşıyoruz. İşte terörist başının dağda başını okşayan Doğu Perinçek’le MHP’si, Kamu-Sen’i kol kola vermiş, biraradalar. Bu da yeni bir birliktelik. Kente gidiyoruz, CHP’yi ziyaret etmeye randevu almışız. CHP İl Başkanı, ‘Buyurun misafirlerim’ diyor ama yolu kesenler, MHP’liler, Kamu-Sen’liler, TGB, Doğu Perinçek’in ekibi, ‘Gidemezsin’ diyorlar, gidemiyoruz. Yeni Türkiye’de yeni ittifaklar, yeni yaklaşımlar da olabilir” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.