Aktif Eğitim-Sen Nöbet Tutmayacak

Aktif Eğitim-Sen Nöbet Tutmayacak

Eğitimin ve öğretmenlerimizin sorunlarına diyalogla çözüm aramayı ilke edinen Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, çeşitli vesilelerle öğretmenlere okullarda yaptırılan nöbet görevinin hukuki altyapıdan yoksun olduğuna dikkat çekmiştik.

Nöbetçi öğretmenin güvenlik görevi yerine eğitsel rehberlik yapması ve nöbet karşılığında 6 saat ek ders ücreti ödenmesi gerektiğini de 05.02.2015 tarihinde ayrıntılı bir yazı ile Milli Eğitim Bakanlığı’na iletmiştik. Ancak Bakanlık, bizim bütün ikazlarımıza ve önerilerimize duyarsız kaldı.

 

Buna rağmen, eğitim yuvalarımızın zarar görmemesi, öğrencilerimizin mağdur olmaması için “nöbet tutmama” eylemi yerine, vicdani sorumluluğumuz gereği nöbetlerimizi tutmaya devam ederek değişik yöntemlerle sesimiz duyurmak istedik.

 

Ne yazık ki sendikamızın bu duyarlı ve vicdani tutumu, birçok bölgede okul yönetimleri tarafından istismar edildi. Bazı sendikaların nöbet tutmama eylemi yapması sonucu nöbet tutacak öğretmen sayısı azalınca, kimi işgüzar okul yöneticileri, nöbet tutmayan öğretmenlerin yükünü de bizim üyelerimizin de içinde yeraldığı geri kalan öğretmenlere yükledi. Birçok okulda, hiçbir yasal dayanağı olmadığı halde, üyelerimize haftada birden fazla gün nöbet görevi verilmeye, birden fazla bölümden sorumlu tutulmaya ve derslerinin olmadığı günlerde nöbet tutturulmaya başlanmıştır.

 

Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, sorumlu davranışımızı ve üyelerimizin iyi niyetini istismar eden bu uygulama karşısında, biz de nöbet tutmama kararı aldık.

 

Türkiye genelindeki bütün okullarda ve diğer eğitim kurumlarında görev yapan üyelerimiz, 23.02.2015 tarihinden itibaren 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılının sonuna ve nöbetle ilgili taleplerimiz karşılanana kadar “nöbet tutmama eylemi” yapacak, yakasına “güvenlik görevlisi değilim” yazılı kokartlar takacak ve taleplerini içeren dilekçeleri çalıştıkları kurum veya okul müdürlüklerine verecekler.

 

Biz defalarca okullardaki nöbet uygulamasının hukuksuzluğuna, öğretmenlerin güvenlik görevlisi gibi değil ancak eğitsel rehber olarak nöbet görevi yapabileceğine ve bunun karşılığında da 6 saat ek ders ücreti ödenmesi gerektiğine dikkat çekmemize rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı ikinci yarıyılın başladığı 9 Şubattan bu yana konuya ilişkin hiçbir somut adım atmamıştır. Çözüm bulmak şöyle dursun, Bakanlığın yaptığı tek iş, nöbet tutmayan öğretmenlerin listesinin hazırlanarak Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirilmesi ve bu kişilere yasal işlem yapılması ile ilgili girişimlerdir.

 

Duyarlı davranan kimi milletvekilleri taleplerimizi içeren kanun teklifleri hazırlayarak, konuyu TBMM gündemine taşımıştır. Milli Eğitim Bakanlığını sendikal hakkını kullanarak eylem yapan öğretmenleri fişleyerek tehdit etmek yerine, Meclis gündemindeki bu teklifleri ivedilikle dikkate alarak çözüm üretmeye çağırıyoruz.

 

Bizim taleplerimiz son derece açık ve net:

1- Öğretmenlerin nöbet görevi açık ve net bir şekilde hukuki zemine kavuşturulmalı.

2- Diğer tüm mesleklerde olduğu gibi, öğretmenler de nöbet esnasında sadece mesleğine uygun bir görev yapmalı; yani güvenlik nöbeti değil eğitsel rehberlik nöbeti tutmalıdır.

3- Öğretmenlere nöbet tutacağı her güne karşılık olarak en az 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

 

Taleplerimiz kabul edilinceye kadar eylemlerimizin süreceğini, kamuoyuna açıkladığımız talepler dışında yapılacak düzenlemeleri, 6 saat yerine 3-4 saatlik ek ders ücreti ödenmesi gibi teklifleri asla kabul etmeyeceğimizi buradan duyuruyoruz.

 

EKLER 

1-MYK Kararı


2-Üyelerimizin okullarına verecekleri dilekçe


3-İdarenin yapabileceği bir tebligat için Şerh Metni


4-İnceleme-Soruşturma için Savunma örneği

 

Aktif Eğitim-Sen 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.