Aktif Eğitim-Sen'den Hükümete Kadro Teklifi

Aktif Eğitim-Sen'den Hükümete Kadro Teklifi

Aktif Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğu belirtilen okullardaki nöbet görevinin mevcut haliyle kabul edilemeyeceği belirtildi.

Aktif Eğitim-Sen hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına geldiğini belirttiği nöbet uygulamasına karşı çıktı.

Aktif Eğitimciler nöbet uygulamasını Türkiye genelinde yapacakları basın açıklamaları ile bütün okullarda protesto edecek ve bir hafta boyunca üstünde “BEN GÜVENLİK GÖREVLİSİ DEĞİLİM” yazan kokart taşıyacak.
 
Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradığını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığını ve arttırdığını belirtti.
Bahçe Bakanlık yetkililerinin yanlış uygulamalarından birisinin de öğretmene okullarda nöbet tutturulması olduğunu söyledi.
 
ÖĞRETMENE NÖBET TUTTURMAK, HUKUKSUZ, MESLEKİ OLMAYAN, ANGARYA VE ZORLA ÇALIŞTIRMADIR
Bahçe öğretmene tutturulan nöbetin ne hukuk ilkelerine ne de öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olduğunu ve karşılığında öğretmene bir ödeme de yapılmadığını belirtti.
 
Genel Başkan Osman Bahçe yaptığı açıklamada: “Öğretmene Nöbet Tutturmak Hukuksuzdur. Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir. Nöbet konusunda temel hukuki bir düzenleme yapmak yerine yönetmelik gibi geçici ve yüzeysel düzenlemelere gidilmiştir.

Öğretmenin Güvenlik Sağlamaya Yönelik Nöbet Tutması Mesleki Açıdan Uygun Değildir. Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır.
Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez.

Öğretmenin Nöbet Görevi Karşılığı Verilmeyen Bir Emek Sömürüsüdür. Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması, mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde, nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir.”
 
Bahçe yaptığı açıklamada nöbet hizmeti, öğretmenliğinin doğasına uygun şekilde, hukuk ve mesleki gereklilikler temelinde, ücreti belirlenerek düzenlenmesi halinde okuldaki eğitim-öğretimin bir parçası olarak kabul edilebileceğini belirtti.

Bazı sendikaların almış olduğu NÖBET TUTMAMA EYLEM kararına saygı duymakla beraber aynen katılmadıklarını belirten Bahçe; “Okul nöbeti tutmayan öğretmenler, nöbet görevini ifa eden iş arkadaşlarının iş yükünü artıracak, okulun asayiş yönünden işleyişini bozacak böylece eğitim-öğretim olumsuz olarak etkilenecektir. Nöbet görevlerinin aksamasıyla okulda asayiş bozulacak, kavga, şiddet, okul malına zarar verme, hırsızlık gibi olaylar artacaktır. Sorumluluk ve vicdan sahibi Aktif Eğitimciler görev yaptıkları bir okulda kendi eyleminden dolayı öğrencilerin zarar görmesini istememektedir.” dedi.

Sayılan bütün bu olumsuzluklara rağmen bu uygulamanın devam etmesi durumunda taleplerini de dile getiren Bahçe aşağıdaki taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

Aktif Eğitim-Sen’in Talepleri:

1- Öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulmalıdır. Nöbet hizmeti anaokulundan liseye kadar eğitimin her kademesini kapsayacak şekilde ortak-yasal bir zemine dayandırılmalı, uygulamadaki farklılıklara ve idarecilerin keyfi davranışlarına imkan verilmemelidir. Bir öğretmene haftada birden fazla nöbet verilmemelidir.

2- Öğretmenler güvenlik görevlisi gibi kullanılmamalı, nöbet görevi, mesleğin gerekleriyle sınırlı olmalıdır. En değerli varlıklarımızı emanet ettiğimiz okullarda güvenliği nöbetçi öğretmenler değil, okul polisi ve özel güvenlik görevlileri sağlamalıdır. Okullarımız, başta kameralı takip olmak üzere güvenlik sistemleriyle donatılmalıdır. Öğretmen nöbetleri eğitsel boyutta yapılandırılmalı, öğretmenlerden güvenlik görevlisi hizmetleri beklenmemelidir.

3- Nöbet hizmeti angarya olmaktan çıkarılıp “fazla mesai” olarak kabul edilmeli, öğretmene nöbet tuttuğu her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir.
 
EĞİTİM ÇALIŞANLARI OKULLARIN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU OLMAK İSTEMİYORLAR

Aktif Eğitim-Sen yaptığı ankette de çarpıcı sonuçlar çıktı.

Öğretmenlere yapılan ankette öğretmenlerin okullarda tuttukları nöbetlerle ilgili eğitim çalışanlarına yapılan ankette eğitim çalışanlarına üç soru yöneltildi ve görüşleri istendi.

Anket sonuçlarına göre;
1-     Nöbet görevi karşılığında ek ders ücreti ödenmeli midir? Sorusunu 2586 eğitim çalışanı cevaplandırdı.

Eğitim çalışanlarının % 93’ü nöbet görevi karşılığında ek ders ödenmesi yönünde görüş bildirdi.
 
2-     Nöbet görevi öğretmenler için angarya mıdır? Sorusunu 2547 eğitim çalışanı cevaplandırdı.
 
Eğitim çalışanlarının % 85’i nöbet görevinin öğretmenler için bir angarya olduğu ve asli görevinin dışında iş verildiği yönünde görüş bildirdi.
 
3-     Okulların güvenliğinden öğretmenler sorumlu olmalı mıdır? Sorusunu 2593 eğitim çalışanı cevaplandırdı.
 
Eğitim çalışanlarının % 95’i okulların güvenliğinden öğretmenlerin sorumlu olmaması önünde görüş bildirdi.

NÖBET GÖREVİ İFA EDECEK YENİ KADROLAR: ÖZEL GÜVENLİK  PERSONELİ

Genel Başkan Osman Bahçe, küçük bir hikaye ile de katılımcıları tebessüm etirdi.

Bahçe anlattığı hikayede, bataklığa düşen cimri bir adamın halinden bahsetti. Cimri adam, çevreden gelen ve yardım etmek isteyen kişilerin "Ver elini, çıkaralım, kurtaralım seni" çabalarını boşa çıkarıyor. Sonrasında onu tanıyan bir diğer kişi; "O adam cimridir. vermeyi sevmez, Elimi al derseniz elini uzatır, elinizden tutar" önerisi üzerine, cimri kişiye "Al elimi" denir. Bataklıktaki cimri kişi "Al" diye uzatılan ele yapışır ve kurtulur. 

Bahçe sözlerine şöyle devam etti; "İşte biz de hükümete sesleniyoruz. Angarya şeklindeki nöbet görevini öğretmenlerimizin üzerinden alınız. Okullardaki güvenlik problemlerini bir nebze hafifletmek için okullarımıza en azından birer özel güvenlik personeli görevlendiriniz. Bu şekilde ülke genelinde yaklaşık 50 bin okulumuza, 50 bin özel güvenlik personeli kadrosu ortaya çıkacaktır. Bu güvenlik personeli kadrosunda kimleri istihdam edeceğinizi siz daha iyi bilirsiniz. Bakan ya da vekil yakını olmadığından yandaş kadrolarda yer bulamayan, kıyıda köşede kalmış, taşradaki garibanlardan seçebilirsiniz..." 

NÖBET GÖREVİ İLE İLGİLİ EVRAKLAR

 

1-MYK Kararı

 

2-Üyelerimizin Gönderecekleri Dilekçe


3-E-posta Adresleri


4-Bakanlığa Resmi Yazı


5-İkinci Nöbet Dilekçesi


6-Basın Açıklaması

 

7- Nöbet Görevi Afişi

 

8-Nöbet Görevi Broşürü

 

Aktif Eğitim-Sen 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.