Alan Adı Değişen Teknik Öğretmenlerin Mağduriyeti

Alan Adı Değişen Teknik Öğretmenlerin Mağduriyeti

Alan Adı Değişen Teknik Öğretmenlerin Mağduriyetini Giderdik

Eğitim-Bir-Sen olarak, 2013 yılı toplu sözleşme görüşmelerine taşıdığımız ‘alan adı değişen atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenlerinin ilave eğitim-öğretim tazminatının Talim ve Terbiye Kurulu kararları doğrultusunda yeniden düzenlenmesi’ talebimiz dikkate alınarak, bu konuda düzenleme yapıldı.

 

16.01.2014 tarihli ve 28884 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2014/5800 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla mesleki ve teknik okullarda atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmenlerinin ilave eğitim-öğretim tazminatlarına esas alan adları ile okul/kurum isimleri yeniden belirlendi.

Yapılan düzenlemeye göre, ilave eğitim ve öğretim tazminatından yararlanacak alan adları ile tazminat oranları şu şekildedir:

 

1-Bilişim Teknolojileri, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Denizcilik, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri,  Gemi Yapımı, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Metalurji Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Plastik Teknolojisi, Radyo-Televizyon, Raylı Sistemler Teknolojisi, Tasarım Teknolojileri, Tekstil Teknolojisi, Uçak Bakımı, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri; 

- En az 4 yıl yükseköğrenim görenler .........................................................  :           15

- En az 2 yıl yükseköğrenim görenler .........................................................  :           10

 

2-Harita-Tapu-Kadastro, İnşaat Teknolojisi, Kimya/Kimya Teknolojisi, Kuyumculuk Teknolojisi, Matbaa, Meteoroloji, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı, Müzik Aletleri Yapımı, Seramik ve Cam Teknolojisi, Tarım Teknolojileri, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme;

- En az 4 yıl yükseköğrenim görenler .........................................................  :           12       

- En az 2 yıl yükseköğrenim görenler .........................................................  :             8

           

3-Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi, Gıda Teknolojisi, Hayvan Sağlığı, Hayvan Yetiştiriciliği, Laboratuvar Hizmetleri, Sağlık;

- En az 4 yıl yükseköğrenim görenler .........................................................  :           10

- En az 2 yıl yükseköğrenim görenler .........................................................  :             7

 

4-Bahçecilik, El Sanatları Teknolojisi, Giyim Üretim Teknolojisi, Grafik ve Fotoğraf, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Sanat ve Tasarım;

- En az 4 yıl yükseköğrenim görenler .........................................................  :           9

- En az 2 yıl yükseköğrenim görenler ........................................................   :           6

           

5-Adalet, Aile ve Tüketici Hizmetleri, Büro Yönetimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Eğlence Hizmetleri, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama ve Perakende, Ulaştırma Hizmetleri, Yiyecek İçecek Hizmetleri;

- En az 4 yıl yükseköğrenim görenler ........................................................   :           6

- En az 2 yıl yükseköğrenim görenler ........................................................   :           4

 

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı aşağıda sayılan mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına, atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolara atananlar, atandıkları branşlara (alanlara) göre ilave eğitim öğretim tazminatından yararlanacak. Söz konusu kurumlar şunlar:

 

1-Akşam Sanat Okulu

2- Anadolu Sağlık Meslek Lisesi

3- Çok Programlı Lise (mesleki ve teknik eğitim programları)

4- Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi

5- Denizcilik Anadolu Teknik Lisesi

6- Denizcilik Meslek Lisesi

7- Halk Eğitimi Merkezi

8- Kız Teknik ve Meslek Lisesi,

9- Meslek Lisesi (İşitme Engelliler)

10- Meslek Lisesi (Ortopedik Engeliler)

11- Mesleki Açık Öğretim Lisesi

12- Mesleki Eğitim Merkezi

13- Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu

14- Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi

15- Olgunlaşma Enstitüsü

16- Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi

17- Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi

18- Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Görme Engelliler II. Kademe)

19- Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Zihinsel Engelliler III. Kademe)

20- Tapu Kadastro Anadolu Meslek Lisesi

21- Tarım Anadolu Meslek Lisesi

22- Tarım Meslek Lisesi

23- Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

24- Ticaret Meslek Lisesi

25- Turizm Eğitim Merkezi

26- Yaygın Eğitim Enstitüsü

27- Ziraat Teknik Lisesi.

 

2014-2015 yıllarını kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme’nin hizmet kolumuza ilişkin 15. maddesinde, “17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (III) sayılı Cetvelin A/II bölümünün, Talim ve Terbiye Kurulu kararları doğrultusunda yeniden düzenlenmesi konusunda çalışma yapılacaktır” hükmüne yer verilmişti.

 

Eğitim-Bir-Sen olarak, toplu sözleşmenin hemen akabinde, 29.08.2013 tarihinde Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa yazılı başvuruda bulunarak, toplu sözleşme hükmü gereği ilave eğitim-öğretim tazminatında gerekli düzenlemelerin yapılması için sendikamızın da dâhil olacağı ortak çalışmanın bir an evvel başlatılmasını talep etmiştik.

 

Girişimlerimiz neticesinde konuyla ilgili olarak Bakanlıkça hazırlanan taslak düzenlemeyi, Maliye Bakanlığı yetkileri ile birlikte müzakere etmiş, ancak fiilen derse girme zorunluluğu gibi taslakta yer alan bazı düzenlemelere itiraz etmiştik.

 

Söz konusu düzenleme, genel olarak olumlu olmakla birlikte, bazı önemli eksiklikleri de ihtiva etmektedir.

Düzenlemede yer alan, “Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu kadrolarında bulunanlar hariç olmak üzere, branşlarında fiilen derse girmeyenlere bu tazminat ödenmez” ibaresi, karara ekli (V) sayılı Cetvelde ismi geçmeyen bir kısım eğitim kurumlarında görev yapanlara, bu tazminatın ödenememesine, bu suretle hak kaybına ve ayrımcılığa sebebiyet verecektir. Yine Talim ve Terbiye Kurulu tarafından alan adlarının değiştirilmesi halinde, alanları değişenlere yeni alanları, alan adları değişenlere eski alanları dikkate alınarak ödeme yapılması gerekmektedir. Aksi halde Talim ve Terbiye Kurulu kararları neticesi alan adları kararda yer almayanların mağduriyetlerine neden olacaktır. Söz konusu eksiklikler, görüşlerimiz dikkate alınarak, bir an evvel giderilmelidir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.