Ali Yalçın: Emeğin ideolojisi olmaz

Ali Yalçın: Emeğin ideolojisi olmaz

Memur-Sen, SESRIC ve TODAİE’nin ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika” çalıştayı

“Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika” çalıştayında konuşan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Emeğin dini ve ideolojisi olmaz diyoruz ve tüm dünya üzerinde ortak bir dili, emeğin dilini hâkim ve anlaşılabilir kılmak istiyoruz. Çünkü emek evrenseldir” dedi.

Memur-Sen, SESRIC ve TODAİE’nin ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika” çalıştayı, Genel Başkan Ali Yalçın, TODAİE Genel Müdürü Onur Ender Arslan, Memur-Sen’e bağlı sendikaların yönetim kurulu üyeleri, 24 ülkeden 25 katılımcı ve uluslararası sendikaların yöneticilerinin katılımıyla Ankara’da yapıldı.

Sendikal birikimlerimizi paylaşmak istiyoruz

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, programın bir başlangıç olduğunun altını çizerek, “Bu programları sürdürmek istiyoruz. Amacımız karşılıklı iyi niyet protokolü imzaladığımız sendikalarla iletişimimizi artırmak ve sendikal birikimlerimizi paylaşmaktır. Bu konuda nitelikli dostluklar geliştirmeyi, emek hareketini evrensel bir harekete dönüştürmek adına çok önemli görüyoruz. Bu buluşmanın da, daha önce yapılan buluşmaların da amacı birbirimizden daha fazla istifade edebilmektir. İyi ki buradasınız ve iyi ki bir aradayız, bir sertifika programını birlikte icra ediyoruz. Bu bizim için son derece kıymetlidir. Memur-Sen olarak, dünyadaki tüm emek hareketleriyle hiçbir mensubiyetine bakmaksızın dayanışmayı ve iletişimi önemli görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Alın terinin ve gözyaşının rengi aynıdır” diyen Yalçın, “Biz Memur-Sen olarak, gücümüzün yettiği nispette bireysel sorumluluğumuzu yerine getirdik mi sorusunu kendimize çok soruyoruz ve tüm dünya üzerinde ortak bir dili, emeğin dilini hâkim ve anlaşılabilir kılmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Emek hareketleri olarak kirli senaryolara karşı çıkmalıyız

Dünyanın birçok yerinde egemen güçlerin etkileriyle kanın ve gözyaşının aktığını kaydeden Yalçın, şunları söyledi:

“Bizler emek hareketleri olarak tüm bu kanlı senaryolara karşı çıkmak için varız. Birlikte iletişim ağını oluşturarak bir kelebek etkisi oluşturabiliriz. İstişarelerimizi ve iletişimimizi artırırsak, o zaman başarılı olmuşuz demektir. Dünyadaki adaletsizlikler her geçen gün maalesef büyüyor. Dünyadaki üç kişinin elinde bulundurduğu servet, 43 ülkenin gelirinden fazladır. Burada bir adaletsizlik var. Oda ve kafa konforunu elde edenler, biliyoruz ki bu anlamda elindeki mevcut kaynakları işleme kapasitesine ulaşmamış ülkelerin zenginliklerini sömürerek bu noktaya geliyor. Emek kesimi olarak, alın terinin muhatapları olarak, ekmeğimizi helalinden, alnımızın teriyle kazanan kesimi olarak, hakkımızın peşine düşmezsek, halkımızı da savunamayız. Örgütlü yapılar olarak oluşturabileceğimiz kamuoyu bireysel gündemlerden daha güçlüdür. Dünyanın her bölgesindeki sorunları, bu sorun bizim diyerek benimsemeli ve çözmek için çaba sarf etmeliyiz.”

Arslan: Bu programlar sürmeli

TODAİE Genel Müdürü Onur Ender Arslan, güzel bir dostluk ve kardeşlik programının ortaya çıktığını kaydederek, “Eğitim sertifika programlarının çok başarılı geçtiğini belirtmek isterim. Bu program, coğrafyalarımızdaki iş birliğini artıracak önemli bir vesile olmuştur ve olmaya devam etmelidir” diye konuştu.

Açış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi, “Afro-Asya’da Emek ve Emek Örgütlenmesi” başlıklı ilk oturumun başkanlığını Memur-Sen Genel Başkan Danışmanı Hasan Hüseyin Öz yaparken, Afganistan’dan Maroof Kaderi, Uganda’dan Usher Wilson Owere, Malawi’den Luther Limbani Mambala, Senegal’den Fatou Diouf birer konuşma yaptılar.

Memur-Sen Dış İlişkiler Koordinatörü Osman Timurtaş’ın oturum başkanlığını yaptığı “Emek, Üretim ve Sermaye” konulu ikinci oturuma Moritanya’dan İsmail El Gazali, Gana’dan Anthony Yaw Baah, Gine’den Mamadou İssa Dille Diallo ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen panelist olarak katıldı.

Üçüncü oturumda ise, “Gelir Dağılımındaki Sorunlar” konusu ele alındı. Panelin oturum başkanlığını Kenan Bağcı üstlenirken, panelistler ise şu isimlerden oluştu: OATUU’dan Emmanuel Titus Nzunda, Kamerun’dan Maximilien Ntone Diboti, Tanzanya’dan Noel Lotary Nchimbi, Morityus’tan Muhammed Hanif Perun.

İki gün sürecek olarak çalıştayda “Sömürgecilik ve Sendikal Mücadele”, “Sendikacılık-Politika-Bürokrasi İlişkileri”, “Küresel Vesayet ve Sendikal Duruş” başlıklı konularda sunumlar gerçekleştirilecek. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.