Ankara’da Zirve Güvenliği: F-16’lar, Hava Savunma Sistemleri ve 40 Bin Personel
Ankara’da 7-8 Temmuz’da düzenlenecek NATO Zirvesi için kapsamlı güvenlik önlemleri alınacak. Zirvede 40 bin personel görev yapacak, hava savunma sistemleri ve F-16’lar devrede olacak.
Ankara, 7-8 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek NATO Zirvesi öncesinde kapsamlı güvenlik hazırlıklarına sahne olacak. Zirve kapsamında başkentte hava savunma sistemlerinden güvenlik kameralarına, F-16 filolarından anti-İHA tedbirlerine kadar çok yönlü önlemler devreye alınacak.
Başkentte NATO Zirvesi hazırlıkları başladı
Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak NATO Zirvesi için Ankara’da güvenlik planlamaları yoğunlaştırıldı.
Yaklaşık 6 bin katılımcının beklendiği zirve kapsamında başkentte hem kara hem de hava güvenliğine yönelik geniş kapsamlı tedbirlerin uygulanması planlanıyor.
Zirve sürecinde Ankara’nın kritik noktalarında güvenlik önlemlerinin artırılması, ulaşım ve protokol güzergâhlarında özel planlamalar yapılması bekleniyor.
40 bin güvenlik personeli görev alacak
Zirvenin güvenli şekilde gerçekleştirilmesi için yaklaşık 40 bin güvenlik personelinin sahada görev yapacağı belirtiliyor.
Polis, jandarma ve ilgili güvenlik birimlerinin yanı sıra özel görevli ekiplerin de zirve boyunca kent genelinde aktif görev üstlenmesi bekleniyor.
Güvenlik planlamasının yalnızca toplantı alanlarıyla sınırlı kalmayacağı, konaklama noktaları, güzergâhlar, havaalanı bağlantıları ve kritik tesisleri de kapsayacağı ifade ediliyor.
Hava sahası için özel tedbirler alınacak
Zirve sürecinde Ankara’nın hava güvenliği de özel önlemlerle sağlanacak.
Kısa ve orta menzilli hava savunma sistemlerinin devreye alınması, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 filolarının alarm durumuna geçirilmesi ve insansız hava araçlarına karşı anti-İHA sistemlerinin kullanılması planlanıyor.
Bu tedbirlerle zirve süresince başkent hava sahasının kesintisiz şekilde izlenmesi ve olası risklere hızlı müdahale edilmesi hedefleniyor.
Etimesgut Hava Üssü’nde hazırlık yapıldı
Zirve öncesi askeri ve lojistik hazırlıkların önemli merkezlerinden biri olan Etimesgut Hava Üssü’nde kapasite artırmaya yönelik çalışmalar yapıldığı aktarıldı.
Son dönemde gerçekleştirilen yenileme ve düzenlemelerle üssün zirve kapsamındaki operasyonel ihtiyaçlara daha güçlü şekilde cevap verebilmesi amaçlanıyor.
Kamera ağı güçlendirilecek
Ankara’da mevcut durumda yaklaşık 30 bin güvenlik kamerası bulunduğu belirtiliyor.
Zirve öncesinde bu sisteme ek olarak kritik noktalara 100 gelişmiş güvenlik kamerasının daha yerleştirilmesi planlanıyor.
Bu adımla kalabalık noktalar, geçiş güzergâhları ve stratejik bölgelerin daha etkin takip edilmesi hedefleniyor.
Gösterilere yönelik kısıtlama gündemde
Güvenlik hazırlıkları kapsamında 1-15 Temmuz tarihleri arasında Ankara’da gösterilere yönelik kısıtlama uygulanmasının değerlendirildiği belirtiliyor.
Ayrıca uluslararası güvenlik birimleriyle iş birliği yapılarak daha önce yurt dışında gösterilere katıldığı tespit edilen kişilere yönelik takip ve değerlendirme çalışmalarının da yürütülebileceği ifade ediliyor.
Zirveye geniş katılım bekleniyor
NATO Zirvesi’ne müttefik ülkelerin yanı sıra farklı bölgelerden davetli temsilcilerin de katılması bekleniyor.
Zirvede Hint-Pasifik bölgesinden dört ortak ülkenin, dört Körfez ülkesinin ve Ukrayna’dan temsilcilerin de yer alacağı aktarılıyor.
Yaklaşık 6 bin kişilik katılımın beklendiği organizasyon için Ankara’da protokol, güvenlik, ulaşım ve konaklama başlıklarında yoğun bir hazırlık süreci yürütülüyor.
Trump’ın da zirveye katılması bekleniyor
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun açıklamasına göre ABD Başkanı Donald Trump’ın da NATO Zirvesi’ne bizzat katılması bekleniyor.
Rubio, zirvenin ittifak açısından önemli bir buluşma olacağını ifade ederken, Ankara’daki toplantının uluslararası güvenlik gündemi bakımından kritik başlıklara sahne olması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.