Antalya MEM norm fazlası atamaları hatalı

Antalya MEM norm fazlası atamaları hatalı

Antalya İl Mili Eğitim Müdürlüğünün resmi internet sitesi duyurular bölümünde aşağıdaki açıklama yer almakta ve ekinde atama listesi bulunmaktadır.

Antalya İl Mili Eğitim Müdürlüğünün resmi internet sitesi duyurular bölümünde aşağıdaki açıklama yer almakta ve ekinde atama listesi bulunmaktadır.

"NORM FAZLASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ, ÖZEL EĞİTİM ve TEKNOLOJİ TASARIM ATAMA SONUÇLARI. (Öncelikle, kadrosunun bulunduğu ilçeyi tercih etmeyenlerin müracaatları dikkate alınmamıştır)."

Bu açıklamaya göre öncelikle, kadrosunun bulunduğu ilçeyi tercih etmeyenlerin müracaatlarının red edilerek ilçe dışı tercihte bulunanların atamalarının yapılmadığı görülmektedir.

Antalya İl Mili Eğitim Müdürlüğünün yapmış olduğu bu uygulama öğretmenleri bulundukları ilçeye atanmaya yönelik tercihe zorlamaktır. Bu işlem yürüklükteki tüm mevzuatlara ve insan haklarına aykırıdır.

Hiç kimseye zorla bir yaptırım uygulanamaz. Norm fazlası öğretmenleri bulundukları ilçeyi tercihe zorlamak onları bulundukları ilçede aynı zamanda da ikamete zorlamaktır. Bu işlemde Anayasal bir suçtur. Çünkü Anayasamıza göre hiç kimse bir yere ikamete zorlanamaz.

Peki, Antalya İl Mili Eğitim Müdürlüğü hatayı nerede yapmaktadır?

Antalya İl Mili Eğitim Müdürlüğü 06.05.2010 Tarihli ve 27573 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 41. maddesi 3. fıkrasındaki hükmü yanlış yorumlamaktadır.

Norm kadro fazlası öğretmenlerin atama işlemlerinde öncelikle;

Öğretmenleri Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 41. maddesi 3. fıkrasındaki; "Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanırlar." hükümlerine göre işlem yapılır.

Yönetmelik çok açık bir biçimde atamaların öncelikle norm kadro fazlası öğretmenlerin görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Burada Norm kadro fazlası öğretmenlerin öncelikle bulunduğu yerleşim yerini tercih edecek anlamını çıkartmak abesle iştigaldir.

İşte burada Antalya İl Mili Eğitim Müdürlüğü yukarıda madde metnindeki "öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki" ibaresini yanlış yorumlayarak norm fazlası öğretmenlerin öncelikle "görevli oldukları yerleşim yerindeki" okulları tercih etmelerine zorlamakta bu tercihi yapmayanların başvurularını reddetmektedir.

Yukarıdaki madde metninde kastedilen ise şudur; Tüm norm fazlası öğretmenler istedikleri yeri tercih edecekler fakat öncelik o yerleşim yerindeki norm fazlası öğretmende olacaktır. Çünkü Örneğin Antalya ilinin Merkez ilçesinde görev yapmakta olan ve hizmet puanı 100 olan bir norm kadro fazlası Sınıf Öğretmeni bu ilçedeki Sınıf Öğretmeni normu boş olan bir okulu tercih ettiğinde bu okulu başka bir ilçeden örneğin Akseki ilçesinden Antalya Merkez ilçeyi tercih eden 200 puanlı Sınıf Öğretmeni olsa bile 100 puanlı Antalya ilinin Merkez ilçesindeki Sınıf Öğretmeninin atamasının yapılacağı anlamına gelmektedir.

Kısacası her yerleşim yeri ve her ilçe kendi arasında değerlendirilerek tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atamalar yapılır. Kısacası bir ilçede tercihte bulunan norm kadro fazlası var ise aynı branştan tercihte bulunan başka bir ilçeden atama yapılamaz.

Yani İlçedeki boş kadro öncelikle ilçedeki norm kadro fazlası öğretmenin hakkıdır. Bu değerlendirmeden sonra arta kalanlar olursa ilçeler arasında tercihte bulunan öğretmenlerin tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre yer değiştirmeleri yapılacaktır. Bu atamalar normal il içi yer değiştirmedeki gibi yapılır.

Örneğin Antalya ilinin Merkez ilçesinde norm kadro fazlası Sınıf Öğretmeni yok ise yada tercih etmeyenler var ise bu ilçeyi diğer ilçelerden tercih eden norm kadro fazlası Sınıf Öğretmenlerinden hizmet puanı fazla olan atanacaktır.

Kısacası Antalya İl Mili Eğitim Müdürlüğü madde metnini yanlış yorumlamakta iş ve işlemleri kolaylaştırmak adına resmen Anayasa aykırı işlem yapmaktadır.

MEB İnsan Kaynakları genel Müdürü Hamza AYDOĞDU'nun olaya el koymasını bekliyoruz.

Çünkü yukarıda bahsettiğimiz bir atama işlemini gerçekleştirmek için ciddi bir çalışma gerekmektedir. Bu işlemler tek işlemde de yapılabileceği gibi üç işlemde de yapılabilir.

1. işlemde sadece kendi yerleşim yerinde tercih edenlerin başvuruları alınarak atamaları gerçekleştirilir.

2. işlemde kendi yerleşim yeri dışına gitmek isteyenlerin başvuruları alınarak atamaları gerçekleştirilir.

3-işlemde özür durumları dikkate alınarak resen atamalar gerçekleştirilmelidir. Antalya ilinde bu uygulamaya maruz kalan öğretmenlerin açacakları davaları kazanacağına inanıyoruz.

Bu konu yargıya taşınmış ve Adana 2. İdari Mahkemesi 28.06.2005 tarih ve 2004/364 Esas ve 2005/1096 Karar sayılı kararı ile "Osmaniye ili Merkez ilçede norm kadro fazlası Ağaç İşleri Öğretmeni bulunduğundan, bu fazlalık giderilmeden bu branşta yerleşim yeri dışından "Düziçi ilçesinden" atama yapılmasına ilişkin işlemde de mevzuat ve hukuka uyarlık görülmemiştir." şeklinde her yerleşim yeri ve ilçenin kendi arasında değerlendirilmesi gerektiğinden hareketle hüküm vermiştir.

 

Adana 2. İdari Mahkemesi 28.06.2005 tarih ve 2004/364 Esas ve 2005/1096 Karar sayılı kararı 

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum