Asgari ücretlinin maaşı AGİ desteğiyle düşmeyecek

Asgari ücretlinin maaşı AGİ desteğiyle düşmeyecek

Asgari ücretli bu ay bir üst vergi dilimine geçiyor. Bu çerçevede eylülde 25 TL, ekim-kasım-aralık aylarında ise 125 TL ilave AGİ desteği sağlanacak. Asgari ücretliye verilecek 400 TL’lik ek destekle maaş düşmeyecek.

Çalışanların ücretlerinden gelir vergisi, ücret geliri arttıkça artan oranda kesiliyor... Dolayısıyla her yıl sonuna doğru artan vergi dilimi nedeniyle yıl sonlarında çalışanların ellerine geçen net ücret belli oranlarda azalıyor. Asgari ücretli için ise 2016 yılından beri uygulanan AGİ ilavesi bu yıl da uygulanacak ve asgari ücretliye bu sayede bir üst vergi dilimine geçse bile 2 bin 324 TL’den daha düşük ücret ödenmeyecek. Ücret gelirleri yıl bazında vergilendiriliyor. Gelir vergisinin dilimleri de yine yıllık olarak belirleniyor. Bu yıl işçilerin 22 bin TL’ye kadar elde ettikleri ücretler yüzde 15, 22 bin TL’den sonraki ücret gelirleri ise yüzde 20 üzerinden vergilendiriliyor.

BİR ÜST DİLİME GEÇİLDİ

Bu nedenle işçilerin ocak ayında ellerine geçen net ücretle yıl sonunda yani aralıkta ellerine geçen net ücret önemli ölçüde farklılaşabilir. Söz konusu farklılaşmadan asgari ücretlilerin etkilenmemesi için yapılan gerekli düzenleme yürürlükte ve bu yıl için de hiçbir çalışan bekar bir asgari ücretlinin eline geçen net rakamın altında ücret almayacak. Asgari ücretle çalışan bekar bir işçi, eylül ayıyla birlikte yüzde 20’lik vergi dilimine girmeye başlıyor. Bu çerçevede eylül ayında net maaşı 25.7 TL, ekim-kasım-aralık aylarında ise 125 TL azalıyor. Toplamda yaşanan 400 TL’lik kayıp AGİ ilavesiyle tamamlanacak ve bekar bir asgari ücretlinin eline geçen net rakam 2.324 TL’nin altına düşmeyecek.

PRİMLER SAYILMIYOR

Ancak asgari ücretle gelir elde eden bir kişi eylül ayına kadar ikramiye, prim gibi bir ek ödeme alması nedeniyle bir üst gelir vergisi dilimine yükselmiş olsa bile AGİ ilavesinden yararlanamıyor. Ancak yalnızca ücret geliri ile bir üst dilime geçildiğinde AGİ ilavesi söz konusu oluyor. Diğer yandan şunu hatırlatmak gerekir ki, işverenle net ücret üzerinden anlaşan işçiler vergi dilimindeki artış nedeniyle ücret kesintisi yaşamazlar.

3 AY EK 400 TL ÖDENECEK

Bekar bir asgari ücretli eylül ayından itibaren bir üst vergi dilimine geçiyor. Bu çerçevede eylül ayında 25 TL, ekim-kasım-aralık aylarında ise 125 TL ilave AGİ desteği sağlanacak. Asgari ücretliye toplamda 400 TL’lik ilave AGİ desteği verilecek ve bu sayede eline geçen net rakamda azalma olmayacak. Diğer yandan kısa çalışma süresince çalışılan günlere karşılık ödenen tutarlar gelir vergisine tabi ve vergi dilimi bakımından hesaba dahil ediliyor. Ancak İŞKUR’un ödediği kısa çalışma ödenekleri gelir vergisinden istisna. Dolayısıyla kısa çalışma kapsamındaki bir işçinin kısa çalışma ödeneği nedeniyle eline geçen ödenekten gelir vergisi kesilmediği gibi, kısa çalışma ödenekleri gelir vergisi dilimini de farklılaştırmıyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ETKİLEMİYOR

Nisan ayından itibaren kısa çalışmada olan bir işyerinde bekar bir asgari ücretli kısa çalışma ödeneği alıyorsa, vergi dilimi bakımından bir üst dilime geçmesi zaten söz konusu olmayacak. Asgari ücretli bir kişi eğer kısa çalışma kapsamında 15 gün çalışıp 15 gün kısa çalışma ödeneği alıyorsa bu yıl yüzde 20’lik vergi dilimine geçmeyecek. Yani bu kişiye ilave AGİ ödenmesine gerek kalmayacak.

Okan Güray Bülbül - Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.