Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Burs Yönetmeliği değişti

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Burs Yönetmeliği değişti

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yurt İçi ve Yurt Dışı Eğitim ve Araştırma Bursları Yönetmeliği değişti

YÖNETMELİK

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumundan:

ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU EĞİTİM

VE ARAŞTIRMA BURSLARI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Kurumlarca, Kurumların görev alanları çerçevesinde lisans, lisansüstü ve doktora sonrası düzeyde yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve öğrenim görecek ve bilimsel araştırma yapacaklara verilecek burslara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 11/10/2011 tarihli ve 664 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (h) bendi, 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (k) ve (n) bentleri, 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (ı) ve (j) bentleri, 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi, 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bilim Kurulu: Kurumların bünyelerinde oluşturulan bilim kurullarını,

b) Burslu: Lisans, lisansüstü, doktora sonrası ve bunlara eş değer düzeyde burs alacakları,

c) Kanun Hükmünde Kararname: 11/10/2011 tarihli ve 664 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyi,

ç) Kurum: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde bulunan Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezini,

d) Kurum Başkanı: Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi başkanlarını,

e) Yönetim Kurulu: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulunu,

f) Yüksek Kurum: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunu,

g) Yüksek Kurum Başkanı: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Bursların Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar

Burs türleri

MADDE 4 – (1) Kurumlar, sosyal ve beşerî bilimler alanında ülke için öncelikli konularda uygulanacak projelere katılacak lisans öğrencilerine yurt içi ve yurt dışı bursu; Bütünleşik Bilgi Sistemi dâhilinde, kendi çalışma alanlarıyla ilgili veya sosyal ve beşerî bilimler alanında ülke için öncelikli konularda hazırlanacak projelere katılan, tez konularını bu projeler çerçevesinde belirleyen yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yurt içi ve yurt dışı bursu ile şartları bu Yönetmelikte belirlenmiş doktora sonrası araştırma bursları verirler.

(2) Kurumlar, Türk dili, tarihi, sanatı, kültürü ve bir bütün olarak Türk medeniyeti içerisinde yer alan ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmüş şahsiyetlerin isimlerini burs ismi olarak belirleyebilirler.

(3) Burs tutarı ve burslu sayısının belirlenmesinde ilgili Kurumun bütçe ödeneği dikkate alınır.

Konuların tespiti

MADDE 5 – (1) Kurumlar, Yüksek Kurumun Bütünleşik Bilgi Sistemi kapsamında yer alan Burs Veri Tabanı çerçevesinde, alan çalışma gruplarının tespit edeceği tez konularını, Bilim Kurullarının uygun görüşünü alarak Yönetim Kuruluna sunarlar.

Başvuru şartları

MADDE 6 – (1) Sosyal ve beşerî bilimler alanında ülke için öncelikli konularda uygulanacak projelere katılacak lisans öğrencileri; Kurumların kendi çalışma alanlarıyla ilgili veya sosyal ve beşerî bilimler alanında ülke için öncelikli konularda hazırlanacak projelere katılan, tez konularını bu projeler çerçevesinde belirleyen yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile şartları üçüncü bölümünde belirlenmiş doktora sonrası araştırma yapacaklar;

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

c) Bu Yönetmelik ile burs ilanında yer alan, Yönetim Kurulunca belirlenmiş, başarı, yabancı dil, bölüm ve tez konusu gibi şartları taşıyor olmak,

şartlarıyla burs talebinde bulunabilirler.

İlan ve bildirim

MADDE 7 – (1) Yönetim Kurulunca onaylanan burs alanları, süreleri, miktarları, sayıları, tez konuları ve başvuruda istenecek belgeler ile burs verilecek kişilerde aranacak şartlar, Yüksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında ve gerektiğinde basın yolu ile ilan edilir.

Başvuru ve istenilen belgeler

MADDE 8 – (1) Kurumlardan burs almak isteyenler, her yıl Ekim ayı içinde Yüksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında yayımlanan başvuru formunu ilanda belirlenen süre zarfında doldurarak elektronik ortamda başvurularını yaparlar.

(2) Yapılan değerlendirme sonucu kendisine burs verilmesi kararlaştırılanlar, başvuru formunda belirlenen ve belgelendirilmesi gereken hususlara ait belgeler ile,

a) Adli sicil beyanını,

b) Lisans eğitimi için burs almaya hak kazananlardan eğitime yeni başlayacaklar ÖSYM sonuç belgesini, ara sınıftakiler başarı durumunu gösterir onaylı not döküm çizelgesini,

c) Lisansüstü burs adayları bitirdikleri eğitim kurumuna ait diploma veya bitirme belgesinin aslı veya ilgili Kurumca onaylı örneği ile not ortalamasını gösteren not döküm çizelgesinin aslını,

ç) Burs adayının öğrenci işlerinden son bir ay içerisinde aldığı lisans, lisansüstü veya bunlara eş değer öğretim programına kayıt tarihini gün-ay-yıl olarak belirten öğrenci belgesinin aslını,

d) Araştırma görevlisi ise bu göreve atandığını gösteren onaylı belgeyi,

Kuruma teslim ederler.

(3) İkinci fıkrada istenilen belgeler, aslı gösterilmek şartıyla Kurum tarafından onaylanabilir.

Başvuruların değerlendirilmesi

MADDE 9 – (1) Başvuru formları, bu Yönetmelik ile ilanda belirtilen şartlara uygunluk açısından Kurumlar tarafından incelenip uygun bulunan lisans, lisansüstü öğrenim ve doktora sonrası araştırma bursu adayları, Yüksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında ilan edilerek mülakata çağrılır.

Jüri ve mülakat

MADDE 10 – (1) Mülakat jürisi, Kurum başkanı ile Bilim Kurulunun kendi aralarından veya burs verilecek alanda çalışma yapan akademisyenler arasından seçecekleri en az beş öğretim üyesinden oluşur.

(2) Mülakatın yeri, tarihi ve saati Yüksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında ilan edilir.

(3) Değerlendirmeler, Burs Veri Tabanı üzerinden yapılır.

(4) Mülakat sonucunda burs almaya hak kazananların listesi Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir.

Bursluların ilanı

MADDE 11 – (1) Mülakat sonrasında burs almaya hak kazananların listesi, Yüksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında ilan edilir.

(2) Burs almaya hak kazananlar, listenin ilanından itibaren on iş günü içinde, istenilen belgeleri Yüksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarındaki burs sistemine yükler ve yükledikleri bütün belgeleri şahsen veya posta ile ilgili Kuruma ulaştırırlar.

(3) Burs adaylarının beyanları ile belgeleri Kurum tarafından karşılaştırılır. İnceleme sonucunda yanıltıcı ve gerçeğe aykırı bilgi verenler ile belgelerini süresi içinde göndermeyenler tespit edilerek bursiyerlikleri iptal edilir ve konuya ilişkin Yönetim Kuruluna bilgi verilir.

Burs süresi

MADDE 12 – (1) Lisans bursu en fazla beş, yüksek lisans bursu iki, doktora veya buna eş değer eğitim bursu dört yıl süreyle verilir. Ancak Yönetim Kurulunun kararıyla yüksek lisans bursu en fazla altı ay, doktora bursları ise en fazla bir yıla kadar uzatılabilir.

Sözleşme

MADDE 13 – (1) Lisansüstü, doktora sonrası veya buna eş değer burs almaya hak kazananlarla Kurum Başkanı arasında bir sözleşme imzalanır. Sözleşmede, her altı ayda bir tez çalışmasının ilerleyişine dair bir raporu ve çalışma tamamlandığında bir kopyasını burs veri tabanına kaydetmekle yükümlü olduğu, burs almaya hak kazanılan alanın ve tez konusunun Yönetim Kurulunca kabul edilebilecek geçerli bir mazereti olmaksızın öğrenim boyunca değiştirilemeyeceği, öğrenim sonunda hazırlanan tezin basılı ve dijital bir suretinin Kuruma verileceği, araştırma sırasında elde edilen verilerin ve belgelerin sisteme yükleneceği, aksi takdirde uygulanacak yaptırımlar, tezin basım hakkının öncelikle Kurumda olduğu gibi hususlar yer alır.

Alan çalışma grubu

MADDE 14 – (1) Her Kurum bünyesinde, Bilim Kurulunca burs verilmesi kararlaştırılan her alan için, o alanın uzmanı olan Bilim Kurulu üyeleri veya diğer öğretim üyeleri arasından, Kurum başkanının önerisi ve Yönetim Kurulu kararıyla beş kişiden oluşan alan çalışma grupları seçilir. Çalışma grubu üyeleri kendi aralarından birini başkan seçer. Kurum başkanı alan çalışma grubu toplantılarına katılabilir.

(2) Alan çalışma grubu, burs verilecek tez konularını ve burs sayısını tespit ederek Kurum Başkanına sunar. Verilecek burs sayısı, Kurumların stratejik planlarında belirlenerek bir yıl önceki Nisan ayı sonuna kadar bütçe hazırlamakla sorumlu birime bildirilir.

Bursla ilgili diğer esaslar

MADDE 15 – (1) Burslar, burs almaya hak kazanılan tarihi takip eden yılın Ocak ayında başlatılır, tatil ayları da dâhil olmak üzere öğrenim devam ettiği sürece ödenir.

(2) Mülakat sonucunun ilanından sonra istenilen belgelerin incelenmesi neticesinde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlere 20 nci maddede yer alan yaptırımlar uygulanır.

(3) Lisansüstü burslusu araştırma görevlisi olarak atandığı takdirde, bu tarihten sonraki ay itibarıyla daha önce almakta olduğu burs miktarının yarısı ödenir.

(4) Bursların miktarları, 3/3/2004 tarihli 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna göre ödenen burs tutarlarının iki katını geçmemek üzere Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır. Burs almaya hak kazananların listesi Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirilerek ödemeler bu Kurum aracılığı ile yapılır.

(5) Yurt dışı burslarının tutarları hakkında 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.

(6) Yüksek Kurum Burs Sistemi çerçevesinde hazırlanan tezler, Yüksek Kurum ve Kurumlar tarafından yayımlandığı takdirde ilgililere telif ücreti ödenmez. Bu durum sözleşme ile hükme bağlanır.

(7) Kurum bursu, bu Yönetmelik hükümleri saklı kalmak şartıyla karşılıksızdır.

(8) Bu Yönetmelik kapsamındaki burslular, burs aldıkları Kurumun talebi üzerine gerektiğinde burs sisteminin işleyişinde, Kurumlarca düzenlenen konferans, kongre, sempozyum ve diğer bilimsel çalışmalarda karşılıksız olarak görevlendirilebilirler.

(9) Yönetim Kurulunca belirlenecek seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmaları ve kabul almaları şartıyla, yüksek lisans ve doktora bursluları bir yılı geçmemek üzere araştırma yapmak için yurt dışındaki bir üniversiteye gönderilebilirler.

(10) Burslular, bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde Yönetim Kurulunca alınacak kararlara uymakla yükümlüdürler.

(11) Bu Yönetmeliğe uygun olarak burs verilmesine ilişkin iş ve işlemler Kurumlarla işbirliği içerisinde Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Doktora Sonrası Araştırma Bursları

Başvuru

MADDE 16 – (1) Doktora sonrası araştırma bursları, bütçe ödenekleri dikkate alınarak Kurumların görev alanına giren konularda yurt içi ve yurt dışında bilimsel araştırma yapacak olan doktorasını tamamlamış araştırmacılara verilir.

(2) İlgililer başvurularını, Yüksek Kurum ve Kurumların genel ağ sayfalarında yayımlanan elektronik başvuru formunu doldurup araştırma projelerini de buna ekleyerek yaparlar.

(3) Projelerin değerlendirilmesi ve adayların seçimi Yönetim Kurulunca belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.

(4) Doktora sonrası araştırma bursu almaya hak kazananlardan çalışmakta olanlar,  burs süresi boyunca çalıştıkları kurumdan izinli sayılacaklarına dair belgeyi ilgili Kuruma vermedikleri takdirde bursları başlamaz.

Burs süresi

MADDE 17 – (1) Doktora sonrası araştırma burslarının süresi en fazla iki yıldır. İki yıl içerisinde araştırma tamamlanmamış olsa dahi burs kesilir. Yurt dışı burslarında belirtilen sürenin tamamının yurt dışında kullanılması zorunludur.

(2) Yurt içi araştırma burslarının miktarları ve masrafların karşılanmasında uyulacak esaslar Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır. Yönetim Kurulu, yurt dışı araştırma burslarının miktarları ve masrafların karşılanmasında 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanunu emsal olarak alır.

Sözleşme

MADDE 18 – (1) Doktora sonrası araştırma bursu almaya hak kazananlarla Kurum Başkanı arasında bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşmede araştırmacının, sunduğu araştırma projesi çerçevesinde çalışmalarını tamamlayacağı, hazırlayacağı eseri Kuruma zamanında teslim edeceği, eserin basım hakkının öncelikle Kurumda olacağı, basılması durumunda telif ödenmeyeceği, aksi takdirde kendisine ödenen burs miktarının yasal faizi ile birlikte geri alınacağı ve bu Yönetmelik ile belirlenmiş benzeri hükümler yer alır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Bursun kesileceği hâller

MADDE 19 – (1) Kurumlarca verilen burslar;

a) Burslunun aynı zamanda başka bir kurum veya kuruluştan burs aldığının tespit edilmesi,

b) Araştırma görevlileri hariç, burslunun herhangi bir kurum veya kuruluşta devamlı görev alması, ücret karşılığı bir görevde çalışıyor olması,

c) Burslunun gerçeğe aykırı beyanda bulunması, gerçeğe aykırı bilgi veya belge ibraz etmesi,

ç) Yönetim Kurulunca kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın burs almaya hak kazanılan alanın ve tez konusunun değiştirilmesi,

d) Yönetim Kurulunca belirlenen başarı ölçütlerinin sağlanamaması,

e) Taksirli suçlar hariç hüküm giymiş olması,

f) Yönetim Kurulunca kabul edilen geçerli bir mazereti olmaksızın öğrenimine en az bir yarıyıl ara vermiş olması,

hâllerinde Yönetim Kurulu kararıyla kesilir.

Yükümlülükler ve bursun devamı

MADDE 20 – (1) Mülakat sonucunun ilanını takiben istenilen belgelerin incelenmesi sonucunda gerçeğe aykırı beyanda bulunanların bursları iptal edilir ve eğer ödeme yapılmışsa bu tutarlar yasal faiziyle birlikte tahsil edilir.

(2) Her yarıyıl sonunda ders aşamasındaki burslular not döküm çizelgesi ve öğrenci belgesi, tez aşamasındaki yüksek lisans bursluları tez danışmanlarının görüşünü belirten raporu, tez aşamasında olan doktora bursluları tez izleme komitesine sundukları raporu ve tez izleme komitesi tutanağını burs aldığı Kuruma iletir.

(3) Burslularının başarı durumu hakkında Kurumca yapılan inceleme sonuçlarına göre yıl sonunda burs verilmesine devam edilip edilmeyeceği kararlaştırılır.

(4) Yönetim Kurulunca kabul edilebilecek mazereti olmaksızın tez/araştırma konusunu değiştiren burslunun bursu kesilir ve tez konusunu değiştirdiği tarihten sonra ödenen burs miktarı yasal faiziyle geri alınır.

(5) Öğrenimini bitirdiği hâlde bu durumu Kuruma bildirmeyip burs almaya devam edenlere öğrenim süresi bittikten sonraki dönemde ödenen burs miktarları yasal faiziyle geri alınır.

(6) Hakkında adli kovuşturma açılmış bulunan burslunun, durumunu bir ay içinde yazılı olarak burs aldığı Kuruma bildirmesi gerekir.

(7) Burslu, ücret, maaş, ticari gelir elde etme, yurt içinde veya yurt dışında başka kamu kurum veya kuruluşundan burs almaya başlama, kayıt dondurma, akademik çalışmayı bırakma, isim değişiklikleri ve benzeri durumları en geç yedi gün içinde e-posta ile bildirmekle, on beş gün içerisinde de ilgili belgeleri bir dilekçe ekinde burs aldığı Kuruma ulaştırmakla yükümlüdür.

(8) Burslu, burs veren Kurumca kendisinden istenilen her türlü bilgi ve belgeyi en geç bir ay içinde Kuruma göndermek zorundadır.

(9) Yurt içi bursu alan öğrenci, herhangi bir sebeple bir aydan fazla süreyle yurt dışına gidecekse bu durumu yazılı olarak ilgili Kuruma bildirir.

(10) Burslu bir müddet burs aldıktan sonra, Yönetim Kurulunca kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın eğitimini bırakırsa ödenen burslar yasal faiziyle geri alınır.

Burslunun desteklenmesi

MADDE 21 – (1) Lisansüstü burslulara, kendi talepleri üzerine, bilimsel etkinliklere katılmak, bilimsel kaynak ve doküman temini, saha araştırması, kazı masrafları veya benzeri masraflar için, Kurumun teklifi ve Yönetim Kurulunun kararıyla, bir yıl içerisinde bir aylık burs miktarının dört katını aşmamak üzere ek ödeme yapılabilir.

(2) Yurt içi veya yurt dışı bilimsel bir etkinliğe katılmak için destek istenilmesi durumunda, destek isteyen burslunun, Kuruma, bu etkinliğe davet edildiğini veya katılacağını ispat eder belge sunması, etkinlikten en az bir ay önce başvuruda bulunması gerekmektedir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 22 – (1) 19/7/1987 tarihli ve 19522 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yurt İçi ve Yurt Dışı Eğitim ve Araştırma Bursları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.