Atletler 32. kez Avrasya'da

Atletler 32. kez Avrasya'da

'Halk Koşusu', 'Maraton' ve '15 km Koşusu' olmak üzere üç yarışa sahne olacak 32. Avrasya Maratonu 17 Ekim'de sabah saat 09:00'da başlayacak.

Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu 17 Ekim'de koşuluyor. 'Halk Koşusu', 'Maraton' ve '15 km' başlıkları altında üç yarışın gerçekleştirileceği 32. Avrasya Maratonu'na bu yıl, yerli ve yabancı 8 bin atletin katılması bekleniyor. Maraton kapsamında parkura çıkacak atletlerin arasında erkeklerde son iki yılın galibi Kasime Adilo Roba ile kadınlarda geçen yılın şampiyonu Bizunesh Urgesa da yer alıyor. Ayrıca son Dünya Kros Şampiyonu Kenyalı atlet Emily Chebet de 15 km yarışında start alacak olan atletler arasında yer alıyor.
Geleneksel hale gelen Halk Koşusu'nda ise tahminlere göre 100 bin İstanbullu ter dökecek. Geçen yıl başlayan 'Çipli Halk Koşusu' uygulaması bu yıl da devam ediyor. İsteyen katılımcılar 8 km'lik halk koşusunda çip takarak mücadele edebiliyor.
Taksim ve Kadıköy meydanlarında kurulacak 'Avrasya Maratonu Hazırlık Kampları' ile gezici hazırlık kampı bünyesinde koşuya katılacak vatandaşlara, ücretsiz fiziksel ölçümler ve bilgilendirme hizmeti veriliyor.
Feshane Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Avrasya Maratonu Fuarı'ndan çip, tişört, çanta ve göğüs numarasını alarak yarışa katılanlar yarış bitiminde derecesini rahatlıkla öğrenebilecek. Ayrıca Çipli Halk Koşusu'nu bitirenler arasında noter huzurunda yapılacak çekiliş sonunda 10 kişiye cep telefonu hediye edilecek. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz Halk Koşusu'na iştirak edenlere Dolmabahçe'deki noktalardan tişört, madalya ve katılım belgesi veriliyor.

BÜYÜK ÖDÜL 50 BİN DOLAR
Bu yıl toplam ödül, yine 1 milyon dolar. Kadın ve erkek kategorilerinde ipi göğüsleyecek atlet, 50 bin dolar alırken yeni düzenlemeyle Türk sporculara özel teşvikler uygulanarak bir Türk sporcunun şampiyon olması halinde alacağı ödül 100 bin dolara çıkacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sporcular ayakkabılarına takılacak çiple yarışacak. Organizasyon günü yaklaşık 4 bin kişilik bir ekip görev yapacak.
Bu yıl ilk kez nakit ödüllere, yaş grupları kategorileri de dahil edildi. Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) tarafından belirlenen Master Atlet kategorilerinde her yaş grubunda ilk 3 dereceyi alan kadın ve erkek sporculara nakit ödül verilecek. Maratonda finiş ipini göğüsleyen en yaşlı erkek ve kadın sporcunun da ayrıca ödüllendirileceği yaş grupları ödülleri, bu yıl 7 bin dolar olarak belirlendi.

KÖPRÜDEN SULTANAHMET MEYDANI'NA
İki kıta arasında koşulan eşsiz Avrasya Maratonu, bu yıl da Boğaziçi Köprüsü'nün gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlayıp, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan At Meydanı'nda, Sultanahmet Camii'nin önünde son buluyor. 42 bin 195 metrelik maraton saat 09:00'da Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 300 metre gerisinden start alıyor ve geçen yıl olduğu gibi yine Sultanahmet Meydanı'nda sona eriyor.
8 kilometrelik Halk Koşusu ise 09.30'da Acıbadem Köprüsü'nün altından başlıyor ve Dolmabahçe'de sona eriyor. Maraton boyunca atletlerin geçeceği yollar saat 07.30 ila 14.00 arasında trafiğe kapatılıyor. Maraton'a ve Halk Koşusu'na katılmak isteyenler, göğüs numaralarını gösterip İETT, metro, deniz otobüsleri ve Şehir Hatları Vapurları'na ücretsiz binebiliyor. Start noktasına ulaşmak isteyen İstanbullular, İnönü Stadı önünden, Taksim Meydanı'ndan, Mecidiyeköy'den ve Ayasofya önünden hareket edecek İETT otobüsleriyle taşınacak.
Dev organizasyonu yerli ve yabancı 150'yi aşkın basın mensubunun takip etmesi bekleniyor. TRT 1 tarafından naklen yayınlanacak Avrasya Maratonu'nda dereceye giren atletlere kupa ve maddi ödül çekleri Sultanahmet Meydanı'nda verilecek. Kokteyl ve plaket töreni ise, 20.00'de Feshane Haliç Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Çekişmeli bir maraton olacak
2008 yılında 2:11:16, 2009'da ise 2:12:14'lük dereceleriyle birinciliğe ulaşan Etiyopyalı Kasime Adilo Roba, 17 Ekim'de de ilk sırayı alarak, vatandaşı Taye Moges'in 1997-1999 yıllarındaki İstanbul'da üç yıl aralıksız kazanma başarısını tekrarlamayı hedefliyor. Ancak, Roba'nın hedefine ulaşması kolay olmayacak zira kariyerinin en hızlı derecesini bu yıl Houston'da 2:09:22 ile gerçekleştiren Kenyalı Vincent Kiplagat ve geçen yıl Berlin'de 2:09:58 koşan Etiyopyalı Girma Assefa da 50 bin dolarlık büyük ödül için ter dökecek. Afrikalı atletlerin en ciddi rakiplerinden biri ise Sergey Rybin. Geçen yıl Saransk'ta koştuğu ilk maratonunu 2:11:48 ile tamamlayan 25 yaşındaki Rus atlet, İstanbul'da kürsüye çıkacağına inanıyor.
Türk atletlerin sıralamasında geçen yıl ilk sırayı alan Bekir Karayel de bu yıl tekrar aynı parkurda mücadele edecek.
2009'da İstanbul'da 2:32:45 ile kariyerinin ilk maraton zaferine imza atan 21 yaşındaki Etiyopyalı kadın atlet Bizunesh Urgesa, geçtiğimiz ocak ayında zorlu Mumbai Maratonu'nu 2:31:09 ile kazanarak, gözünü bugünkü 32. Avrasya Maratonu'na çevirmişti. Urgesa'nın parkuru tanıma avantajına karşın, iki güçlü vatandaşı karşısında bu kez şansı çok yüksek değil. Mart ayında Seul'de ilk sırayı alırken, 2:24:13 ile dünyada yılın en iyi yedinci derecesini gerçekleştiren Amane Gobena ile yine martta Roma'da 2:25:31 ile ikinciliği elde ederek bu yıl en hızlı 19. kadın maratoncu olan Kebebush Haile, yarışa katılacak atletler arasında. 2:30'un altında koşmuş olan bir diğer atlet Rus Svetlana Semova da 2003'te ikinci olduğu, 2004'te kazandığı ve geçen yıl üçüncülük kürsüsüne çıktığı Avrasya Maratonu'na geri dönüyor.
Türk atletizm severlerin umutlarını ise geçen yıl genel sıralamada beşinci, Türk atletleri sıralamasında birinci sırayı elde eden Bahar Doğan taşıyacak.

YARIŞ GÜZERGAHLARI

Halk Koşusu
Altunizade Köprüsü'nün altında başlayan Halk Koşusu, Boğaziçi Köprüsü'nden geçiyor, Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a iniyor ve İnönü Stadı önünde bitiyor.
Çipsiz (Ücretsiz) Halk Koşusu kayıtları 16 Ekim Cumartesi gününe kadar devam ediyor. Kayıt için Spor A.Ş.'nin tesislerinde, meydanlarda ve metro istasyonları ile benzeri noktalarda kurulacak olan Kayıt Stantları'nda form doldurmanız yeterli. Koşuyu tamamlayan ve göğüs numarasını iade eden tüm Çipsiz (Ücretsiz) Halk Koşusu katılımcılarına tişört, madalya ve katılım belgesi verilecek.

Maraton 42 km 195 m
Maraton, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlıyor, Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a iniyor ve sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşıyor. Galata Köprüsü'nden sonra Eyüp'e yönelen maratoncular, Feshane'den sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı'ya iniyor. Bakırköy'den yapılan dönüşle sahilden Gülhane Parkı'na kadar uzanan parkur, parkın içinden geçerek Sultanahmet'te sona eriyor. Varış çizgisi, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları'nın toplantı ve spor merkezi olan At Meydanı'nda, Sultanahmet Camii'nin giriş kapısı ile Mısır Dikilitaşı'nın arasında yer alıyor.

15 km Koşusu
15 km koşucuları, Maraton güzergahından Unkapanı Köprüsü'nde ayrılıyor. Köprü üzerinden dönen yarış, sahilden Gülhane Parkı'na yönelerek, parkın içinden Sultanahmet'e çıkıyor. 15 km varış çizgisi, maratonla aynı.

KATILIM ŞARTLARI
Yarış saat 09.00'da Boğaz Köprüsü gişelerine 300 metre mesafedeki start noktasından başlıyor. Maraton'a katılmak için 18 yaş ve üzeri, 15 km Koşusu için 15 yaş ve üzeri olmak gerekiyor. Maraton 5,5 saat ile sınırlı tutuluyor. Parkur saat 14.30'dan itibaren araç trafiğine açılıyor.

SAĞLIK ÖNLEMLERİ
- Yarış öncesi mutlaka muayene olunmalıdır.
- Solunum yolları ve kalp hastalıkları olanların Maratona katılmamaları gerekmektedir.
- Katılımcılar, koşuya uykularını almış ve dinlenmiş bir şekilde katılmalıdır.
- Spor ayakkabıları mutlaka çorapla giyilmelidir. Ayak parmaklarına krem sürmek, koşu sonrasında oluşabilecek yaraları önleyecektir.
- Yarış esnasında olabilecek sağlık sorunları için koşuyu terk ederek sağlık görevlilerinden yardım istenebilir.
- Katılımcılar, yarış sabahı kahvaltılarını erken yaparak alkollü ve asitli içeceklerden kaçınmalıdır.
- 30 adet ambulans, tam teşekküllü çadır hastane, her an hazır bulunan bir sağlık ekibi ve güzergah üzerinde acil vakalara karşı uyarılmış hastaneler hizmetinizde olacaktır.

Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.