AYM'de 'gizli' başkanlık seçimi

AYM'de 'gizli' başkanlık seçimi

Anayasa Mahkemesi'ne, emekliye ayrılacak Kılıç'ın yerine kimin seçileceği merak konusu. Seçim tarihi bile neredeyse sır gibi saklanıyor. Mahkemenin kulisinde Sezer ile Gül tarafından seçilen iki adayın adı geçiyor

Kemal Göktaş

 

Türkiye, haziranda yapılacak genel seçimlerle yasama ve yürütme organını belirlemeye hazırlanırken devletin temel üç kuvvetinden biri olan yargının yönetimi de önümüzdeki bir hafta içinde şekillenmiş olacak.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 17 üyesi, bu hafta içinde, 3 Mart'ta yaş haddinden emekliye ayrılacak Haşim Kılıç'ın yerine geçecek başkanını seçecek. Bir süredir mahkemenin gündemini kamuoyuna açıklamayan ve adeta 'gizli bilgi' muamelesi yapılan AYM'de başkanlık seçiminin ne zaman yapılacağı da yine 'çok gizli' bilgi muamelesi görüyor. Kılıç'ın üyelere telkini nedeniyle hiçbir üye seçim gününü açıklamaya yanaşmazken önceki gün bazı televizyon kanallarında seçimin bugün yapılacağına dair haberler de gayri resmi yollarla yalanlandı. Seçimin bu hafta içinde yapılacağı yönünde güçlü bir beklenti var.

 

İki isim gündemde

AYM Kanunu'na göre başkanlık seçimlerinde, "aday açıklama" yöntemi bulunmuyor. Bunun yerine mahkeme üyeleri, oy pusulalarına gönüllerindeki herhangi bir AYM üyesini başkan olarak yazıp oy kullanıyor. AYM içinde geçmişten beri yapılan "seçim ziyaretlerinde" bugünlerde iki isim öne çıkıyor. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "avukat" kontenjanından üye seçtiği Serruh Kaleli ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçtiği eski Polis Akademisi öğretim üyesi Prof. Zühtü Arslan başkanlık için adı geçen isimler.

Kaleli, Sezer'in seçtiği diğer üyelerden farklılaşan tavrıyla daha önce çok gündeme gelmişti. Bir oyla kapatılmaktan kurtulan Ak Parti davasında Kaleli'nin oyunu, "Hazire yardımının kesilmesi" olarak kullanması dikkat çekmişti. Kaleli, daha sonra da Kılıç'a yakın bir isim oldu ve Başkanvekili seçildi.

 

Ağırlık Gül'ün üyelerinde

Kaleli gibi Sezer'in seçtiği, asker kökenli bir hakim olan Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı da olan Serdar Özgüldür ile eski Başkanvekili Osman Paksüt'ün de seçimde aday olabileceği kulislerde konuşuluyor. Kaleli'ye Kılıç'ın destek vereceği, Zühtü Arslan'ın ise hükümete yakın üyeler tarafından destekleneceği yönünde bir algı hakim olsa da AYM Başkanlığı seçimlerinin üyelerin sadece siyasi görüşleri doğrultusunda oy verdikleri bir seçim olmuyor. Geçmişte, siyaseten AYM'de neredeyse yalnız olan Kılıç'ın 1999'da başkanvekili ve ardından 2009'da başkan seçilmesi de bunu gösteriyor. AYM seçimlerinde siyasi yaklaşımların yanı sıra başkanvekilliği ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı seçimlerinin de önemli bir pazarlık unsuru olabiliyor.

AYM'de, Gül'ün seçtiği üyelerin önemli bir ağırlığı bulunuyor. 17 üyeden 10'u Gül, üçü Sezer, ikisi TBMM'deki Ak Parti çoğunluğu, biri 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçilen üyelerden oluşuyor. Gül'ün seçtiği üyelerin blok olarak oy kullanırsa seçimin sonucunu belirleyecekleri ifade ediliyor.

Yargıtay'daki seçim süreci de gelecek hafta başlayacak. Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın 9 Şubat'ta yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalacak başkanlık için 10 Şubat'ta seçim yapılacak.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.