Bakan Avcı: 4+4+4 devam ediyor

Bakan Avcı: 4+4+4 devam ediyor

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 5’inci sınıflarda verilecek ağırlıklı yabancı dil eğitimine önce pilot uygulamalarla başlayacaklarını söyledi.

Bakan Nabi Avcı, İstanbul’da “Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi”nin kapanış konferansına katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

5’inci sınıflarda başlayacak ağırlıklı yabancı dil eğitimiyle ilgili soru üzerine Bakan Avcı, “Ortaokul birinci sınıflarda, yani 5. sınıflarda yabancı dil eğitimi ağırlıklı bir müfredat için çalışmalarımız uzun bir süreden beri devam ediyor. Bu, daha önceki Anadolu liselerinde, ondan önceki Maarif Kolejlerinde ve bugün bazı yabancı okullarımızda da okutulan hazırlık sınıflarına benzetilebilir” diye konuştu. 

 

4+4+4 devam ediyor

Müfredat çalışmasının hazırlık sınıfı şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Avcı şunları söyledi: “Biz bunun adına hazırlık sınıfı demiyoruz. Çünkü hazırlık sınıfı dediğiniz zaman tekrar ‘Millî Eğitim’de 4+4+4 değişti, 5’e geçti gibi’ tartışmalar, spekülasyonlar başlıyor. 4+4+4 devam ediyor, ortaokul birinci sınıflarda pilot uygulamalarla başlıyoruz. Birinci sınıflarda yabancı dil eğitimi, bu İngilizce olabilir, Fransızca olabilir, Japonca olabilir, İmam Hatip’lerde Arapça olabilir, yabancı dil eğitimine ağırlık vereceğiz. Ne kadar erken yaşta yoğun bir yabancı dil eğitimi yapılırsa o kadar başarılı olma imkânımız var. Bunu Maarif Kolejleri deneyiminden biliyoruz. Ama bunun için eğitici kadrolarımızın yani öğretmenlerimizin buna göre tekrar hizmet içi eğitimlerden geçirilmesi gerekiyor, sınıflarımızın, alt yapımızın ona göre düzenlenmesi gerekiyor. 

Hem fiziki alt yapıları, hem de beşeri alt yapıları müsait olan özel okullarımız hemen geçebilecekler müfredat doğrultusunda. Devlet okullarımızda da alt yapısı müsait olan okullarımızdan başlayarak peyderpey bütün okullarımızda ortaokul birinci sınıfları Türkçe ve yabancı dil ağırlıklı sınıflar hâline getirip o sınıfta bugüne kadar okutulmakta olan derslerimizi de 6-7-8. sınıfların müfredatı içerisine öğüterek çocuklarımızın daha erken yaşta yabancı dil eğitimi almalarını sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.


Dershanelerin temel liselere dönüşümü

Bakan Avcı, her ilçede bir temel lise olacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine de şunları söyledi: “Temel liselerin hangi kontenjanda, hangi sınıflara ne kadar öğrenci alabilecekleri yasayla belirlenmiş vaziyette. Dolayısıyla bu koşulları sağladığı için dershaneden temel liseye dönüşecek olan kurumlara biz çalışma ruhsatını vereceğiz. Büyük ilçelerde bunu zaten yapamazsınız ama küçük ilçelerde bazılarının birleşerek yapmalarını teşvik için böyle bir düzenleme var. Her ilçede bir tane dediğiniz zaman Üsküdar’la diyelim Bilecik Pazaryeri’ni karşılaştıramazsınız. Nüfus olarak birbiriyle karşılaştırılamayacak ilçelerimiz var. Dolayısıyla bu konudaki uygulama nüfuslara göre, ihtiyaca göre yapılacak.” 

 

Açık liselerle ilgili bir soru üzerine ise Bakan Avcı, “Bizim açık lise uygulamamız var. Biz 4+4+4 düzenlemesini yaparken özellikle herhangi bir şekilde eğitim dışı kalmış bütün çocuklarımızı tekrar eğitim sisteminin içine çekmek için tedbirler almıştık. Dolayısıyla açık lise kontenjanlarındaki artış, başka türlü eğitim sistemi içine alamadığımız çocuklarımızı almaya yönelik bir tedbirin sonucudur” dedi.

 

Aday öğretmenlere ikinci bir şans

Bakan Avcı, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde aday öğretmenlerle ilgili yapılan düzenlemeye ilişkin ise şunları kaydetti: “Aday öğretmenler, bir yıl sonunda zaten bir değerlendirmeye tabi tutuluyorlardı. Şimdi biz bu değerlendirmenin yazılı ve sözlü mülakat olarak nasıl yapılacağını, birinci yılın sonunda yapılan değerlendirme sonucunda başarısız olanlar daha önceki uygulamaya göre ayrılıyorlardı. Bu yönetmelikle ikinci bir imkân çıkarmış olduk.  Yani birinci yılın sonunda yapılan değerlendirmenin sonunda 50 puan alan bir öğretmenimiz yapılacak değerlendirmeler sonucunda ikinci bir yıl tekrar staja alınıyor. İkinci yıl şansı verilmiş oluyor. İkinci yılda, okulda başarılı olamamıştır diye  başka bir okulda başarılı olur düşüncesiyse bu yönetmelikle  ikinci bir şans tanınmış oluyor, yapılan değişiklik bu.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.