Bakan Selçuk’tan müjde: Öğrenciler tatili fırsata çevirecek

Bakan Selçuk’tan müjde: Öğrenciler tatili fırsata çevirecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İcraat Programları kapsamında, gençlere yönelik yeni bir proje daha hayata geçiyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda İŞKUR tarafından yürütülecek olan Sosyal Çalışma...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İcraat Programları kapsamında, gençlere yönelik yeni bir proje daha hayata geçiyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda İŞKUR tarafından yürütülecek olan Sosyal Çalışma Programının detaylarını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile konuştuk.

İSA TATLICAN  - Sabah

GENÇLER HEM SGK'LI OLACAK HEM HARÇLIKLARINI ÇIKARACAK

-Sosyal Çalışma Programı yepyeni bir proje. İcraat Programları içinde yer alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan bu program gençlere ne gibi imkânlar sağlayacak?

Sosyal Çalışma Programlarımız, gençleri geleceğe hazırlamayı hedefleyen yeni aktif işgücü piyasası araçlarımızdan birisi olacak. Bu program sayesinde gençlerimiz yaz tatillerini, sosyal sorumluluk bilinçlerini artırıp verimli bir şekilde değerlendirecekler. Ayrıca cep harçlıklarını çıkaracaklar ve emekliliklerine sayılacak sigortalılıkları yapılacak.

Temmuz ayı itibarıyla başlayacak Sosyal Çalışma Programları ile asıl maksadımız üniversite öğrencisi gençlerimizin iş hayatına girişlerinde en az teknik beceriler kadar önemli olan; takım içinde çalışma, organize olabilme, iletişim kurabilme, analitik düşünme gibi sosyal becerilerini geliştirerek mezun olduktan sonra iş hayatına girişlerini kolaylaştırmaktır. Bu programla öğrencilerimiz toplumsal faydanın yüksek olduğu hizmetlere katılarak iş tecrübesi edinmiş olacaklar.

-Programa bütün üniversite öğrencileri başvurabilecek mi?

İŞKUR iş birliği ile kamu kurumlarında uygulanacak programlara; açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç olmak üzere bütün üniversite öğrencileri diledikleri ilde başvuru yapabileceklerdir.

Ancak 18 yaşını doldurmamış üniversite öğrencileri, başka bir işte çalışan veya staj gören öğrenciler ile bahar döneminden dersleri devam eden yahut yaz okulunda ders alan öğrenciler bu programlara katılamayacaklar. Bir de öğrencilerimizin motivasyonunu artırmak, derslerinde gösterecekleri gayreti desteklemek için başvurularda genel akademik ortalamalarda belli bir taban puan da belirledik.

3 PROGRAM ÜZERİNDEN BAŞVURULABİLİR

-Sosyal Çalışma Programına başvurular nasıl yapılacak? Programa katılacaklar nasıl seçilecek?

Gençlerimiz, başvurularını 25-28 Haziran tarihleri arasında adresi üzerinden, İŞKUR'a gelmelerine gerek olmadan, elektronik ortamda yapılabilecekler.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, kayıtların yapılması. Ardından başvurdukları ilde kendilerine uygun 3 programı seçip başvurabilirler.

Her bir Sosyal Çalışma Programını belirli sayıdaki kontenjanla açacağız. Katılımcıları da 5 Temmuz tarihinde elektronik olarak yapacağımız noter huzurunda gerçekleştireceğimiz merkezi kura sonucunda belirleyeceğiz.

-Sosyal Çalışma Programı hangi tarihler arasında düzenlenecek?

Malumunuz olduğu üzere; üniversitelerimizin büyük çoğunluğunun akademik takvimi Haziran'ın son haftasında tamamlanıyor. Bu sebeple programlarımızı bu yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında okullar açılana kadar düzenlenecek.

-Sosyal Çalışma Programı hangi alanlarda uygulanacak?

Üniversite öğrencilerimiz Sosyal Çalışma Programı kapsamında; doğanın korunması, kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması, kütüphanelerin bakımı ve düzeni ile kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi alanlarında çalışabilecekler.

HAFTADA 3 GÜN İLE SINIRLI TUTTUK

-Programın süresi ne kadar olacak?

Sosyal Çalışma Programının süresi bir yaz döneminde azami 3 ay olacak. Ayrıca öğrencilerimizin kendilerine de zaman ayırabilmeleri için haftalık çalışma süresini 3 gün ile sınırlı tuttuk.

Sosyal çalışma süresini ise günlük 7,5 saat olarak belirledik. Burada bir noktanın altını çizmekte fayda var. Programa devamlılık iş disiplini kazanabilmek için çok önemli. Sosyal Çalışma Programına başladıktan sonra geçerli bir nedeni olmaksızın bu programa devam etmeyen öğrenciler İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlara 24 ay süreyle katılamayacak.

-Sosyal Çalışma Programına katılan öğrenciler program boyunca ne kadar kazanacak?

Öğrencilerin programa katılım sağladıkları her günün ücreti 67,36 TL. Gençlerimize hak kazandıkları bu ödemeyi aylık olarak vereceğiz.

Örneğin Temmuz ayında çalışma günleri Pazartesi, Salı ve Çarşamba olarak belirlenen bir öğrenci için programa tam katılım sağlaması durumunda 15 gün üzerinden Ağustos ayında 1.010 TL net ödeme yapacağız

Bu programın ücretten daha önemli katkısı gençlerimizin emekliliklerine esas olacak sosyal güvencelerinin başlayacak olması. Yani çalışılan gün sayısı üzerinden sigorta bildirimleri de yapılacaktır. Ayrıca Sosyal Çalışmadan dolayı öğrencilerimizin KYK bursları veya kredileri kesilmeyecektir.

172 BİN GENCİMİZİ İŞE YERLEŞTİRDİK

-Gençlerin iş hayatına hızlı bir şekilde atılması konusunda bakanlığınız hangi çalışmaları yürütüyor?

Ülke olarak demografik fırsat penceresi olarak da değerlendirebilecek genç bir nüfusa sahibiz. Biz de gençlerimizin iş hayatına daha donanımlı başlamaları için var gücümüzle çalışıyoruz. 2019'un ilk 5 ayında İŞKUR aracılığıyla 172 bin gencimizi işe yerleştirerek, bir önceki seneye göre %32,4'lük bir artış kaydettik. Genç istihdamını çeşitli politikalarla teşvik ediyoruz.

Çırak ve aday çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrenciler için 182,90 TL ile 365,80 TL arasında ücret desteği sağlıyoruz Geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan 18- 29 yaş arası gençlerimiz için işbaşı eğitim programlarımızın süresini 9 aya kadar uzatıyor ve programa katılan gençlerimize günlük 85 TL cep harçlığı veriyoruz.

OECD ÜLKELERİ ARASINDA BİRİNCİYİZ

-Son olarak "İŞKUR Kampüste" projesi hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Ayrıca yenilikçi bakış açımızın bir yansıması olarak "İŞKUR Kampüste"yi başlattık. 81 ilimizde"mottosuyla 137 Kariyer Günü düzenledik, 83 binin üzerinde öğrencimize hizmetlerimiz, teşvik ve desteklerimiz hakkında bilgi verdik.

İşgücü piyasası araştırmalarımızı onlarla paylaştık, tecrübenin işe alımlarda en önde gelen etkenlerden olduğunu bunun da İŞKUR'un programlarıyla aşılacağını gençlerimize aktardık.

Gençlerimize verdiğimiz önemin en anlamlı göstergelerinden biri istihdam artışında yakaladığımız başarıdır. Bu alanda kat ettiğimiz mesafeyi uluslararası kuruluşların verileri de çok açık şekilde ortaya koyuyor. Türkiye olarak gençlerin istihdam artışında OECD ülkeleri arasında birinciyiz.

"İŞKUR Kampüste" kampanyası sürecinde yaptığımız bilgilendirmelerimiz esnasında iş tecrübesi kazandırmayı hedefleyen en yeni aktif işgücü piyasası aracımız olan Sosyal Çalışma Programlarımızdan da bahsettik.

Şimdi gençlerimizden bu fırsatı kaçırmamalarını, 25-28 Haziran tarihleri arasına programımıza başvurularını gerçekleştirip yaz tatilini hem sosyal sorumluluklarını yerine getirerek hem de iş tecrübesi kazanarak verimli bir şekilde geçirmelerini bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.