Bakan Şimşek'e Öğretmen Ataması Tepkisi! Emekli Sayısına Göre Değil...

Bakan Şimşek'e Öğretmen Ataması Tepkisi! Emekli Sayısına Göre Değil...

Eğitim-Sen: Öğretmen Atamaları Emekli Sayısına Göre Değil, Öğretmen İhtiyacına Göre Belirlenmelidir!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz aylarda öğretmen atamalarına yönelik bir açıklamasında 2023 KPSS puanıyla öğretmen atamalarının yapılacağını ve “alınabilecek en yüksek atama sayısını alacaklarını”, bu konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığının kendilerine vereceği kadro sayısı doğrultusunda atama takvimini oluşturacaklarını açıklamıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında, Sağlık Bakanlığı haricinde hiçbir kurumda, emekli olanlar dışında, personel alımı yapılmayacağını ifade etmiştir. Bu açıklama atama bekleyen öğretmenler başta olmak üzere, atama bekleyen yüzbinleri büyük hayal kırıklığına uğratmıştır.

Geçtiğimiz yıllar içinde eğitim alanında her yıl KPSS sınavına girenlerin küçük bir kısmı atanırken, büyük bölümü ataması yapılmayan işsiz öğretmenler ordusuna dahil olmuştur. Öğretmen açıkları özellikle son yıllarda en önemli sorunlar arasında yer almakta, bu durum eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da bozulmasına neden olmaktadır. Eğitimde branş bazında bakıldığında öğretmen açığının 100 binin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Okullarda halen 90 bine yakın ücretli öğretmen istihdam edilmekte, çok sayıda branşta öğretmen ihtiyacı bulunmaktadır.

2022 yılında KPSS’ye 420 bin 737 öğretmen girmesine rağmen ataması yapılan sözleşmeli öğretmen sayısı sadece 19 bin 969 olmuştur. 2023 yılında KPSS’ye giren öğretmen sayısı 480 bin 12’ye çıkmasına rağmen, genel seçim sürecinin de etkisiyle, sözleşmeli olarak 45 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlarımız 2024 yılı içinde en az yüz bin atama talep etmektedir.

Resmi verilere göre geçtiğimiz 22 yıl içinde atanan öğretmen sayısının toplam öğretmen sayısına oranı yüzde 80’dir. Aynı süre içinde KPSS’ye giren her 100 öğretmenden sadece 15’inin ataması yapılmış, geriye kalan 85 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmenlerin zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaya zorlanması ve meslekleri ile ilgisi olmayan alanlarda çalışmak zorunda bırakılması Türkiye adına utanç vericidir.

Eğitim Sen olarak talebimiz öğretmen açıklarının kapatılması için ilk aşamada en az 150 bin öğretmen atamasının yapılmasıdır. Öğretmen atamaları iktidar temsilcilerinin keyfi olarak tasarruf yapabilecekleri bir alan değildir. Öğretmen atamaları bakan Şimşek’in ifade ettiği gibi sadece emekli sayısına göre değil, ihtiyaca göre yapılmalı, ataması yapılmayan öğretmenler sorununa kalıcı çözümler üretilmelidir.

Eğitim-Sen

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.