Başbağlar Katliamını Unutmadık

Başbağlar Katliamını Unutmadık

Başbağlar Katliamı’nın Aydınlatılması İçin Kaç 20 Yıl Geçmesi Lazım!

5 Temmuz 1993’te Erzincan’ın Başbağlar Köyü’nde kelimenin tam anlamıyla bir katliam yaşandı. Olayın aydınlığa kavuşturulmamış ve faillerinin hala yakalanmamış olması, ülkemizin geleceği adına endişe vericidir.  

Akşam karanlığında köye gelen yüz civarında silahlı kişi, köyün giriş ve çıkışlarını tutmuş, telefon hatlarını kesmişti. Köyün dünya ile bağlantısını kesen silahlı kişiler, her şeyden habersiz ve savunmasız köylüleri meydanda toplayarak; çocuk, kadın, yaşlı demeden 33 kişiyi kurşuna dizmiş, evleri ateşe vermişti.

Başbağlar’da katliam gerçekleştiren terörist grubun elini kolunu sallayarak köye gelmeleri, 2 saate yakın örgüt propagandası yapıp camide namazda olan erkekleri dışarı çıkardıktan sonra kurşuna dizmeleri, insanların evlerinin içinde yakılması, bine yakın hayvanın yakılarak telef edilmesi, ağaçların ve tüm evlerin yakılması olayları gerçekleşirken güvenlik güçlerinin olaydan 12 saat sonra köye ulaşması, kurşunların balistik incelemesinin yapılmaması, dava sürecinde izlenen akıl almaz hukuksuz tavır ve davranışlar, 20 yıl sonra bu olayın hala kanayan bir yara olarak devam etmesine neden olmuştur.

Katliamı gerçekleştiren caniler, olay sonrası bıraktıkları bildiride, bunun “Sivas olaylarına misilleme” olduğuna dikkat çekerek köyden çekilmişti. Türkiye’de milleti birbirine kırdırarak kaotik bir ortam oluşturmayı hedefleyen kirli odaklar, milletin sağduyusu ve feraseti nedeniyle emellerine ulaşamamışlardı.

Bu menfur olaydan sonra, yakılan evlerin yerine yenileri yapıldı, köy yeniden imar edildi. Ama 33 kişinin katilleri hala bulunamadı veya bulunmadı. Olaydan sonra yakalananlar, birilerinin talimatıyla serbest bırakıldı. Sonra tekrar aranmaya başlandı. Ancak, kaçan kaçmıştı.

Türkiye’nin yakın tarihine bir kara leke olarak geçen Başbağlar Katliamı’nın üzerindeki sis perdesinin bir türlü aralanmaması manidardır. Ülkemizin demokratikleşmesi bakımından bu ve benzeri karanlıkta kalan/bırakılan olayların aydınlığa kavuşturulması elzemdir.

Eğitim-Bir-Sen olarak, Başbağlar Katliamı’nın failleri bulunup hukuk karşısına çıkarılana kadar takipçisi olacağımızı, katledilen masum insanları unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı belirtmek isteriz. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.