Basketboldan 300 milyon lira

Basketboldan 300 milyon lira

Basketbol, ekonomiye 300 milyon lira kazandıracak

Türkiye'de düzenlenecek 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için nefesler tutuldu. 28 Ağustos Cumartesi günü başlayacak organizasyon için Türkiye'ye 24 ülkenin basketbol takımı, yüzlerce gazeteci ve dünyanın dört bir yanından on binlerce basketbolsever gelecek.




Turnuvanın ana sponsoru Turkcell'in yaptığı hesaplamalara göre konaklama, ulaşım, bilet ve turistik eşya satışları, tesis yatırımları, aktiviteler, sponsorluklar, reklamlar ve operasyon kalemlerinde yapılacak harcamaların ülke ekonomisine katkısı 300 milyon lirayı (159 milyon 500 bin Euro) bulacak. Maçların oynanacağı İstanbul, İzmir, Kayseri ve Ankara'daki otellerin büyük bölümü şimdiden doldu. Şampiyonayı takip etmek isteyen misafirler konaklama için komşu illere yönlendiriliyor. Sadece İstanbul'da şampiyona sebebiyle 30 bin kişi otel rezervasyonu yaptırdı.

Dünya Şampiyonası'nın yapılacağı 4 şehre toplam 100 bin turistin gelmesi beklenirken, takımlar, oyuncular, sponsor şirketler, basın ve sporseverler 44 milyon Euro'luk konaklama ekonomisi oluşturuyor. Sadece ABD takımının konaklama harcaması 1 milyon Euro'ya denk geliyor. Turist ve kafilelerin 15 milyon Euro'luk 'sosyal harcama' yapacağı tahmin ediliyor. 200 bin kişinin izlemesi beklenen maçlar için biletlerin yüzde 80'i şimdiden satıldı. Toplam bilet satışından 8 milyon Euro gelir bekleniyor. Sponsorların şampiyonaya katkısı ise 5 milyon Euro olacak. Şampiyonaya ev sahipliği yapmanın beraberinde getirdiği parasal maliyet, tesislere yapılan 80 milyon Euro harcama ve 15 milyonluk organizasyon gideri ile toplamda 95 milyon Euro'yu buluyor. Spor turistlerinin harcadıkları para izledikleri spora göre değişiyor. Futbol seyircisi tur harici ortalama 200 Euro şahsi harcama yaparken, basketbol seyircisi 400, tenis seyircisi 800, Formula 1 seyircisi ise 2 bin Euro'ya yakın para harcıyor.

Basketbol Şampiyonası'nda en merakla beklenen karşılaşma 1 Eylül'de gerçekleşecek İran-ABD maçı. Şampiyonanın yanı sıra FIBA'nın genel kurulu da Türkiye'de gerçekleştirilecek. Ayrıca 'Children of The World-Dünya Çocukları' organizasyonu kapsamında FIBA üyesi ülkelerden 14 yaşında birer kız ve erkek çocuk ve bu 300 çocuğun yanında Türkiye'den de 300 çocuk Darüşşafaka'da ağırlanarak basketbol öğrenecek.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.