"Bilseydim başkan olmazdım"

"Bilseydim başkan olmazdım"

TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı

Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen futbolda şike iddiaları bugün yeni bir boyut kazandı. TFF, UEFA'nın telkinleri sonucu Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nden men etti. Aydınlar, tüm bu sürecin ardından canlı yayın Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı. İşte Aydınlar'ın açıklamaları:

BİLSEYDİM BAŞKAN OLMAZDIM
Bunların olacağını bilseydim Başkan olmazdım. 29 Haziran'da seçim oldu. 1 Temmuz'da ilK toplantımızı yaptık. Ertesi günün sabahı telefonumu açtığımda mesajlar gelmeye başladım. O tarihten bu yana hızlı bir süreç yaşadık. Her an kararlar değişiyor. Biz, iki ay oluyor yaklaşık ama iki senelik süreci yaşadık.

TÜRKİYE'YE CEZA GELİRDİ
UEFA'dan dün öğleden sonra yazı geldi. Kulüp başkanlarıyla toplantı halindeydik. Nihat Özdemir ve Ali Koç'la görüşme yaptım. Oradaki yazıda Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne katılamayacağını, Fenerbahçe'nin özveride bulunması gerektiğini aksi takdirde FB'yi almayacaklarını, Türkiye'ye 8 yıla kadar ceza vereceği söyleniyordu. Bu bizim yaptırımımız değil, UEFA'nın isteği. Bugün saat 12.00'ye kadar süre vermişlerdi. Öğleden sonra UEFA ile temasa geçtik. Bizim 15 Ağustos'taki karara bağlı olduğunu söylemişti Fenerbahçe yönetimi, bu konuda cevap veremeyeceklerini söylemişlerdi. Ali Koç'la görüşme yaptık, Ali Yıldırım'la da durumu değerlendirdik. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Aksi takdirde Türkiye de ceza alacaktı. Yönetim Kurulu olarak bu kararı aldık. UEFA Şampiyonlar Ligi'ne çok önem veriyor. UEFA temsilcileri geldi. Bu konuda sıfır risk istiyorlar. UEFA yöneticileri sıfır tolerans, en ufak bir şüphe varsa Şampiyonlar Ligi'ne kabul edemeyeceklerini söylediler. UEFA temsilcisi, gizlilik kararının kaldırılmasını istedi. Polisin açıklaması olduğunu, 19 maçta şike olduğunu söylemesini, bu kadar şüphe varsa boşuna tutuklamaların olmayacağını söylediler.

UEFA yetkilileri herhangi bir belge görmediler. Ama Türkiye'de çıkan haberleri takip eden görevlilier var. Medyadaki haberlerin bile yeterli olduğunu söylediler. Gizlilik kalkmadığı sürece karar vermemekte haklı olduğumuzu da kabul ettiler. Kendileri en ufak bir şüphe varsa Şampiyonlar Ligi'bne almayacaklarını söylediler. Bunun sinyallerini daha önce almıştık. Takımlar kendileri karar versin demiştim. Bunu bilinçli olarak söylemiştim. Bir kulübümüz de beni sürekli olarak eleştiriyor. Benim Fenerbahçeli yöneticilerle birlikte karar aldığımızı iddia edenler de var. Aslında toplantıdan önce de Fenerbahçe'nin asbaşkanlarıyla görüşltüm. Ben bunu tavsiye ettim. Şampiyonlar Ligi'ne katılmazsanız iyi olur demiştim. Katılmaya karar verdiler. Aslında bu süreci en doğru şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Yapılan şeyler ortada.

HERKES SORUMLU DAVRANMALI
Herkesin bize yardımcı olmasını istedik. Benim ne GS ile ne TS ne BJK hiçbir takımla alıp bveremediğim yok. Benim elbette tuttuğum bir takım var. Ama ben objektif olmak zorundayım. İlk günden soğukkanlı olunmasını istedim. İnsanları futbola döndürelim çabamız kulüğlerimizin büyük kısmı saygılı davranmasına rağmen bu birliktelik bozuluyor. Futboldaki bütün bireyler zarar görüyor. Tek balşımıza yapabileceğimiz bir şey yok. Herkesin sorumlu davranması gerekiyor.

Soruşturma bitmiş değil. Etik Kurulu'nun raporunu bir tek ben okudum. Yönetim Kurulu ile konuştum. Bu gizliliğin ihlal edilmemesi için dikkatli olmamız gerekiyor. O belgeleri de iyi koruduk. Ben belgeleri de görmedim. Sadece bize verilen kısa raporu okudum. Genel olarak raporun hatlarını Yönetim Kurulu ile paylaştım.

UEFA BELGELERİ GÖRMEDİ, AKSİ KARAR ÇIKARSA TAZMİNAT ÖDEYECEK
UEFA ne savcılıktan ne de bizden herhangi bir belge görmedi. Polisin söylediğini, tutuklamalarını, haberleri baz alarak konuşuyor UEFA. Aksi karar çıkması durumunda tazminat ödeyeceklerini de söyledi UEFA.

FENERBAHÇE İÇİN HAYIRLI OLDU
UEFA, Yunanistan'da iki takımı 5 yıl ihraç ettik. Bize çok ciddi bir baskı var. Türkiye'de birçok kişi tutuklu siz hiçbir şey yapmıyorsunuz, diye baskı boyutu var. Türkiye'den de birtakım baskılar olabilir, yazıların gitmesi gibi. Bir de Platini'nin açıklamaları var. Çok ani gelişen bir şey. Bir de Türkiye'nin ceza alması gibi bir durum var. Biz burada Türkiye'yi riske edemezdik. Daha yeni Makedonya'da bir takıma 8 yıl ceza vermişler. Bu karar Fenerbahçe için olumsuz değil. Sonuçta bir suç çıkarsa sadece bu seneydi, bu işten kurtulabilir. Fenerbahçe ceza almadan bu süreci geçebilir. Fenerbahçe katılsaydı, ileride herhangi bir şey söz konusu olsaydı 8 yıla varan ceza olurdu. Sonuçta FB bir senesini kaybetti.

BEŞİKTAŞ'IN KUPAYI İADE ETMESİ UEFA İÇİN ÖNEMLİ OLDU
Fenerbahçe'nin başkanı ve yöneticilerinin tutuklu yargılanmaları, Beşiktaş'ın kupayı iade etme kararı da önemli oldu UEFA için. Fenerbahçe yönetimine olağanüstü genel kurul yapıp bu süreci sorgulanmalarını önerdim. Ama onlar bir adım atmadılar, haklı olabilir. Biz de aksi ispatlanana kadar herkes suçsuzdur diyoruz.

Biz herhangi bir şikayet duymadık Türkiye'den UEFA'ya giden. Ama onlar bütün haberleri takip ediyorlar. Bütün kulüplerin açıklamalarını alıyorlar.

Beşiktaş'ın davranışının UEFA tarafından övülmesi bize tüyo verdi. Biz bu yüzden Fenerbahçe'ye bir adım atmalarını önerdik, ama bir şey yapmadılar.

SAVUNMALARI DİNLEMEDEN KARAR VEREMEYİZ
Herkesi memnun etmemiz mümkün değil. Bugün zorunlu olarak bir karar aldık. Bugün de farklı eleştiriler alıyoruz. Biz hiçkimsenin bilgisine başvurmadan bir karar almamız mümkün değil. Savcılıktan gelen belgeler incelendi. Ama kişilerin savunma hakkını kullanmadan karar vermeyiz. Biz, doğruları yaptık diye düşünüyorum.Herkes eleştirebilir. Tam tersi bir karar alsaydık, bazı takımları küme düşürseydik ne olacaktı? Yine eleştirilere muhatab olacaktık.

Biz Pazartesi günü UEFA temsilciyle savcılıktaki görüşmemizde, savcı 'Biz iddia ederiz, bu mahkemde ortaya çıkar' dedi. Böyle bir ortamda biz nasıl karar verebiliriz. Toplumun bir kesiminde 'Federasyon işi savsaklıyor' gibi bir algı söz konusu. Biz burada işin ne kadar ciddi olduğunu ama insanların savunma hakkını kullanmadan karar açıklanmayacağını söylüyoruz.

Bize 20 Temmuz'da belgeler geldi. O tarihten sonra 41 kişinin daha sorgusu yapıldı. O kişilerin sorgusu bizde yok. O sorgular bizde yok.

Yönetici olunca kulüple ilişkilendiriliyor. Menejer ya da teknik direktör olunca kulüple ilişkilendirilmiyor.

Durum halen vahim. Bu kadar yönetici tutukluysa, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ne gitmesi engelleniyorsa durum vahim. Bu kadar insanın tutuklu olması, sorgulanması durumun vehametini gösteriyor.

SEZON ORTASINDA KARAR ÇIKAR MI?
Savcı Bey'in ifadesine göre iddianame 3-5 ay gibi bir sürede açıklanacak. O gün gelsin ne olacağını görelim. Bizim de bir hesabımız var. Sezon ortasında bir karar gerekirse açıklanabilir.

FENERBAHÇELİ OLMASI
Ben böyle bir sürecin içinde olmak istemezdim. Buna kişilik olarak bakmak lazım. Orada adil olabilmek bence önemli. Bu da benim en önemli özelliklerimden birisi.

NBA ve Şampiyonlar Ligi sporda en önemli organizasyon. UEFA'nın marka değeri açıklamasını diğer liglere göre farkını UEFA'ya sormak lazım.

UEFA KARARIMIZA MÜDAHALE EDEMEZ
Biz kararımızı veririz. Bize müdahale edemez UEFA, Tahkim Kurulu'nun verdiği karar kesindir. KAS'a uluslararası konular gidiyor bildiğim kadarıyla, bu konu ile ilgili UEFA KAS'a gider mi bilmiyorum.

Soruşturma kapsamında olan Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzon, Sivas, Mersin İdmanyurdu kulüp olarak; futbolcusu olan, hocası olan birçok kulüp var.

Tekrar Etik Kurulu toplanacak, savunmalar alınacak. Süreç devam edecek.

TRABZONSPOR'UN DURUMU
Bu kararı veren ben değilim. Trabzonspor'u Fenerbahçe'nin yerine Şampiyonlar Ligi'ne alan ben değilim. Bunu UEFA'ya sormak lazım.

PLAY-OFF
Üç puan sistemi çıktığında da bir iki ligte vardı. Bir kuralın doğru olması için ille de gelişmiş ülkelerde uygulanması mı lazım? Bizim hiç mi yolumuz yok? İnsanların ilgisini daha çok çekmek istedik. Şike-teşvik gibi konuların da dışında kalacak bu şekilde takımlar. Futbolun da ekonomisi artacak. Yayıncı kuruluşun da durumu var. Çünkü ligin en büyük sponsoru. Onlar da 143 milyon dolar gibi bir zarardan söz ediyor. Biz bunu bu sene deneyeceğiz. Ayrıca Türkiye Kupası maçlarını azalttık. Sadece 9 hafta çarşamba maçı koyduk. Hİç kimseye sormadan bu işi yapmadık. Futbolun içindeki kişilerle temas ettik. İnsanları futbol dışı söylemlerden kurtamak istedik.

BURSA'YA CEZA İNDİRİMİ
Ellinin üzerinde kişi Bursa'daki olaylar nedeniyle tutuklu. Bunun dışında Bursaspor Beşiktaş maçında hükmen mağlup sayılmış, iki maçı seyircisiz oynamış. Sadece Bursa'daki cezayı Emniyet'in vereceği rapor doğrultusunda kaldıracaktık. Bu tedbiren verilen bir ceza olduğu için Bursa Emniyetine ve Valiliğine soruyoruz. Fenerbahçe'nin S. Donetsk maçındaki karara itiraz edilmedi. İtiraz edilseydi belki bir maça indirilecekti.

FENERBAHÇE'YE BAŞKAN OLMAK İSTER Mİ?
Büyük konuşmak istemem ama bundan sonra spor kulübü yöneticiliği yapmak istemem. Fenerbahçeliler'den 'Kararınızı verin gelin' gibi talepler var ama şu an için düşünmüyorum.

Baştan beri yanlış yaptığımızı ifade edenler var. Hayretler içindeyim. Biz gerçekten burada kurumsallaşma adına bu kadar telaş içinde bile birtakım işler yapıyoruz. Burada bir matematik yok. Sosyal bir olgu. Elbette ki farklı yorumlar olabilir. Matematik problemi çzömüyoruz.

Bırakıp kaçmayı düşünmüyorum. Ama bütün bunlara değer mi, diye de düşünüyorum. Gerçekten hak etmediğimiz şeylere muhatab oluyoruz. Ben doğru bildiğim yolda devam edeceğim. En doğru kararı toplum verecektir.

YANLIŞ YAPANLAR HESAP VERSİN
Ben bir yanlışın içinde olmadım. Yanlış yapanlar hesap versin. Akşam yastığa başımı koyduğum zaman rahat uyuyan birisiyim. Bizi tanıyanlar çok iyi bilir, gerisi lafı güzaftır. Attığım her adımda vicdanımın sesini dinlerim. O yüzden rahatım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.