CHP'de Baykal formülü

CHP'de Baykal formülü

Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın, genel başkan adaylarının yeterli imza toplayamaması durumunda ‘ağabey formülü’ çerçevesinde aday ya da uzlaştırıcı isim olarak devreye girebileceği ifade ediliyor.

CHP’de 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan iç muhasebe çerçevesinde bir süredir dile getirilen olağanüstü kurultay talepleri için düğmeye basıldı. Eski Ankara İl Başkanı Zeki Alçın’ın koordinasyonunda yürütülecek olan imza toplama çalışmaları kapsamında CHP tüzüğünde yer alan 15 günlük süre dün başladı. Buna göre muhalif kanat, 25 Kasım’a kadar yaklaşık 600 imzayı bulamazsa seçimli olağanüstü kurultay talepleri karşılanmayacak. Alınan bilgilere göre olağanüstü kurultayın gündeminin çağrıcıları tarafından belirleneceğine ilişkin tüzük hükmü çerçevesinde muhalifler, kurultayda genel başkan seçimi, Parti Meclisi seçimi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimi yapılmasını talep etti.


9 Ocak’a kadar

25 Kasım’da imzaların genel merkeze iletilmesi durumunda ise genel merkezin tüzük gereği 45 günlük bekleme süresi olduğundan, parti yönetiminin 9 Ocak’a kadar kurultayı toplaması gerekiyor. Kurultayın 9 Ocak’ta toplanması durumunda, olağan il kongreleri tamamlanacağından delege yapısı tamamen değişmiş olacak.

Bu çerçevede 81 ile ulaştırılan, ‘talepname’ örnekleri kapsamında CHP’li yedi genç kurultay delegesi ilk imzayı verenler arasında yer aldı.

Sinem Ataçocuğu, Ezgi Tekin, İbrahim Öztürk, Özlem Aydın, Cumhur Gürpınar, Selin Taşdemir ve Mehtap Özdin olağanüstü kurultay çağrısı kapsamında imza verirken, yayımladıkları ortak bildiride, “Türkiye’nin dört bir yanında, AKP faşizmine karşı mücadele eden bizler, genç kurultay delegeleri; partimizin üzerine düşmüş olan umutsuzluk ve yılgınlık bulutunu dağıtmayı kendimize görev biliyoruz. Bu sebeple, seçim politikalarının değerlendirilmesi, başarısızlığın öz eleştirisinin yapılabilmesi için olağanüstü kurultayın bir an önce toplanmasını talep ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

‘Kılıçdaroğlu aday olmayacak’ iddiası

Deniz Baykal’ın da kurultay sürecini yakından takip ettiği öğrenildi. Baykal, cuma günü Türk Hava Yolları’na ait tarifeli uçakta Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. Baykal ile Kılıçdaroğlu’nun hafta sonu Baykal’ın Angora Evleri’ndeki konutunda bir araya geldiği iddia edilmişti. Bu iddialar, aradan geçen süreye rağmen, görüşmenin taraflarınca doğrulanmadı. Ancak CHP kulislerinde Baykal’ın, genel başkan adayları Muharrem İnce ve Umut Oran’ın yeterli imzayı toplayamamaları ya da birlikte hareket edememeleri durumunda ‘ağabey’ formülü çerçevesinde devreye girebileceği konuşuluyor. Kulislerde, Baykal’ın bu doğrultuda ortak adaylık için ya da uzlaştırıcı isim olarak devreye girebileceği iddia ediliyor. Bu durumda Baykal ile Kılıçdaroğlu’nun yarışabileceği bir kurultay sürecinin mümkün olacağı kulislerde konuşuluyor.

Bazı internet sitelerinde yer alan haberlerde, Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine 2017’deki kurultayda aday olmayacağını ifade ettiği ileri sürüldü, ancak bu iddialar da doğrulanmadı.

Gökçek: ‘Evine gitti’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Twitter hesabından CHP ile ilgili iddialarını sürdürdü. Gökçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın evine gittiğini, Kılıçdaroğlu’nun Gürsel Tekin’den şikayetçi olduğunu ve destek istediğini, Baykal’ın ise, “Ben bu işte yokum... Sana tavsiyem, hiç bekleme ve derhal kongreyi topla... İşler böyle sakinleşir” dediğini iddia etti. (Milliyet)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.