“Çırak Öğrenciler Sahipsiz Mi?”

“Çırak Öğrenciler Sahipsiz Mi?”

Bilindiği üzere, 6764 sayılı Kanunla 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 5510 sayılı Kanunda 9/12/2016 tarihinden geçerli olmak üzere değişiklik yapılmıştır.

Bilindiği üzere, 6764 sayılı Kanunla 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 5510 sayılı Kanunda 9/12/2016 tarihinden geçerli olmak üzere değişiklik yapılmıştır. Bu kanun gereği Mesleki Eğitim Merkezlerine 9. Sınıf olarak öğrenci alınmaya başlanmıştır. Yine eski çıraklık sisteminde olduğu gibi bu öğrencilerinde hafta da bir gün okula yani teorik eğitime devam etmesi gerekmektedir. Okula devam ettiği sürece sistemin içerisinde kalacak olan bu öğrenciler özürlü/özürsüz olarak 6 günden fazla teorik eğitime devam etmediği takdir de devamsızlıktan kalacak ve sistemin dışına çıkmış olacaktır.  İlk uygulama yılı 2017/2018 olan bu sistemde Eğitim yılı başında 35-40 kişi ile başlanan sınıflar yılsonun da 20’lere düşmüştür. Devam edenlerin çoğu da devamsızlık sınırındadır. Çalışmayı ve meslek edinmeyi seçmiş bu gençlerin kaybedilmemesi için acil olarak çalışma başlatılması gerekmektedir.

Halen eğitime devam etmeyen, devamsızlıktan kalmış veya yönlendirilmediği için kayıt yaptırmamış fakat sektörde çalışan gençler bulunmaktadır. Eski sistemde sürekli olarak çıraklığa kayıt olabilen bu çocuklar Eylül kayıt dönemini kaçırırlarsa okula kayıt yaptıramamaktadırlar. Çıraklık eğitimin örgün eğitim kapsamına alınması MEM’lere olan ilgiyi arttırdığı kesindir ama örgün eğitime devam etmeden çalışan gençlerinde yararlanacağı yaygın eğitim sisteminin de devam etmesi gerekmektedir. Eski sistemde devam etmeyen, sınıfta kalan çırak tekrar kayıt olarak 2. Döneme devam etme imkânı varken, yeni sistemde eğitim yılının başında sınıfta kalan veya hiç kayıt olmayan öğrenci okula devam etmek Şubat ayından sonra kayıt olabilmekte ve Teorik derslere katılabilmek için bir sonraki eğitim yılını beklemek zorundadır. Öğrencileri sistem dışına iten bu uygulama, kaçak çalışmayı da teşvik etmektedir. Okul kaydı ile birlikte, sigorta çıkışı da yapılan bu öğrenciler çalışmak zorunda oldukları ve yaşları da SGK’ ya uygun olmayacak şekilde küçük olduğu için sigortasız çalışmaya devam etmektedirler. Basit önlemlerle bu durum çözüme kavuşturulabilecektir. Okul kaydı silinse bile çalıştığı sürece SGK kaydının devamının sağlanması ve öğrencinin takibinin yapılması bu durumu önleyecek ve sistem içinde kalmalarını sağlayacaktır. Ayrıca dönemlik kayıt imkânı sağlanması öğrencinin okuldan kopmamasını imkân verecektir.

Bunun dışında öğrencilerin devamsızlıktan kalmaması içinde önlemler alınmalıdır;

  • İşletmelere ödenen teşviğin okula devam eden öğrenciye ödenmesi devamsızlığı azaltabilir. Okula geldiği sürece ödenecek bu para devamsızlığın önüne geçecektir. Çünkü bu çocuklar para aldığı için işletmeye devamsızlık yapmamaktadırlar.
  • Akademik başarıyı sağlayamadıkları için Çıraklık sistemine dâhil olan bu çocuklarımızı ders başarısı için zorlamamız okuldan uzaklaştırmaktadır. Mesleğini seçmiş bu gençlerimiz için seçenekler sunmamız gerekmektedir. Sistemin yenilenmesi güzel ama yıllardır başarı ile uygulanan bir sisteminde seçenek olarak kalması öğrencilerin bu sistemde kalmasını arttıracaktır.
  • Bir meslek seçerek MEM’lere gelen öğrencilerin teşvik edilmesi ve yaptıkları seçimin önemi hakkında cesaretlendirmelerine ve bunun periyodik olarak yapılmasına ihtiyaç vardır.
  • Çırak öğrenciler nasıl olsa denerek sınıf mevcutlarını 24’ün üzerine çıkarmak, öğrenci takibini ve sınıf hâkimiyetini zora sokmaktadır. Eski sistemde öğrenci kaybının daha az olmasının nedenlerinden en önemlisinin sınıf mevcutlarının düşük olduğu gerçeğinin unutulmaması gerekmektedir.
  • Koordinatörlük sistemini, nasıl öğretmenlerin ücretini keserimden ziyade, nasıl daha etkin hale getirebilirim düşüncesi ile yapılandırmak gerekmektedir. Hafta da bir gün okula gelen öğrencilerle tek bağ bu öğretmenlerdir. Devamsızlıktan kalmayan bu öğrencilerin kalmamasının en önemli nedeni de görevini gerektiği gibi yaparak bu öğrencileri takip eden koordinatör öğretmenler olduğu unutulmamalıdır.

Zor’u seçerek sektörde meslek edinmeyi seçmiş bu gençlerimize sahip çıkmak ülkemizin geleceği için çok önemlidir.

Turkiyeegitim.com özel haber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum