Derbi tarihinden ilginç notlar

Derbi tarihinden ilginç notlar

Fenerbahçe'de, Spor Toto Süper Lig'de 17 Mart Cumartesi günü Galatasaray ile yapılacak play-off'lar öncesi normal sezonun son derbisi öncesi iki takım da ilginç istatistiklere imza attı.

Gözler Alex'te

Fenerbahçe'de, Spor Toto Süper Lig'de 17 Mart Cumartesi günü Galatasaray ile yapılacak play-off'lar öncesi normal sezonun son derbisinde gözler takım kaptanı Alex de Souza'da olacak.

Süper Lig'in son "Gol Kralı" Brezilyalı futbolcu, her derbide olduğu gibi yarınki dev maçta da takımının gol yollarında en güvendiği isimlerin başında geliyor.

Özellikle derbi maçlarda golcü kimliğini ön plana çıkaran Alex, son 5 derbide Beşiktaş filelerini 4, Galatasaray ağlarını ise 2 kez havalandırdı.

Türkiye kariyerinde 2 kez gol krallığı tacını takan, geçen sezon "100'ler Kulübü"ne giren Alex, bu sezon 26 maçta 12 gol attı.

Galatasaray teknik heyetinin Kadıköy zaferi

Spor Toto Süper Lig'de 17 Mart Cumartesi günü Fenerbahçe'ye konuk olacak lider Galatasaray'ın bu sezonki kadrosunda daha önce Kadıköy'de Fenerbahçe galibiyeti gören futbolcu bulunmazken, teknik heyet ise 1999'daki son galibiyete tanık oldu.

Galatasaray, deplasmanda Fenerbahçe karşısında son galibiyetini 22 Aralık 1999 tarihindeki lig maçında aldı.

1999-2000 sezonunun 9. haftasında oynanması gereken, ancak, milli maç ve Galatasaray'ın Avrupa kupası karşılaşması nedeniyle ertelenen karşılaşmayı 2-1 kazanan Galatasaray, zirvedeki en yakın takipçisi Gaziantepspor ile arasındaki puan farkını 8'e çıkarıp, 32 puanla koltuğunu korurken, Fenerbahçe ise 21 puanla 5. sırada kaldı.

 Galatasaray'ın bu sezonki teknik heyetinde yer alan 4 futbol adamı da, 1999'da Kadıköy'de alınan son galibiyete tanık oldu.

Fenerbahçe Stadı'nda 22 Aralık 1999 tarihinde Galatasaray'ın 2-1 kazandığı maçta takımın başında teknik direktör olarak bugün olduğu gibi Fatih Terim bulunuyordu.

Fatih Terim'in bugünkü yardımcıları Hasan Şaş, Ümit Davala ve Claudio Andre Taffarel, o sezonki takım kadrosunda yer alıyordu. Hasan Şaş, Kadıköy'deki son galibiyetin alındığı maçta forma giymiş ve 1 de gol atmıştı. Taffarel ve Ümit Davala ise o maçın kadrosunda yoktu.

İlk golü atan kolay kolay kaybetmiyor

Fenerbahçe ile Galatasaray futbol takımları arasında son yıllarda ligde yapılan derbilerde ilk golü atan taraf kolay kolay yenilmiyor.

Ezeli rakiplerin 18 yılı kapsayan son 35 lig maçında ilk golü atan takım, karşılaşmadan en kötü ihtimalle beraberlikle ayrılırken, bu süre içinde sadece 2 kez yenilgi yüzü gördü.

Kartlar havada uçuşuyor

Fenerbahçe ile Galatasaray futbol takımları arasında 17 Mart Cumartesi günü yapılacak Spor Toto Süper Lig maçı için geriye sayım sürerken, ezeli rakipler arasındaki son karşılaşmalarda gösterilen sarı ve kırmızı kartların çokluğu dikkati çekiyor.

Ezeli rakiplerin 23'ü lig, 6'sı Türkiye Kupası, 1'i de Dostluk Kupası olmak üzere son 30 randevusunda hakemler toplam 24 kırmızı, 169 da sarı kart kullandı.

Rekabetteki son 30 maçta Galatasaray'dan 14, Fenerbahçe'den ise 10 futbolcu kırmızı kartla cezalandırıldı.

Söz konusu dönemde Galatasaray'dan Emre Aşık (3), Hasan Şaş (2), Baros, Keita, Arda Turan, Lincoln, Saidou, Orhan Ak, Volkan Arslan, Batista ve Bülent Korkmaz, Fenerbahçe'den ise Lugano (3), Selçuk Şahin, Semih Şentürk, Gökhan Gönül, Volkan Demirel, Deivid, Ortega ve Luciano kırmızı kartla takımlarını yalnız bıraktı.

Öte yandan, ezeli rakipler arasında yapılan son 12 maçta ise hakemler toplam 13 kırmızı, 71 de sarı kart çıkardı.

Son 10 maçta Fenerbahçe üstün

Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile Galatasaray arasında 17 Mart Cumartesi günü yapılacak derbi öncesi, ezeli rakiplerin son 10 randevusunda Fenerbahçe'nin galibiyet sayısında 2 farkla üstünlüğü bulunuyor.

İki takım arasındaki 8'i Süper Lig, 1'i Türkiye Kupası, 1'i de özel olmak üzere son 10 maçta Fenerbahçe 5, Galatasaray 3 kez galip gelirken, bu süre içindeki 2 maç da berabere sonuçlandı.

4'ü Ali Sami Yen, 3'ü Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu, 2'si Türk Telekom Arena, 1'i de Almanya'nın Mönchengladbach kentindeki Borussia Park stadında olmak üzere, ezeli rekabette yapılan son 10 müsabakada Fenerbahçe'nin toplam 13 golüne, Galatasaray 9 golle cevap verdi.

Ezeli rekabetteki son 10 maçtan 7'sinde Fenerbahçe rakibine gol atarken, Galatasaray ise bu süre içindeki 4 maçta gol yollarında suskun kaldı.

Fenerbahçe, son 10 randevu içinde yer alan 8 Süper Lig maçından 4'ünü kazanırken, bu süre içinde 2 kez kaybetti, 2 maç da berabere bitti.

İkinci yarıya dikkat

Spor Toto Süper Lig'de Fenerbahçe ile Galatasaray arasında 17 Mart Cumartesi günü yapılacak derbinin ikinci yarısı gollü geçmeye aday.

Ezeli rakipler, ligde bu sezon attıkları gollerin büyük kısmını karşılaşmaların ikinci devrelerinde filelere gönderdi.

Geride kalan 30 maçta 55 kez gol sevinci yaşayan ev sahibi Fenerbahçe, bunlardan 36'sını (yüzde 65) müsabakaların 46 ile 90. dakikaları arasında kaydetti. Toplam 60 gol atan deplasmana çıkacak lider Galatasaray ise, bunlardan 37'sini (yüzde 61) ikinci yarılarda ağlarla buluşturdu.

Müsabakaların ikinci yarılarında ilk yarılara oranla daha çok gol atan iki takım, kalelerinde de bu bölümde daha fazla sayıda gol gördü. Kalesinde toplam 31 gol gören Fenerbahçe, bunların 16'sını (yüzde 51), 21 gol yiyen Galatasaray ise 14'ünü (yüzde 66) ikinci devrelerde yedi.

Fenerbahçe içeride, Galatasaray dışarıda

Spor Toto Süper Lig'de ezeli rakipleri karşı karşıya getirecek derbide Fenerbahçe iç sahadaki, Galatasaray ise deplasmanlardaki etkili performansıyla birbirine üstünlük sağlamaya çalışacak.

Derbi öncesi Fenerbahçe, 2 yılı aşkın bir süredir Kadıköy'de lig maçı kaybetmeme (37 maç), Galatasaray da bu sezon deplasmanlarda en çok puan toplayan takım olma özelliğiyle dikkati çekiyor.

Ligde sahasında en son 2009-2010 sezonunda yenilen Fenerbahçe, bu sezon iç saha maçlarında topladığı 38 puanla, kendisiyle iç saha performansında aynı puana sahip Galatasaray'ın averajla önünde yer alarak ilk sırada bulunuyor.

Şampiyonluk mücadelesinde 34 maçlık periyodun bitimine 4 hafta kala en yakın rakibi Fenerbahçe'ye 9 puan fark atan Galatasaray, bu sezon dış saha maçları puan cetvelinde 31 puanla ilk sırada yer alırken, sarı-lacivertliler 22 puanda kaldı.

 CNN Türk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.