Dershaneler özel okula dönüşüyor!

Dershaneler özel okula dönüşüyor!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Dershaneler kapanacak” sözlerinin ardındanbaşlayan çalışmalarda sona gelindi. MEB, 2013 - 2014 hedeflerini bir bir sıraladı...

 

2014'e kadar dershaneleri özel okula dönüştürmeyi planlayan hükümet, hem devlet okullarında eğitim kalitesini artıracak hem de dershane sahiplerine teşvik verecek.

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi için arsa ve vergi muafiyeti gibi teşvikler verilecek.

DERSHANELER YAVAŞ YAVAŞ DÖNÜŞECEK

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde hazırlanan MEB 2010-2014 Stratejik Planı'nın, Özel Öğretim başlıklı bölümünde stratejik hedef olarak, “2014 sonuna kadar dersanelerin yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesini teşvik etmek” yer aldı. Dersane sahiplerine verilecek teşvikler arasında arsa tahsisi, vergi muafiyeti yer alırken, çocukları hem devlet okuluna hem de dersaneye giden velilerin çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilmesi de öngörüldü.

ÖNCE EĞİTİM KALİTESİ...

-Milli Eğitim 12 yıllık zorunlu eğitimi dershanelere karşı koz olarak kullanacak.

-Tedbirlerin başında eğitim kalitesini artırmak geliyor. Bunun için öğretmenler belirli aralıklarla sınavlara tabi tutulacak.

-Performansları ile birlikte akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri ve kariyerleri artmış olacak.

-Böylece eğitimde de kalite artmış olacak ve öğrenciler dershaneye ihtiyaç duymadan gerekli eğitimlerini okullarından almış olacak.

ÖĞRETMENLERE SIKI DENETİM GELİYOR

-Öğretmenlerin hem okulda hem de dershanede çalışmasını engellemek için her ilde denetleme ekibi oluşturuldu. Bakanlık geçtiğimiz aylarda dershanelerde denetimler yaparak hem devlet okullarında hem de dershanede çalışan öğretmenleri tespit etti.

-Bakanlık özel öğretim alanında hizmet veren denetim personelinin nicelik olarak yetersiz olduğunu savunurken, bu kapsamda alanında yetişmiş müfettişlerin sayıları ve hizmet içi eğitim faaliyetlerini artırmayı planlıyor.

EĞİTİM DÜZEYİ FEN LİSESİYLE EŞ DEĞER OLACAK

-Yeni sistemle birlikte okullarda esnek eğitim modeline geçildi. İsteyen öğrenci seçmeli derslerinde fen, sosyal bilimler, matematik gibi ekstra derslerden eğitim alarak kendini geliştirebilecek.

-Öğrenciler dershanelere gerek duymadan bulunduğu okullarda Anadolu ya da fen lisesi düzeyinde eğitim alabilecek.

-Dershanelerin özel okula dönüştürülme çalışmaları sırasında sınavlar öncelikle ele alınacak. Sınavlar, dershanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek. Seviye Belirleme Sınavı (SBS) da kaldırılıyor. Böylece öğrenciler okullara girmek için dershanelere ihtiyaç duymayacak. SBS sınavı sadece Türkiye'nin eğitim seviyesini ölçmek için kullanılacak.

-Yükseköğretime Geçiş Sınavı kaldırılacak. Yerine olgunluk sınavı getirilecek. Burada öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca aldıkları eğitime ilişkin sorular sorulacak.

DERSLİK AÇIĞI KAPATILACAK MI?

-Plana göre dershanelerin kalkmasıyla birlikte özel okullara teşvik sağlanacak.

-Dershanelerini kapatarak bunun yerine üniversite, özel okul, kolej, anasınıfı, anaokulu ve kreş açan eğitim işletmelerine büyük kolaylıklar tanınacak.

-Böylelikle 4+4+4 düzenlemesiyle ortaya çıkacak okul/derslik açığı kapatılacak ve aileler de dershane ücretlerinden kurtulacak. Sistemle öğrenci kendine daha fazla vakit ayıracak.

ÖZEL OKULLAR ÖĞRENCİSİZ Mİ KALACAK?

-İlk olarak bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun dershaneler özel okula dönüştürülecek.

-Geriye kalan dershaneler için arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler verilerek özel okul yatırımı yapmaları sağlanacak.

-Çocuğunu hem devlet okuluna hem dershaneye gönderen veliler çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilecek.

-Bu okullara burslu, yarı burslu öğrenci okutma zorunluluğu getirilecek.

-Özel okullar da öğrencisiz bırakılmayacak.

-Uygulamayla on binlerce derslik öğrencilerle buluşurken, devlet okullarındaki yığılmaların bitirilmesi hedefleniyor

AÇIK OLAN DERSHANE SAYISI NE KADAR?

Sayıları 1965 yılında 43'ken bugün 4 bin 55'e ulaşan dershanelerde 50 bin 209 öğretmen, 20 bin personel istihdam ediliyor. 1 milyon 234 bin 738 öğrenci dershanelerde eğitim alırken, bu öğrencilerin yaklaşık 100 bini burslu olarak dershanelerden ücretsiz olarak yararlanıyor.

DERSHANE ÜCRETLERİ NE KADAR?

Dershane ücretleri 6, 7 ve 8. sınıflar için bin 500 ile 4 bin TL arasında değişiyor. Lise 9, 10 ve 11. sınıflarda 2 bin ile 6 bin TL'ye, üniversite sınavlarına hazırlık sınıflarında ise 3 bin ile 10 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

memur haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.