Dershanelerde yanıtı en çok merak edilen sorular

Dershanelerde yanıtı en çok merak edilen sorular

Dershanelerle ilgili kapatma kararının ardından öğrenci, veli, dershane kurucusu ve özel okul temsilcilerinin sorularına yanıt aradık. İşte yanıtlar ve hala cevapsız kalan sorular

Pervin KAPLAN / HT GAZETE

Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin özel okula dönüştürülmesiyle ilgili yasayı iptalinin ardından, hem özel okul hem veli hem öğrenci hem de dershane kurucularının yanıt aradığı onlarca soru çıktı. Bu soruları sizler için derledik, bazılarının yanıtlarını bulduk, bazı sorular ise hala yanıt bekliyor. İşte yanıtlanan sorular:

1- PARAMI GERİ ALABİLİR MİYİM?

Temel liseye 6 bin TL ile 16 bin TL arasında ücretle kayıt yaptıran veliler, çocuklarını bu kurumlara göndermekten vazgeçerse ücretlerini geri alacak mı? Bu soruyu yönelttiğimiz Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Cem Gülan, "Veli ayrılmak isterse parası iade edilmek zorunda. Yalnızca öğrenim ücretinin yüzde 10'unu okul isterse kesebilir" dedi.

2- ÇOCUĞUM OKULUNA GERİ DÖNEBİLİR Mİ?

Özellikle lise son sınıf öğrencileri, üniversite sınavlarına daha iyi hazırlanmak için temel liselere geçti. Temel liseden vazgeçenler eski okullarında kontenjan varsa geri dönebilir.

3- TRANSFER EDİLEN ÖĞRETMENLER NE OLACAK?

Özel okullar sınavlara hazırlık kursları için aylık 2 bin 500 ile 6 bin TL arasında değişen ücretlerle dershane öğretmeni transfer etti. Bu öğretmenlerle 1 yıllık sözleşme imzalandı. "Bu öğretmenler ne olacak?" sorusuna bazı okul sahipleri "Bir yıl kurslarımızda çalışabilirler" diyor.

4- OKUL KURSUNA ÖDENEN ÜCRET GERİ ALINACAK MI?

Özel hatta bazı devlet okulları, TEOG ve üniversite sınavlarına öğrencileri hazırlamak için "sınav hazırlık kursları" açma kararı aldı. Bazı okullar velilerden bin 500 ile 6 bin TL arasında ek ücret aldı. Dershanelerkapanmadığına göre veli parasını geri isteyebilir. Ama okul, "Ben okulumda takviye kursunu açık tutuyorum, çocuğunu yolla" diyerek bu ücreti iade etmeyebilir. Tamamen okulun inisiyatifine kalmış.

5- SAATİ 80 TL'DEN 600 SAATLİK ANLAŞMA

Bazı okullar saati 80 TL'den dönüşecek dershanelerden öğrencilerini sınavlara hazırlaması için 600 saatlik ders anlaşması ve yıllık ortalama 16 bin TL'lik döküman alımı sözleşmesi yaptı. Bu sözleşmeler iki tarafın iyi niyetiyle feshedilebilir.

YANITI HENÜZ BİLİNMEYEN SORULAR

6- TEMEL LİSELERİN STATÜSÜ YASAL MI?

Özel okullar, temel liselerin iptal edilen yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmeliğe göre kurulduğunu söyleyerek "Yasa iptal edildiğine göre yönetmeliklerinin de geçerliliğini yitirmiş olması gerekmiyor mu?" diyor.

7- TEMEL LİSEDEN GERİ DÖNÜŞ VAR MI?

Dershaneden temel liseye dönüşen tekrar dershane olabilir mi? Bu kesin değil. Ama bir kurucu, "Temel lise olan 907 kurumun büyük çoğunluğu izin verilirse tekrar dershane olur. Dönmemize izin verilmeli" diyor.

8- DEVLETTE KURSLAR NE OLACAK?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, devlet okullarında hem TEOG hem de üniversite sınavları için verilen "takviye kurslarının" süreceğini açıkladı, bu kurslarda ders veren öğretmenlerin ek ücretleri de 9 TL iken 18 TL oldu. Bu kurslar öğrenci bulabilecek mi?

9- ÖĞRETMENLERİN DURUMU NE OLACAK?

6 yıl dershanede sigortalı çalışan öğretmenlerin bakanlığa atanacağı açıklanmış ve başvuruları 1 Temmuz'da alınmaya başlanmıştı. Bu öğretmenlerin durumları belirsiz. Bazı öğretmenler ne olacak?

10- DÖNÜŞENLERE VERİLEN TEŞVİK NE OLACAK?

Temel lise öğrencilerine geçen yıl olduğu gibi 3 bin TL teşvik verildi, bu yıl da sürecek mi? Birçok aile bu teşvike güvenerek çocuğunun kaydını yaptırdı. Ayrıca iptal edilen yasada dönüşen kurumlara 25 yıllığına arazi kullanım hakkı ile MEB binalarının kiralanması gibi teşvikler vardı. Bu teşviklerden yararlanan oldu mu ve olduysa ne olacak? 400 dershane kapandı, temel lise olmak için ortalama 150 bin TL harcayarak dönüşen kurumların "maddi zarara uğradıkları" gerekçesiyle bakanlığa tazminat talebinde bulunma hakları var mı?

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DİYOR?

'Temel liseler devam edecek'

Özel Öğretim Derneği Başkanı AHMET AKÇA: Dershanelerin varlığıyla ilgili gerekçeli karar beklenecek ve sonra tekrar toplanılacak. AYM'nin kararında "1 Eylül 2015 tarihinde dershanecilik faaliyeti sona erer" maddesinin iptal edildiği belirtildi. Eğitim kurumları içerisinde okul, kurs, etüt merkezi tanımı dururken, dershane tanımının çıkarıldığı maddenin iptal edilmediği söylendi. Yani çelişkili bir durum var. Burada tarihle ilgili bir sıkıntı oluşacak. Hukukçuların üzerinde çalışacağı bildirildi. Temel liselerin eğitim vereceğine ilişkin söz aldık.

'Velilere ve öğrencilere duyurulacak'

ÖZDEBİR Başkanı FARUK KÖPRÜLÜ: Bakanlık temel liselerin devam edeceğini bize söyledi. Velilere ve öğrencilere duyuru yapılabileceği aktarıldı. Dönüşümün devam edeceği kaydedildi. Dershanelerle ilgili düzenlemeyi ise gerekçeli kararın açıklanmasından sonra yapacaklarını, şu an hangi maddelerin iptal edildiğini bilmedikleri için hareket edemediklerini söylediler.

'Dershaneler şu an kayıt alamayacak'

Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZKUR-BİR) Başkanı Hami KOÇ: Toplantı olumlu geçti. AYM'nin gerekçeli kararı beklenecek. Dershanelerle ilgili herkesin beklemesi gerekiyor. Temel lise dönüşümleri devam edecek. Dönüşüm konusunda sıkıntı yok. Başvurmayanlar da başvurup dönüşüme katılabilir. Dershaneler ise şu an kayıt alamıyor. Bakanlık uyarana kadar dershaneler kayıt alamayacak.

MEB KİTAPÇIK HAZIRLADI

MEB, milletvekillerinden gelen talepler üzerine "Dershaneler ve Gerçekler" isimli bir kitapçık hazırladı. Kitapçıkta dershanelerin dönüşüm süreci, temel liseler ve Anayasa Mahkemesi'nde yapılan savunmadan ayrıntılar paylaşıldı. Kitapçığın milletvekilleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okullara gönderileceği öğrenildi.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.