Doğu Türkistan'daki Soykırımı Protesto

Doğu Türkistan'daki Soykırımı Protesto

DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ SOYKIRIMI PROTESTO ETTİK

Urumçi katliamının 4. yıldönümü nedeniyle Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Çin Büyükelçiliği ve Abdi İpekçi parkında Türkiye Kamu-Sen’inde destek verdiği iki ayrı  protesto gösterisi düzenledi.

 

İlk protesto Çin Büyükelçiliği önüne gerçekleştirildi. Elçilik önünde toplanan grup sloganlar ve dövizlerle Çin Hükümetini protesto etti.

 

Burada bir Konuşma yapan Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, 5 Temmuz  2009 yılında Urumçi’de yaşanan vahşetin hala hafızalardaki yerini koruduğunu söyledi. Tümtürk, “Aradan 4 yıl geçmiş olmasına rağmen, yüreğimizde açılan derin yaralar ve izler hala tazeliğini korumaktadır. Doğu Türkistan’da insan hak ve onuru ayaklar altında ezilmekte, Müslüman Uygur Türk’ü insafsız bir asimilasyon ve sindirme politikasının kıskacında geleceğe ulaşabilme endişesi ile ölüm kalım mücadelesi vermektedir. Aradan geçen 4 yılda Doğu Türkistan’da durum hiç değişmemiştir. 2013 yılının başından beride Doğu Türkistan’da endişe verici durum zirveye tırmanmış, Nisan, Mayıs ve Haziran ayında şiddet olayları peş peşe patlak vermiştir. Elde edilen bilgiler bu şiddet olaylarının müsebbibinin Çin Devletinin bizatihi kendisi olduğunu ortaya koymaktadır. Son günlerde Çin Devleti ağır silahlarını bazı bölgelere konumlandırırken, uygulamaya başlattığı olağanüstü hal ile de Müslüman Türk Uygurları sindirme operasyonuna girişmiştir.” dedi.

 

Dünya kamuoyuna seslenen Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan’ı ve insanlığı kurtarmak için herkesi harekete geçmeye çağırdı.

 

Yapılan basın açıklamasının ardından Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk ve beraberindeki heyet Çin Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.

 

Büyükelçilik önündeki protestonun ardından saat 17:00’da ise Sıhhiye’de bulunan Abdi İpekçi Parkında Doğu Türkistan’da yaşanan zulüm ve Urumçi katliamında hayatını kaybedenler için bir miting düzenlendi.

 

KONCUK:AZİZ MİLLETİMİZİ DOĞU TÜRKİSTAN VE TÜRKMENELİ DAVASINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUM

 

Mitingde konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Mısır Cumhurbaşkanı'na sahip çıkanlar, Doğu Türkistan'daki soydaşlarımıza da , Türkmeneli'ndeki kardeşlerimize de sahip çıkmalıdırlar" dedi. Koncuk, "Yüreğimiz kan ağlıyor, esasen yıllardır yüreğimiz kan ağlıyor ama bu ülkeyi yönetemeyenler, bu milletin derdiyle dertlenemeyenler, bu milletin ferdi olmakla gurur duyamayanlar Türk milletinin soydaşlarının başına gelen felaketlere hep sessiz kaldılar. Dün Mısır Büyükelçiliği önünde Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye sahip çıkanların Doğu Türkistan'lı Uygur kardeşlerimize, Irak Türkmenlerine sahip çıkmak bir yana isimlerini dahi hatırlamaması büyük bir ayıptır, büyük bir utançtır.

 

Biz Türk milletinin bir ferdi olarak gerek Doğu Türkistan'daki uygur kardeşlerimize, gerekse Türkmeneli'ndeki Türkmen kardeşlerimize bir peşmerge kadar değer verilmesini istiyoruz. Hatta onlara verilen değerin, Barzani'ye gösterilen değerin itibarın binde birinin Doğu Türkistan davasına, Türkmeneli'ne, şehit edilen Türkmen kardeşlerimize gösterilmesini bekliyoruz. Değerli gönüldaşlarım, mesele müslüman olmaksa, Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur kardeşlerimizde elhamdülillah müslümandır. Mesele Türk olmaksa Uygur kardeşlerimizde Türktür ama onların Türk olmaları Türk kanı taşımaları bu ülkeyi yönetenler için ne kadar önem taşıyor, ne kadar değer taşıyor bunu bilemiyoruz.

 

Elbette bizler Çin'i protesto ediyoruz, onlar Türk düşmanıdır. Türk düşmanlığı genlerinde vardır. Elbette peşmergede Bağdat'ta, Erbil'de, Kerkük'de Thuzurmatu'da kısaca Irak'ta Türkmenlerin olmasından rahatsızdır. Onları oradan kovmanın ve peşmergenin toprakları yapmanın hesabı içinde dün yine bombalı bir saldırı ile 16 Türkmen kardeşimizi hunharca şehit ettiler ama onlar varlıklarının gereğini yerine getiriyorlar, bunlar ebedi Türk düşmanıdır ama esas kınmamız gereken, bu soykırım yaşanırken Türkmenler bombalı saldırılarla şehit edilirken görmezden gelen ve bu ülkeyi iyi yönetiyorum, Anadolu coğrafyasını iyi yönetiyorum diyen beceriksiz siyasi iktidarı kınamamız gerekir.

 

Bir Mısır davası kadar, Doğu Türkistan davasını göremeyen, yüreği sızlamayan, vicdanı kanamayan, Türkmen kardeşlerimiz soykırıma uğrarken, hayat hakları gaspedilirken, gözlerini kapayan, kulaklarını tıkayan bu insanlar Türk milletinin yöneticisi olma hakkına asla sahip değildir.

 

Aziz milletimizin de dikkatini çekmek istiyorum.  Bu coğrafya'da yaşayan göğsünü gere gere Anadolu coğrafyası'nda yaşamak hakkımdır diyen milletimizin Doğu Türkistan davasına, Türkmen kardeşlerimizin yaşama hakkına sahip çıkması gerekmektedir. İsterdim ki bugün bu park dolup taşsın, onbinler, yüzbinler bu coğrafya'da Türkmen kardeşlerimize, Uygur kardeşlerimize sahip çıktıklarını tek sesle, tek yürekle haykırsın. Maalesef milletimizde vicdanını, gözlerini ülkemiz dışında yaşayan müslüman ve Türk kardeşlerine kapatmış görünmektedir. O'nun için aziz milletimizi silkinmeye ve kendine gelmeye davet ediyorum.

 

Bu ülkede yaşamanın bedeli sadece midemizi düşünmek değildir. Değerli gönüldaşlarım, bu coğrafya'da yaşamanın bir bedeli vardır. Göğsümüzü gere gere o al bayrağın altında yaşamanın bir bedeli vardır ve millt olarak bu bedel nerede bir müslüman Türk varsa, ona yürekten destek çıkmak, sahip çıkmak ve sahip çıktığımızı, onların derdiyle  Anadolu coğrafyası'nda yaşayan her bir insanımızın dertlendiğini göstermesi gerekmektedir. Bu milli bir vazife, milli bir görevdir. Her türlü siyasi anlayışın üzerinde bir görevdir.

 

İster islamcı olalım, ister ülkücü olalım, ister sosyal demokrat olalım, Türk olmanın bedelini bu ülkede yaşamanın bedelini müslüman Türk nerede varsa ona sahip olmaktan geçtiğini bilmek zorundayız. Aksi takdirde bu coğrafya'da yaşama hakkımızı birileri gasp eder ve bizlerde birşey yapamadan seyrederiz. Ben milletimizi Türk milletinin geleceği adına ayağa kalkmaya davet ediyorum. Doğu Türkistan davamızdır. Türkmen kardeşimizin davası davamızdır  bundan asla vazgeçmeden mücadelemize devam edeceğiz." dedi.

 

Genel Başkan İsmail Koncuk'un ardından mitinge destek veren bazı kurum ve kuruluşlar adına konuşmalar yapıldı. Kuran tilaveti ve Dünya üzerinde haince katledilen Türkmenlerin ruhları için dua edildikten sonra miting sona erdi.  

 

Mitinge Genel Başkanımız İsmail Koncuk ile birlikte Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut,Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi temsilcileri, Ülkü Ocakları, Alperen Ocakları yöneticileri, Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk ve Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil, Genel Merkez Yöneticilerimiz ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.

 

 

 

 


 


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.