E-Okul Ders Notu ve Seçmeli Dersler

E-Okul Ders Notu ve Seçmeli Dersler

Milli Eğitim Bakanlığı İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından; E-OKUL Sistemi üzerinde tarafımıza sıkça bildirilen Ders Notu Girişi ve Seçmeli Dersler sorunları hakkında genel açıklama yapılması gerekli görülmüştür.

E-OKUL Sistemi üzerinde tarafımıza sıkça bildirilen Ders Notu Girişi ve Seçmeli Dersler sorunları hakkında genel açıklama yapılması gerekli görülmüştür. 

Sorun bildirilmeden önce ekteki açıklamaların okunması, bildirilmesine gerek görüldüğünde ise İlçe MEBBİS Yöneticilerine en az e-Posta iletisi düzeyinde bildirilmelidir.

E-OKUL DERS NOTU GİRİŞİ ve SEÇMELİ DERS SORUNLARI 

E-OKUL Sistemi üzerinde tarafımıza sıkça bildirilen Ders Notu Girişi ve Seçmeli Dersler sorunları hakkında genel açıklama yapılması gerekli görülmüştür. 

A-) ÖN İŞLEMLER 

Ders Notu Girişi için okul müdürlüğü tarafından yapılması gerekli ön işlemler aşağıda sıralanmıştır. 

1-) Ders Başlangıç ve Bitiş Saatleri ekranında ders giriş/çıkış saatleri girilir. 
2-) Seçmeli dersler belirlenir ve öğrencilere seçmeli ders atanır. 
3-) Ders Programı ekranında haftalık ders programı oluşturulur. 
4-) Ders Öğretmenleri ekranında her dersin öğretmeni belirlenir. 
5-) Güvenlik Grupları ekranında Öğretmen kullanıcılarının ekran yetkileri (Örn; Not Girişi yetkileri verilerek) belirlenir. 
6-) Öğretmenlere TC Kimlik Kısıtlamalı kullanıcılar tanımlanır. 

Bu sorunların tespiti ve çözümü için tüm ekranlar yeniden kontrol edilmeli, var ise eksiklikler tamamlanmalı ve kaydetme işlemi tekrar yapılmalıdır. 

B-) DEĞİŞİKLİK ve GÜNCELLEME 

E-OKUL Sistem Yönetimi tarafından DEĞİŞİKLİK ya da GÜNCELLEME yapılmış 
olabilir. Muhtemel örnekler; 

1-) Daha önce ders programı ekranında girmiş olduğunuz derslerden biri değişmiştir. Örneğin; FEN ve TEKNOLOJİ ders adı FEN BİLİMLERİ olarak değişmiş olabilir. 
2-) Derslerden biri Bakanlık Sistem Yönetimi tarafından güncelleniyor olabilir. Örneğin; YABANCI DİL dersine not girilemiyor, diğer derslere giriliyor ise muhtemelen bu ders yeniden tanımlanıyor ve güncelleniyor demektir. 
3-) Değişim ya da güncelleme Seçmeli Dersler üzerinde de olabilir. Daha önce seçebildiğiniz bir ders, şimdi seçilemez (Seçmeli Ders Uygun Değil) durumuna gelmiş olabilir. Tüm öğrencilerin seçmeli ders kredileri tamamlanmış olmalıdır. 
4-) Seçmeli derslerin seçilebilir derslerden seçilmesi gerekir. Seçilemeyen derslerin sistem üzerinde listede yer alması geçmiş dönemlere yönelik uyumluluk gereğidir. 
5-) Seçmeli derse tek öğretmen atanabilmesi, bazı seçmeli derslere öğretmen atanamaması bilinmektedir. Bu ekranlarda da önümüzdeki günlerde düzenleme yapılması beklenmektedir. 

Bu sorunların tespiti ve çözümü için ders programı tekrar kontrol edilmeli ve kayıt edilmeli, öğretmenin giremediği ders notu ekranında kurumsal kullanıcı ile ders notu girişi denenmeli, kurumsal kullanıcı da ilgili ekranda ders notu girişi yapamıyor ise güncelleme işleminin bitmesi beklenmelidir. Öğretmeni belirlenemeyen ders notu girişleri kurumsal kullanıcı tarafından yapılmalıdır. Güncelleme işlemleri Bakanlık Sistem Yönetimi tarafından yapılmaktadır ve uzun süre alabilir. 

C-) ÖĞRETMEN DERS NOTU GİRİŞİ 

ÖĞRETMEN Kullanıcısın ders notu girişi yapması için gerekli ön işlemler aşağıda sıralanmıştır. 

1-) Öğretmen için TC Kimlik No Kısıtlamalı kullanıcı tanımlanmış olması gereklidir. 
2-) İlgili ekranlarda yetkilendirilmiş olması gerekir. 
3-) Ders Öğretmenleri ekranında ilgili derse atanmış olması gerekir. 
4-) Öğretmenin Sınav Tarihi girmiş olması gerekir. 

Bu sorunların tespiti ve çözümü için ilgili ekranlar tekrar kontrol edilmeli, değişiklik olmuş ise düzeltilip kaydedilmelidir. Kurumsal kullanıcı tarafından açılamayan ders notu girişi ekranı Öğretmen kullanıcısı tarafından da açılamaz. 

D-) DİĞER SORUNLAR 

Ekranlarda gezinti ve kaydetme sorunları ile karşılaşıldığında farklı tarayıcı program kullanmanız önerilir. Son günlere kadar e-Okul Sistemi İnternet Explorer Uyumluluk Görünümü ile çalışırken, yapılan düzenlemelerle çok sayıdaki ekranın yeni görünümde de çalışması sağlanmıştır. Bu sebeple kaydetme ve gezinti sorunu halinde Opera, Chrome ya da FireFox gibi tarayıcılar denenmelidir. Ekranlarda yeni görünüme geçiş çalışmaları devam etmektedir. 

E-)  SONUÇ 

Sorun bildirmeden önce yukarıdaki açıklamaların okunması, bu açıklamaların dışındaki sorunların öncelikle İlçe MEBBİS Yöneticilerine bildirilmesi, sorun bildirimi için ePosta yolunun seçilmesi gereklidir. 

İlçe MEBBİS Yöneticilerine bildirim için İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin e-Posta hesabına "İlçe MEBBİS Yöneticisi Dikkatine" başlığı ile e-posta iletisi gönderilebilir. 

Telefon yoluyla sorun bildirimlerinde sıkça değişen e-Okul sisteminin incelenmesi uzun zaman aldığından anında cevap verilememektedir. 

Üstelik telefon yoluyla verilen bilgiler, bildiren kişinin ya da bilgiyi alan kişinin bilgi içeriğinde hata yapması, telefon konuşmalarının kaydedilmemesi sebebiyle delil teşkil etmemesi sebebiyle güvensiz bilgi sayıldığından kabul edilmeyecektir. Kesinlikle e-Posta ya da resmi yazı ile bildirilmelidir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.