EBS'den Parlamenter Sistem Eleştirisi

EBS'den Parlamenter Sistem Eleştirisi

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, yaşanan birçok sorunun temelinde parlamenter sistem olduğunu belirtti

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, yaşanan birçok sorunun temelinde parlamenter sistem olduğunu belirterek, “Yasama ve yürütme organlarındaki ilişkiyi ve dengeyi iyi oturtmak gerekiyor. Eğer bunu mükemmel işletemezseniz yönetim sisteminde arızalar ortaya çıkar” dedi.

 

Memur-Sen Konya İl Temsilciliği, Genç Memur-Sen, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), ‘Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” konulu panel düzenledi. Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi’nin yaptığı panele SDE Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, SDE Uzmanı Prof. Dr. Haluk Alkan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Tanıyıcı panelist olarak katıldı.

 

Açılış konuşmasını Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan’ın yaptığı panelde söz alan Latif Selvi, yaşanan birçok sorunun temelinde parlamenter sistem olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:



 

“Bugün parlamenter sistemin çok daha iyi olduğu, başkanlık sistemine ihtiyaç olmadığı yönünde görüş bildirenler de var. Tabi ki bunlar olacak ve tartışılacak. Eğer siz bir ülkeyi yönetecekseniz parlamento gücünü arkanıza almanız; yasama ve yürütme organlarındaki ilişkiyi ve dengeyi iyi oturtmanız gerekiyor. Eğer bunu mükemmel işletiyorsanız sancıları çok hissetmeyebilirsiniz ama eğer mükemmel işletemezseniz çeşitli yönetim sıkıntıları yaşayabilirsiniz.”

 

İnsana ait olan her şeyin eskidiğini dile getiren Selvi, “İnsanın ürettiği hiçbir şey mükemmelliğini koruyamaz. Bunun için de geçmişte o döneme damgasını vurmuş pek çok şey zamanla eskimiş ve yenilenmeye ihtiyaç duymuştur. Eğer siz yenilemeyi zamanında gerçekleştiremezseniz daha sonra yapacağınız şeyler, o yenileşmeyi hedeflenen noktaya taşıması da mümkün olmaz. Değişim bir süreçtir. O süreci doğru okuyanlar yönetirler ama değişimi bir tercih olarak görenler eğer arzu etmiyorlarsa duvar örmeye devam ederler” şeklinde konuştu.

 

Panelde, SDE Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Prof. Dr. Haluk Alkan ve Doç. Dr. Şaban Tanıyıcı, yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmaların ardından, panel, katılımcıların panelistlere yönettikleri soruların cevaplanmasıyla sona erdi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.