EBS'nin Şiir Dinletisi Büyük İlgi Gördü

EBS'nin Şiir Dinletisi Büyük İlgi Gördü

Eğitim Bir-Sen Ankara 1 Nolu Şube Kadınlar Komisyonu tarafından düzenlenen şiir dinletisi yoğun katılımla gerçekleştirildi.

17 Şair’in şiirlerini seslendirdiği programa şiir severler büyük ilgi gösterdi.

Nejdet Yıldırım tarafında sunulan programın açılışında ilk konuşmayı yapan Ankara 1 Nolu Şube Kadınlar Komisyonu başkanı Fatma Maraş yaptı. Maraş yıllar önce okuduğu bir şiiri başkasının yorumuyla dinlediğinde daha çok etkilendiğini ve bu yüzden şiiri okumaktan öte dinlemenin  ne kadar önemli olduğun gördüğünü belirterek böyle bir gece hazırladıklarının belirtti.

Kürsüye gelen Ankara Memur Sen ve Eğitim Bir Sen 1 Nolu Şube başkanı Mustafa Kırda şiirin ve şairlerin önemine değinerek kurucusu da bir şair olan Eğitim Bir Sen’in 7 güzel adamdan biri olan M.Akif İnan hatırasına da sahip çıktıkların belirtti.

Mustafa Kır gecede şunları söyledi;

‘Eğitim-Bir-Sen Ankara 1 No'lu Şube Kadınlar komisyonumuzca tertiplenen şiir dinletisine hoş geldiniz derken, programın tertiplenmesinde emeği geçen Kad.Kom.Bşk. F.Maraş ve yönetimine, desteklerinden dolayı Memur-Sen İl Kad.Kom Bşk N. Süslü ve Eğitim-Bir-Sen Memur-Sen Kad.Kom.Genel Bşk. Safiye Özdemir'e katılımlarıyla bizi onurlandıran değerli şairlerimize,sunucumuz Necdet Yıldırım beye ve tüm misafirlerimize  şükranlarımı arz ediyorum. Sendikal  faaliyetler genellikle  ücret sendikacılığı üzerine bina edilir. Biz Eğitim-Bir Sen olarak ücret sendikacılığının yanında  hizmet sendikacılığını da önemseyen bir anlayışı önemsiyoruz..Özellikle kurucusu şair olan bir sendikanın müntesipleri olarak  şiir geleneğimize ve yaşayan şairlerimize sahip çıkmayı hem  Akademik,hem sosyal,hem de kültürel bir faaliyet olarak bu tür programları tertiplemeyi kendimize bir vazife sayıyoruz.

Mutlaka her devrin güzel adamları  vardır. Herkesin düzel adamı da farklıdır. Ancak Şairler diyarı K.Maraş Lisesinden mezun olup, aralarında sendikamızın kurucusu ve Kudüs şairi olarak bilinen M.Akif İnan'ında yer aldığı Nuri Pakdil,Erdem Beyazıt,C.Zarifoğlu,Alaeddin Özdenören,Ali kutlay ve Rasim Özdenören'in Türk edebiyat tarihine şair,yazar, mütefekkir ve 7 güzel adam olarak isimlerini yazdırması, aynı ad altında bu yedi şair ve yazarın  hayatının TRT de dizi olarak  ekrana taşınması hepimiz için bir onur vesilesi olduğu gibi, 'Kim demiş her şeyin bitişi ölüm, destanlar yayılır mezarımızdan' diyen  M.Akif İnanın sözünün de tezahürü olmuştur.Huzurunuzda bu güzel hizmete imzasını atan başta TRT Genel Müdürümüz olmak üzere katkısı olan herkese şükranlarımı sunarken, 7 Güzel adamdan Halen hayatta olan  Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören'e sağlıklı uzun ömürler,diliyorum. Ahirete göçen Erdem Beyazıt,C.Zarifoğlu,Alaeddin Özdenören,Ali kutlay ve M.Akif İnanla birlikte İslam ve İstiklal Şairi M.Akif Ersoy'u,Milli ve Manevi değerlerine bağlı gençliğin yetişmesinde en büyük pay sahibi  Sultanüş şüara N.F.KÜREĞİ,Yunusu, Mevlana'yı  ve   tüm şairlerimizi rahmetle   anıyorum. 

 Değerli misafirler:Şiir; konusu itibariyle  hayatın tüm alanını, kuşatacak kadar geniştir.

Nesir yazıları sadece akla  ve düşünceye hitap ettiği halde şiir;akla,düşünceye,duyguya ve  gönüle hitap eden bir edebiyat türüdür. Şiir sözlerin  kafiyeli bir şekilde dizilişi değil,aksine kelimelerin duygu yoğunluğu içerisinde zihin süzgecinden, gönül eleğinden imbik,imbik damıtılmasıdır. Hoşça bak zatına kim zübde-i âlemsin sen. Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen" Şiirinde olduğu ciltlere sığmayan bir konunun bir beyitte özetlenmesidir. Bir sanat eseri sanatkarının izlerini taşıdığı gibi bir şiirde şairinin hayata bakışının,duygu ve düşünce dünyasının,edebi zevk anlayışının,kültür birikiminin izlerini taşır.Onun için şairlerin kişiliğine,kültürel birikimine,dünya görüşüne,sanat ve hayat felsefesine göre şiirin pek çok tanımı yapılmıştır. Yahya Kemal Beyatlı“Şiiri, kalbe geçen  bir hadisenin lisan halinde tecelli edişi olarak tanımlarken ,Üstad'da "şiiri mutlak Allah'ı arama  sanatı olarak  ifade etmiştir. Kısaca Şiir sözün az ve öz halidir bir söz sanatı bir zevk inceliğidir.

          Şair'e gelince bir milletin ortak duygu ve düşüncelerini acısını,sevincini,coşkusunu,,heyecanını yüreğinde hisseden,olayları ve insanları farklı okuyabilen,düşüncelerin  güzelini,düşünebilen,sözlerin en güzelini söyleyebilen, sözü dinlenen ilgiyle izlenen, ufku geniş, hayal gücü yüksek mümtaz şahsiyetlerdir.Köklü milletlerin tarihinde o milletin içinden çıkan edip ve şairlerin yeri büyüktür.Çünkü milletlerin hayatında   meydana gelen çalkantılar o milletin edip ve şairlerini yakından ilgilendirir.Ölüm kalım mücadelesinde bazen engin duygulu bir şairin bir ordu kadar etkili olduğu görülür.Nitekim İmparatorluk davasına son verdiğimiz bir dönemde ordumuzun dağıtıldığı,vatanın parçalandığı Trakya'nın,İzmir'in Bursa'nın işgal edildiği düşmanın Sakarya'dan Ankara'ya doğru yürüdüğü bir zamanda Mehmet Akif'in kaleminden "korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" diye bir volkan gibi fışkıran  İstiklal Marşımız dağılmaya yüz tutmuş bir milletin, çökme notasına getirilmiş bir imparatorluğun  garip bir haykırışı olarak Yunanı denize döken harekatın motor gücü olarak bilinir..Onun için Şairlere verilen değer bir milletin kendisinde verilen değerin kendisidir..Akif'in Allah bu Millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın dediği gibi C.Hak Bize bir daha İstiklal Marşı yazdırmayı nasip etmesin Ancak Akifleri,N.Fazılları ve biraz sonra ilgiyle izleyeceğimiz şairlerimizi aramızdan eksik etmesin. Diyorum. Sözlerime son verirken teşrifleriyle bizleri onurlandıran değerli misafirlerimizi tekrar saygıyla selamlıyorum şairlerimize mutluluk ve başarılar dilerim saygılarımla.’

Sunucu Nejdet Yılmaz’ın konuşmalarıyla renklendirdiği gecede telgraf yollayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MEB Bakanı Nebi Avcını mesajları da okundu.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.