Eğitim Bir Sen Kadınlar Komisyonu Zonguldak'ta

Eğitim Bir Sen Kadınlar Komisyonu Zonguldak'ta

Sivil İtaatsizlik Eylemi, Örgütlü Mücadelemizin Başat Örneklerindendir

Genel Merkez Kadınlar Komisyonu, Batı Karadeniz Bölge Toplantısı’nı Zonguldak’ta gerçekleştirdi. Bolu, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Düzce Kadınlar Komisyonu başkan ve üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Genel Merkez Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, genelde insan özelde kadın haklarına yönelik kazanımların kolay elde edilmediğini ifade ederek, “Gerek ülkemize gerekse dünyaya baktığımızda, kadınlarla ilgili elde edilen hak ve kazanımların temelinde güçlü bir kadın örgütlenmesinin olduğunu görüyoruz” dedi.

Kadın hakları konusu açıldığında, övünerek söylenilen ülkemiz kadınlarına birçok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkının verilmesinin bir lütuf olmadığını kaydeden Özdemir, “Cumhuriyetin egemen erkekleri 1923’ten 1934’e kadar 9 yıl boyunca kadınlara bu hakkı vermemek, onları yıldırmak için ellerinden geleni yapmışlardır. Kadınlar ise, İstiklal mahkemelerinin, rejimin en güçlü adamlarını bile idama mahkûm ettiği o yıllarda dahi siyasi haklara yönelik taleplerini ısrarlı ve güçlü bir şekilde dile getirmişlerdir. Kadınlar, bu ısrarlı mücadele ve talepleri sayesinde yalnızca seçme ve seçilme hakkını elde etmekle kalmayıp egemenlerin kadın haklarına yönelik gasplarına da son vermişlerdir” şeklinde konuştu.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de kadın haklarının geliştirilmesine yönelik çalışmaların, örgütlü mücadelelerin devam ettiğini belirten Özdemir, “Bunun en başarılı ve etkili örneklerinden biri de sendikamızın kamuda kılık kıyafet yasağının kaldırılması için başlattığı sivil itaatsizlik eylemidir” ifadelerini kullandı.

“Yıllardır yasakçılar eliyle ikinci sınıf vatandaş muamelesine maruz kaldık. Başörtülü olduğumuz için hayata hep bir sıfır yenik başladık” diyen Safiye Özdemir, şunları söyledi:
“Şimdi artık hayatımızdaki görünmez cam tavanlar kalktı. 8 Ekim’den itibaren görev yerlerimize ayrımcılık, baskı ve dışlanmaya maruz kalmadan başörtülerimizle gidiyoruz. Bu değerli, anlamlı ve tarihi kazanımın elde edilmesinin temelinde sendikamızın başlattığı kamuda sivil itaatsizlik eyleminin büyük bir payı vardır. Türkiye’nin özgürleşmesi yolunda önemli bir adım olan bu yasakların kalkmasında emeği geçen herkese buradan sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kamuda sivil itaatsizlik eyleminin bizim için bir diğer önemi de, kadınların günün ve çağın sorunlarıyla mücadelede etkin rol üstlenmesi durumunda nelerin başarılabileceğini göstermesi bakımından örgütlü mücadelemizin başat örneklerinden olmasıdır.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.