Eğitim-Bir-Sen'in talepleri masada

Eğitim-Bir-Sen'in talepleri masada

Toplu sözleşme görüşmelerinin 4. oturumunda Eğitim-Bir-Sen masaya taşıdığı sorunlar görüşüldü ve talepler hakkında müzakerelerde bulunuldu.

Toplu sözleşme görüşmelerinin 4. oturumunda Eğitim-Bir-Sen masaya taşıdığı sorunlar görüşüldü ve talepler hakkında müzakerelerde bulunuldu. Masada müzakere edilen taleplerimizden bir kısmı şöyle:

 

 

Nöbet görevine ücret

 

Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, nöbetin sadece ekonomik maliyetine odaklanılmasının doğru olmadığına işaret etti.  Kurum İdari Kurulu’nda da gündeme getirdiklerini ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de ücret verilmesinden yana olduklarını söyleyen Yalçın, “Nöbetçi öğretmen ders başlamadan yarım saat önce okuluna gelmek ve ders bittikten yarım saat sonra okulundan ayrılmak zorundadır. Arkadaşlarımız, teneffüs ve öğle arası da dâhil olmak üzere çoğu zaman dersi olmayan günlerde nöbet tutmak zorundalar. Ayrıca boş derslerin doldurulması gibi görevler de yüklenen öğretmenlerimizin okulları eğitim öğretime hazırlamak gibi bir sorumlulukları var. Böyle büyük bir sorumluluğun angarya olarak yaptırılması doğru da değildir. Yasal da değildir” şeklinde konuştu.

 

 

Eğitim-Bir-Sen taleplerinin sunumunu gerçekleştiren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, “Nöbet ücreti sorununun çözülerek gündemimizden çıkarılmalısı gerekmektedir. Öğretmenin ders saatleri dışında fiilen ve ekstra bir iş olarak yaptıkları nöbet görevinin karşılığında ücret ödenmemesinin adaletsizlik ve eşitsizlik oluşturmasının yanında eğitim kurumlarında güvenlik sorununa da neden olmaktadır” dedi.


 

Toplu sözleşme masasına taşınan teklif ile öğretmenlerin mevzuat gereği yapmak zorunda kaldıkları, önemli hukuki sorumluluk yükleyen bu göreve ücret verilmesi kararının bu masadan çıkması gerektiğini ifade eden Yalçın, “Allah muhafaza sorunun çözülmemesinden kaynaklanan nedenlerle bir çocuğumuzun başına gelebilecek olumsuz bir durumun getireceği toplumsal maliyet ekonomik maliyetle mukayese edilmeyecek düzeydedir.  Biz sorunun krize dönüşmeden, okullarda kaos ortamı oluşmadan çözülmesi için bu hakkın bu masada verilmesi gerekir” dedi.


 

Sınav görevi ücretlerinin eşitlenmesi

 

Sınav ücretleri ile ilgili maddenin tartışıldığı toplu sözleşme gündeminde, MEB sınavlarında sınav gözetmeni ve salon başkanının ücret mağduriyetine son verilmesi gerektiğini belirten Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın,  ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda görev yapanın 132 TL, MEB’in yaptığı sınavlarda ise 45 TL alma çarpıklığına son verilmesini istedi.

 

 

Konuyla ilgili Kamu İşveren Heyetine sunum yapan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, aynı nitelikte hizmete iki farklı ücret uygulama ile karşı karşıya olduklarını dile getirerek Milli Eğitim Bakanlığı’nın Merkezi Sistem Sınav ücretlerinin, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda uygulanan 2012 yılındaki Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslarını düzenleyen karara göre ücret ödenmemesinin büyük bir haksızlığa neden olduğunu ve öğretmenleri mağdur ettiğini söyledi. Nitekim ikinci dönem toplu sözleşme görüşmeleri neticesinde imzalanan mutabakat metninde öğretmenlere sınav görevi karşılığı Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre ücret ödenmesi konusunda çalışma yapılması kararı alındığını, ancak aradan geçen zaman zarfında Eğitim-Bir-Sen’in girişimlerine rağmen konunun halen çözüme kavuşturulamamış olduğunu hatırlatan Selvi,  “Bu sorun bu masadan çözülerek nihayete erdirilmelidir” dedi.

 

Kamu Görevlileri Heyetine başkanlık eden Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sınav görevlerine ek ders ücreti ödenmesi uygulaması yerine 2012 yılındaki Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında sınav ücretleri ödenmesinin mağduriyeti gidereceğini ifade etti.

 



 

Mesai dışı zamanlarda çalışan memur ve hizmetlilere ücret ödenmesi

 

Eğitim-Bir-Sen taleplerinin sunumunu gerçekleştiren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, mesai dışı zamanlarda çalışan memur ve hizmetlilerin fazla çalışma ücretlerinin artırımlı ödenmesini istedi.

 

 

Okullarda hafta içi mesai saatleri dışında ve hafta sonlarında faaliyet gösteren takviye kursları ile diğer kurslarda ve de ikili eğitim yapılan okullarda görevli memur ve hizmetlilere fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesinin ciddi bir haksızlığa neden olduğunu ifade eden Selvi, tekliflerinin dikkate alınarak öğretmen dışı personelin fazla çalışma ücreti mağduriyetinin 5 kat artırımlı ödenmek suretiyle giderilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Kurs merkezlerinde görevli bulunan memur ve hizmetlilere, hafta sonu ve hafta içi mesai saatleri haricindeki çalışma süreleri karşılığı, fazla çalışma ücretinin beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesini teklif ettiklerini söyleyen Yalçın, “ Eğitim öğretim yapıldığına göre bu kapsamda öğretmen dışındaki personelin de görev alması zorunludur. Eğitim yapılan kurumların temizliği ve ısınması başta olmak üzere birçok hizmet, bu kurslar nedeniyle verilmek zorunda. Bu kapsamında eğitim kurumlarında görev alanlara, bu çalışma süreleri karşılığı öngörülen fazla çalışma ücretinin beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesini teklif ettik. Teklifimizin kabul edilmesi büyük bir haksızlığı ortadan kaldıracaktır.” ifadelerini kullandı.

 


Aynı şekilde ikili eğitim veren okullarda görevli memur ve hizmetlilerinde fazla çalışma ücretlerini alamadıkları gibi izin haklarının da kullandırılmadığını ifade eden Yalçın, bu kurumlarda görevli memur ve hizmetlilere de fazla çalışmaları karşılığı fazla çalışma ücretinin üç katı artırımlı olarak ödenmesi talebini iletti

 

 

Ek ders ücretleri baştan ele alınmalıdır

 


Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim sorunlarıyla değil, eğitimin niteliği ile gündemde olmasını arzu ettiklerini belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, toplu sözleşme masasına taşıdıkları konuların alanda yaşanan problemler olduğuna işaret ederek kamu işveren heyetinin alanın sesine kulak vermesini istedi.


Eğitim Hizmet kolunda bütün hizmet sınıflarıyla ilgili sorunları tespit ettiklerini ve toplu sözleşme masasına taşıdıklarını söyleyen Selvi, eğitimcilerin muhatap oldukları bir dizi çarpıklığı toplu sözleşme ile çözmeyi hedeflediklerini belirtti.

 


Yüz yüze eğitimde ek ders mağduriyeti önlenmelidir

 


Nisan ayında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 artırımlı ek ders ücreti ödenmesinin sağlandığını söyleyen Selvi, bu düzenlemenin ardından bir kesimin mağduriyeti giderilirken unutulan ve mağdur olan yeni bir kesim doğduğunu belirtti.


Yüz yüze eğitim yapılan kurumların bu kapsama alınmamasının doğurduğu mağduriyetin kabul edilemez olduğuna işaret eden Selvi, kurumlarda, tatil günleri ile saat 18.00’dan sonra yapılan yüz yüze eğitim veya yüz yüze eğitim kapsamında düzenlenen kurslarda görev alan yönetici ve öğretmenler ek ders ücretlerinin yüzde 100 artırımlı ödemesini teklif ettiklerini belirtti. 

 


Öğretim yılına hazırlık ödeneği arttırılmalıdır

 


İkinci dönem toplu sözleşme görüşmelerinde Eğitim-Bir-Sen’in kazanımları arasında yer alan 2014 yılı için 850 TL, 2015 yılı için 950 TL öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmesi kararı alındığını hatırlatan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2016 yılı ve 2017 yılı için de ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru aylığının %165’i oranında (Temmuz 2015 katsayı üzerinden 1302 TL) öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmesini talep etti.

 

Üniversite idari personeline geliştirme ödeneği ve yükseköğretim tazminatı ödenmesi

Üniversitelerde görev yapan idari personelin de akademisyenler gibi üniversitenin gelişmesine katkısının inkâr edilemeyeceğini ifade eden Ali Yalçın, akademisyenlere ödenmekte olan geliştirme ödeneği ile yükseköğretim tazminatının idari personele ödenmesini; ayrıca üniversitelerin ikinci öğretim yapılan birimlerinde görevli idari personel yönünden fazla çalışma ücretlerine getirilen sınırlamaların da kaldırılması gerektiğini talep etti.


Yurt personeline nöbet ücreti


Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda özel ve gece hizmetleri talimatnamesi gereği hafta içi saat 18.00’dan sonra ve hafta sonlarında nöbet görevini yerine getiren yurt personeline de bu çalışmaları karşılığı ödenen fazla çalışma ücretinin yetersizliğine değinen Yalçın, bu çalışma karşılığı fazla çalışma ücretinin beş katı tutarında ücret ödenmesi gerektiğini ifade etti.

 

Masada müzakere edilen taleplerimizin tamamına ulaşmak için tıklayınız…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum