Eğitim uzmanı olarak atanan yöneticilerin uğrayacakları mağduriyetler

Eğitim uzmanı olarak atanan yöneticilerin uğrayacakları mağduriyetler

Eğitim uzmanı olarak atanan yöneticilerin uğrayacakları mağduriyetler

Yeni MEB teşkilat yasası ile il milli eğitimmüdür yardımcısı ve ilçe milli eğitim müdürlerinin uğrayacakları mağduriyetler

Daha önce değişik KHK ve Kanunlarla yapılan benzer görev değişiklikleri ile genellikle görevden alınanların özlük hakları korunurken, yeni MEB teşkilat yasasına önergeyle sonradan dahil edilen il milli eğitim müdür yardımcıları ve ilçe milli eğitim müdürleri özlük hakları açısından tedricen mağdur edileceklerdir.

Muhtemelen bu durum, üzerinde fazla düşünülmeden yapılan önergeden kaynaklanmıştır.

Şöyle ki, bu iki unvandakiler eğitim uzmanı olarak atandıklarına göre, eski ve yeni haklarına bakmak gerekiyor.

Örneğin bir il milli eğitim müdür yardımcısının eski ek ödeme (denge tazminatı) 666 Sayılı KHK'nın Ek (I) Sayılı Cetvelinde %180 olarak belirlenmiş iken, atama yapılan eğitim uzmanının ek ödemesi %115 ile antrenör, muhasebeci ve mütercim gibi unvanlarla aynı düzeyde değerlendirilmiştir.

Yine devlet memurlarının zam ve tazminatlarının gösterildiği 2006/10344 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararında İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısının özel hizmet tazminatı %135 iken, eğitim uzmanının özel hizmet tazminatı da %100 olarak geçmektedir.

İş temininde güçlük zammından kaynaklanacak az bir farkı da hesaba katmazsak bile bu kişilerin aylığında en az toplamda EYDM aylığının %100'ü kadar bir eksilme söz konusu olacaktır.

Her ne kadar aradaki fark, fark kapanıncaya kadar tazminat olarak ödenecek denmiş ise de, eğitim uzmanı aylığı il milli eğitim müdür yardımcısı aylığına yetişinceye kadar yani yaklaşık 7 yıl boyunca aylıklarının sabit kalacağı ve memur maaşlarına yapılacak zamlardan faydalanmayacakları anlamı çıkıyor.

Çünkü, aradaki 731,48 TL lik fark, yakın geçmişteki yıllık artışlara bakıldığında ancak yedi yılda kapanabiliyor. Nitekim, daha önceki değişik KHK'larla araştırmacı olarak atanan eşdeğer görevdeki bazı yöneticilerin mağduriyetleri 27 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe giren 6525 sayılı torba yasa ile, her türlü zam ve tazminatları il müdür yardımcısı ile eşitlenmek suretiyle giderilmiştir.

Eğitim uzmanlarının da araştırmacılar için getirilen yeni düzenlemeden yararlanmaları amacıyla bir düzeltme yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Aksi halde, statü kaybının yanı sıra 7 yıl zamsız maaşa mahküm edilecek bu çalışanların hukuki mücadeleleri sonuna kadar yapmaları en doğal hakları olacaktır. Ayrıca söz konusu unvanlar, teşkilat yapısından ve yasasından kaldırılmadan yani Anayasanın ifadesiyle, bir statüye atanmış olan kişilerin bu hukuki statüde bir değişiklik olmaksızın hukuk güvenliklerini ihlal edecek biçimde yasama tasarrufunda bulunulması Anayasaya aykırılık teşkil etmektedir.

Zira geçerli bir neden yokken birinin görevinden alınarak bir başkasının yerine atanması veya görevlendirilmesi hangi yolla yapılırsa yapılsın hiçbir hukuk ilkesiyle izah edilemeyecektir.

(Yasadan Etkilenen Yöneticilerin Görüşü)

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.