Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Ücretli Öğretmenlik

Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Ücretli Öğretmenlik

Eğitimde Fırsat Eşitliğini Bozan Uygulama: Ücretli Öğretmenlik

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 8.maddesinde, “Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri” arasında sayılan ilkelerden biri de “Fırsat ve imkân eşitliği” ilkesidir.

Fırsat ve imkân eşitliği ilkesine göre; “Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği sağlanır. Maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır. Özel eğitime ve korunmaya muhtaç çocukları yetiştirmek için özel tedbirler alınır.”

Milli Eğitim Temel Kanunu, fırsat ve imkan eşitliğini, sadece ekonomik açıdan ele almış ve kimi teşvik ve düzenlemelerle, eşitsizliğin giderilebileceğini düşünerek buna yönelik uygulamaların yaşama geçirilmesini düzenlemiştir.

Oysa, eğitimde fırsat ve imkan eşitliğinin bir başka yönü de, eğitim hizmetlerinden eşit ve olabildiğince adil bir şekilde yararlanmaktır. Bu bakımdan, Tezcan (1997:94),eğitimde fırsat eşitliği kavramını, herkesin gizilgüç ve yeteneklerini en uygun biçimde geliştirebilmesi için eğitim kaynaklarına ve eğitim hizmetlerine hiçbir ayrım yapılmaksızın eşit ölçüde ulaşabilmesi ya da bunlardan yararlanması olarak tanımlamıştır. Bu tanımın içerdiği, eğitim kaynakları ve eğitim hizmetlerine ulaşma ve yararlanma bakımından ülkemiz eğitim sisteminin fotoğrafının olumlu olduğunu söylemek güçtür.

YAZININ DEVAMI>>

Abdullah Damar

www.turkiyeegiitm.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.