Ek MTV iptal edilirse, ödeme yapanlar ne olacak? İşte cevabı

Ek MTV iptal edilirse, ödeme yapanlar ne olacak? İşte cevabı

Anayasa Mahkemesi (AYM), 28 Eylül 2023'te araç sahiplerinin gündemindeki meseleyi ele alacak. Seçimlerin ardından Meclis tarafından getirilen yeni düzenleme ile bu yıl araç sahiplerinden bir kez daha Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasına karar verilmi

Peki, ek MTV ödemeyenler bu durumda ne yapacaklar? AYM'nin iptal kararı alması durumunda, ek MTV ödeyenlerin paraları iade edilecek mi? Ödenmemiş olan bu ödemenin tahsil edilme ihtimali hala var mı?

Dünya Gazetesi yazarı Zeki Gündüz'ün bugünkü yazısına göre, geçmişteki bazı kararlar, geriye yürümeme ilkesini ve kazanılmış hakların korunmasını gündeme getirirken, AYM kararlarının geriye etki etmeyeceği vurgulandı. Danıştay’ın 2023 tarihli son kararında ise, AYM kararlarının geçmişe yürütülemeyeceği kabul edildi.

Tahsilat ve Dava Süreçleri

Ek MTV'yi dava açmadan ödemeyenler, yasanın iptali halinde bile bu ödemenin tahsil edilmesiyle karşı karşıya kalabilirler. Vergi Dairesi bu durumda tahsilat işlemini başlatacaktır. Ancak ödeme emrine karşı açılacak davaların olumlu sonuçlanma ihtimali, AYM kararlarının geriye yürümezliği düzenlemesi göz önüne alındığında, pek de yüksek değil.

Dava açan ve açmadan ödemeyenler, AYM kararı ne olursa olsun tahakkuk eden vergiyi ödemekle yükümlüler. Aksi takdirde, Vergi Dairesi gecikme faizi ile tahsilat yapabilir. E Haciz ve e tebligat yoluyla da ödeme yapılmayan miktarlar üzerinden işlem başlatılabilir.

Zeki Gündüz: "Özel Düzenleme Şart"

Gündüz, konuyla ilgili son yorumunda, eğer Anayasa Mahkemesi iptal kararı verirse, adalet açısından bakıldığında, ya tüm dava açmamış ve ödeme yapmamış olanlardan tahsilat yapılmalı ya da tüm mükellefler için ek MTV iptal edilmeli ve ödenen tutarlar iade ya da mahsup edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.