EKPSS soru ve cevap dosyası

EKPSS soru ve cevap dosyası

EKPSS kılavuzu esas alınarak yapılan soru ve cevap dosyası

MEZUN OLMAYANLAR DA GİREBİLİR Mİ?

Evet mezun olmayanlar da girebilir. Kılavuzda yer alan açıklama şu şekildedir:

"EKPSS'ye; ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans/lisans programlarından mezun olan veya EKPSS'nin geçerlik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvuracaklardır. Sınava girmesi gerekenbu adaylariçin başvuru süresi 24 Şubat 2014 tarihinde başlayacak, 7 Mart 2014 tarihinde sona erecektir."

İLKOKUL MEZUNLARI DA KUR'A İÇİN BAŞVURU YAPMALI MI?

Sınav sadece ortaöğretim (lise), önlisans ve lisans mezunları için yapılmaktadır. Ancak ilköğretim veya ilkokul mezunları için de kadro açılacak. Bu kadrolara kur'ayla yerleştirme yapılacaktır. Kur'aya katılmak isteyen ilkokul veya ilköğretim mezunları da 12-23 Mayıs 2014 tarihleri arasında başvuru yapmalıdır.

ÖSYM BAŞVURU MERKEZİNE GİTMEDEN ÖNCE NE YAPILMALI?

Adayların başvuru yapmak için ÖSYM Başvuru Merkezlerine gelmeden önce, bulunduğu adres ilindeki (varsa adres ilçesinde) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden başvuru yapacağı engel grubunu belirtir onaylı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini, kendileri için yukarıda belirtilen süreler içinde almaları gerekmektedir. Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi yanında bulunmayan adayların başvuruları alınmayacaktır.

2012'DE BAŞVURANLAR YENİDEN BAŞVURACAK MI?

Evet, başvuracak. Kılavuzdaki açıklama şu şekildedir: "2012-ÖMSS/Kuraya başvuru yapan adayların başvuruları, 2014-EKPSS/kura için geçerli değildir."

2012 ÖMSS'YE BAŞVURANLAR, ÖSYM BAŞVURU MERKEZİNE GİTMEK ZORUNDA DEĞİL

2012 ÖMSS'ye başvuran adaylar, eğitim düzeyi ve engel durumunda değişiklik olmaması kaydıyla 2014 EKPSS'ye girmek için başvuru merkezlerine gitmek zorunda değildir. Bu adaylar https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlayabilirler. Eğitim bilgilerinde değişiklik olanlar "başvuru merkezlerine" gitmelidir. Engel gurubunda değişiklik olanlar ise kılavuzun 2.2 maddesinde denilenleri yapması halinde başvuru merkezine gitmesine gerek bulunmamaktadır.

ENGELLİ RAPORLARINDAKİ "ÇALIŞABİLİR" İFADESİ SORUNU

Kılavuza göre, sınava başvurabilmek için yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olması yeterlidir. Engellinin çalışabilir durumda olması şartı atama sırasında aranacaktır. Bu nedenle, her ne kadar hem Aile Bakanlığı hem de Devlet Personel Başkanlığı şuan için ihtiyaç yok diyorsa da, raporlarında "Çalışabilir" ifadesi yer almayan engelli adaylarının bu durumu yeni rapor çıkararak netleştirmelerinde yarar bulunmaktadır. Aksi halde, bugün sınava girip daha sonra açılacak yerleştirmelere katılıp yerleşen aday, eğer çalışabilir durumda değilse ataması yapılamayacaktır. Bu durum özellikle de her iki kolu da olmayan engelli adayları için oldukça önemlidir. Yönetmeliğin 2.1 maddesinde bu hususlar açıklanmıştır.

EN ÜST ÖĞRENİMDEN BAŞVURMAK ZORUNLU MU?

LİSANS MEZUNU LİSE DÜZEYİNDEN BAŞVURABİLİR Mİ?

Sınava en üst öğrenim düzeyinden başvurmak zorunludur. Kılavuzda yer alan hüküm şu şekildedir: "Birden fazla öğrenim düzeyinden mezun olan adaylar mezun oldukları en üst düzeyden EKPSS'ye başvurmak zorundadır."
MEZUN OLMAYAN ADAY, TERCİHLERİN SON GÜNÜNDE MEZUN OLUNMALI

Şuan sınav başvuruları alınmaktadır. Daha sonra kadrolar açıklanıp tercihler alınacaktır. Adayların, tercih işlemlerinin son gününde, sınava girdikleri düzeyden mezun olmaları gerekmektedir. Kılavuz hükmü şu şekildedir: EKPSS/kuraya, mezun olabilecekleri öğrenim düzeyinden başvuruda bulunan adayların, EKPSS sonucu ve kuraya göre yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle ilgili eğitim kurumlarından mezun olmaları şarttır.

BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

EKPSS'ye girmek isteyen adaylar,

1- ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alan Aday Başvuru Formunun bir çıktısını alacak.

2- Bu form, sağlık kurulu raporu, meznuiyet ve öğrenim bilgileri, nüfus cüzdanı ile şahsen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvuracaktır.

3- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünde, engelli sağlık kurulu raporundaki tanı esas alınarak, "Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı" doldurulacak. Bu 3 nüsha doldurulacak. Nüshalardan birisi aday tarafından ÖSYM başvuru merkezine götürülecektir.

4- Ücret yatırılacaktır. Ücret internet üzerinden de yatırılabilir. EKPSS için 24 Şubat-7 Mart 2014, kura için 12-23 Mayıs 2014 tarihlerinde sınav/başvuru ücreti yatırılacaktır.

5- Ücret yatıran adaylar, ÖSYM Başvuru merkezine (Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi, EKPSS Aday başvuru formu, Engelli sağlık kurulu raporu fotokopisi, öğrenim durmunu gösterir belge, nüfus cüzdanı ile) başvuracaktır.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.