Erdoğan, "bir yol haritamız var"

Erdoğan, "bir yol haritamız var"

Erdoğan, "bir yol haritamız var", Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda konuştu. Erdoğan: "Türkiye'de 2030'a kadar yüzde 21'e varan karbondioksit salımı artışından azaltım sağlamayı hedefliyoruz" dedi

Dünya kamuoyunun gözleri Antalya'da gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi'nden iki hafta sonra Paris'e çevrildi. Liderler Paris'te "İklim Değişikliği İle Mücadele" için bir araya gelirken, ikili görüşmelerin merkezinde ise terör örgütü DAEŞ ile mücadele ve Suriye krizi vardı. Paris'teki zirveye katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da çok sayıda liderle ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Merakla beklenen Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi ise gerçekleşmedi. Erdoğan, konferans öncesinde görüşme ile ilgili sorulara, "Bilemiyorum. Biz ilk gün talebimizi yaptık, cevap bekliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğle saatlerine doğru geldiği Paris'te doğrudan konferansın düzenlendiği Bourget ilçesine geçti. Aile fotoğrafı çektiren Erdoğan, daha sonra düzenlenen yemeğe katıldı. 150 ülkeden devlet başkanı ve başbakanın katıldığı konferansın "Aile Fotoğrafı"nda Putin yer almadı. Erdoğan, daha sonra konferansın ana salonuna geçerek konuşmasını gerçekleştirdi. Sözlerine Paris'te yaşanan terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransa hükümetine ve halkına başsağlığı dileyerek başlayan Erdoğan, şu mesajları verdi:

ERDOĞAN: "HOLLANDE'LA BUNDAN SONRAKİ SÜRECE YÖNELİK ADIMLARI PLANLADIK"

GÜÇLÜ REJİM İHTİYACI: Uluslararası toplum iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir dönemin eşiğinde. Küresel sıcaklık artışının iki derecenin altında tutulması için 2020 sonrasında güçlü bir rejime ihtiyaç var.

 

 

ADİL VE KAPSAYICI ANLAŞMA: Temel sorumluluğumuz adil, etkin, kapsayıcı bir anlaşmanın altına imza atmak. Biz bu bilinçle küresel iklim değişikliği ile mücadelede 2030 yol haritamızı belirledik. Hızla gelişen bir ekonomi olarak emisyon artışında 2030'a kadar yüzde 21'e varan artıştan azaltım sağlamayı hedefliyoruz. Çabalarımız, imkanlarımız ve alacağımız uluslararası destekler ölçüsünde devam edecek. G20 Antalya Zirvesi'nde de Paris'e yapıcı bir mesaj gönderdik.Hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Sözleşmenin ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesinin muhafaza edilmesi gerekli. Paris Anlaşması sözleşmenin eklerinden bağımsız gerçekçi ve esnek bir sistem getirmeli. Azaltım ve uyum konuları eşit düzeyde ele alınmalı. Asıl sorumluluğu gelişmiş ülkeler üstlenmeli.

ERDOĞAN'DAN PUTİN'E HODRİ MEYDAN: İSPAT EDERSEN İSTİFA EDERİM, YA SEN?

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ'ten petrol satın aldığı yönündeki iddiasına çok sert yanıt verdi:

(Rusya'ya) İyi niyetimizi ortaya koyduk. Daha ilk günden sayın Putin'le görüşme isteğimizi ifade ettik.

Türkiye'nin DAEŞ'ten petrol alıyormuş gibi yakıştırmayı kabul etmemiz doğru değil. Bunu ahlaki bulmadığımızı ifade ettim. Çok açık, net bir şey söylüyorum. Böyle bir konuyu konuşmak, sadece laf ola beri gele olmaz. Bunlar iddia belge ile ortaya sürülür. Böyle bir belge varsa ortaya koysunlar bu belgeleri görelim. Bizim petrol aldığımız ülkeler bellidir. Şu anda DAEŞ terör örgütünden petrol alan kişilerden bir tanesi Rus ve Suriye vatandaşı, Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından söylenmiş olan George Hasasi'dir. Bu kişi Suriye rejimine petrol satmaktadır. Bu ortada. Önce bir defa bunun hesabını versinler. Bunu kalkıp da iftira at tutmazsa iz bırakır bu zaten onların geleneğinde var. İftiralarla bu işler yürümez.

Burada çok çok iddialı bir şeyi de ortaya koyarım. Böyle bir şey ispat edildiği anda milletimizin asaleti şunu gerektirir. Ben bu makamda durmam ama sayın Putin'e diyorum, 'sen o makamda durur musun?' Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bugün bunu buradaki bazı liderlerle de paylaştım. Biz petrol kaçakçılığı yapanları enseleriz. Gereğini de bugüne kadar yapmışızdır yapmaya da devam ederiz. Yasal yollarla nereden petrol alıyoruz, nereden doğalgaz alıyoruz, hepsi bellidir. Terör örgütleriyle bu tür alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz.

(Rusya yaptırım kararları) Biraz sabırlı olalım. Duygusal davranmayalım. Eteklerde ne kadar taş varsa dökülsün, ondan sonra bizde de varsa birikmiş taşlar, biz de dökmeye başlarız.

Devletler arasında milletler arasında böyle uzun uzadıya iplerin koparıldığı şeyler olmaz. Mümkün olan bir iplik bile olsa o bağı tutmaktır korumaktır. Biz bunu korumaya şu anda gayret ediyoruz. Kopmasını istemiyoruz. Çünkü bizim farklı bağlarımız var. Rusya tabii bunu nasıl sürdürecek onu bilemem. Türkiye, bir kabile devleti değildir. Aynı masayı beraber paylaştığımız bir ülke, bize karşı bu tür bir şeyi yapması hazmedilir bir şey de değildir. Değerlendirmelerini yapıp biz de konu ile ilgili kararımızı veririz.

 

BUGÜN OBAMA İLE GÜVENLİKLİ BÖLGEYİ GÖRÜŞECEK

 

CumhurbaşkanıErdoğan'ın merakla beklenen buluşması ise bugün gerçekleşecek. Erdoğan, TSİ 09.45'te Obama ile görüşecek. Görüşmede iki lider Suriye'de terör örgütü DAEŞ ile mücadeleyi konuşacak. Türkiye'nin mücadelenin başarısı için olmazsa olmaz olarak savunduğu "İnsani güvenlik bölgesi"ni masaya yatıracak.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ BİZ BAŞLATIK, BİR ŞEYLER YAPAB İLECEK SON NESİL DE BİZ OLABİLİRİZ'

 

BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) konuşan ABD Başkanı Barack Obama, iklim değişikliği konusunda bir kavşak noktasında bulunulduğuna işaret etti. Obama, "Hiçbir ulus iklim değişikliğinden bağımsız değil ve biz de ABD olarak Alaska'da sonuçlarını görmekteyiz. İklim değişikliğinin başladığı ilk nesiliz, ancak bu konuyla ilgili bir şeyler yapabilecek son nesil olabiliriz. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olarak sorunun kaynağında olduğumuzun farkındayız" dedi. Güçlü bir ekonomik büyümenin çevrenin korunmasını engellemeyeceğini ispatladıklarını söyleyen Obama, ikisinin birlikte yürütülebileceğini vurguladı. Obama, COP21'de alınacak kararlarla iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir mesaj verileceğini kaydetti.

PUTİN'SİZ AİLE FOTOĞRAFI...

 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande dün başkent Paris'te düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP21 için 150 yabancı lideri ağırladı. 11 Aralık'a kadar sürecek zirve, Paris Bourget bölgesine zirve için inşa edilmiş ve içinde konferans salonları bulunan geçici bir site alanı üzerinde düzenleniyor. Konferansın resmi açılışı 10.00'da gerçekleşti. Saat 11'de ise dünya liderleri konferans salonunda toplandı.

147 ülkeden devlet başkanı ve başbakanın katıldığı konferansın "Aile Fotoğrafı"nda Putin yer almadı.

Saat 12'de iki ayrı salonda liderler 5'er dakikalık konuşma yaptı. Konferansa 40 bin davetli katıldı. 3 bin 500 gazeteci izledi.

 

'SAVUNMASIZ YİRMİ'NİN İLK KONFERANSI

 

Küreselısınmadan en çok etkilenen ülkelerin 8 Ekim'de kurduğu "Savunmasız Yirmi" (V20) ilk kez bir iklim konferansına grup olarak katıldı. "Savunmasız Yirmi" üyeleri Afganistan, Bangladeş, Barbados, Butan, Kosta Rika, Etiyopya, Gana, Kenya, Kiribati, Madagaskar, Maldivler, Nepal, Filipinler, Ruanda, Saint- Lucia, Tanzanya, Doğu Timor, Tuvalu, Vanuatu ve Vietnam. Grubun ilk başkanı Filipinler Finans Bakanı Cesar Purisima. V20'nin yaptığı ilk açıklamada, "Düşük ya da orta gelire sahip ülkeleriz. Daha az gelişmiş, kurak, kıstakları, köleleri, dağları ve gelişen adaları olan ülkeleriz. 7 yüz milyon kişiyi bir araya getiriyoruz (...) ve iklim değişikliğine karşı savunmasızlığımızda birleştik" açıklamasına yer verildi. V20 ülkeleri, dünyanın en zengin ülkeleri olan G20 ile tam bir tezat içinde bulunuyor. V20'nin taslak metninde grubun amacının, ekonomik ve finansal işbirliğini güçlendirmek, iklim değişikliğinin risk ve fırsatlarına yönelik ortak hareket etmek" olduğu belirtiliyor. Küresel sera gazı salınımının sadece yüzde 2'sinden sorumlu olduklarını söyleyen V20, buna karşın 2010'dan beri, sıcaklıkların artması nedeniyle her yıl 50 binden fazla ölüm vakasıyla karşılaştıklarını belirtiyor.

FİRST LADY, LOUVRE'DA

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Paris'e giden First Lady Emine Erdoğan Louvre Müzesi'ni ziyaret ederek eserler hakkında bilgi aldı.

 

ZİRVEDEN NOTLAR

 

Paris saldırıları sonrası konferans için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik için 11 bin polis görev yapıyor. Kente gelen 40 bin kişiden 3 bini gazeteci. Polis köpekleri gazetecilerin çantalarını dahi koklayarak kontrol etti.

 

Paris'te güvenlik gerekçesiyle toplantının yapılacağı bölgeye giden yollar kapatıldı. Oluşacak yoğun trafiği rahatlatmak için toplu taşımanın iki gün boyunca ücretsiz olacağı duyuruldu.

 

BM İklim Konferansı'nın başladığı saatlerde Paris'in ünlü Republique Meydanı'nda da çevrecilerin protestoları vardı. Konferans öncesi toplanma yasağı getirilmesi meydana yüzlerce ayakkabı bırakılarak protesto edildi.

 

Kendilerine 'İklim Gardiyanları' adını veren bir grup kadın eylemci de kanatlı melek kostümleriyle 'Kömür Öldürür' yazılı dövizlerle oturma eylemi yaptı.

 

İklim Konferansı için kentin simgesi Eyfel Kulesi çevreciliği simgeleyen yeşil ışıkla donatıldı. Eyfel üzerinden 'yüzde 100 yenilenebilir enerji' gibi çevreci hedeflere yönelik ışıklı mesajlar verildi.

 

Konferans sırasında katılımcıların ulaşımı için tahsis edilen araçların İklim Zirvesi'ne yakışır bir şekilde elektrikli olması dikkat çekti.

Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.