Esnafa Büyük Müjde! Yeni Yılda Kredilere Faiz İndirimi Geliyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnaf kredilerinde faiz indirimi yapılacağını ve kredi limitlerinin artırılacağını açıkladı. Ticari araç ve makine kredilerinde üst limit 2,5 milyon TL’ye çıkarıldı. Bekleyen kredi dosyaları yıl sonuna kadar işleme alınacak.
Esnaf Kredilerine Faiz İndirimi Geliyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, esnafa yönelik Hazine destekli kredi mekanizmasında önemli düzenlemeler yapılacağını duyurdu. Bolat’ın açıklamalarına göre, yeni yılın başında esnaf kredilerinde faiz indirimi uygulanacak.
Antalya’da düzenlenen TESKOMB Başkanlar Buluşmasında konuşan Bakan Bolat, esnafın finansman yükünü azaltmayı hedefleyen yeni destek paketinin detaylarını paylaştı.
Faiz Oranları Yeni Yılda Düşüyor
Bakan Bolat, esnaf kredilerinde daha önce yüzde 25’e çekilen sübvansiyon oranının genişletileceğini belirterek:
“Yeni yılın başında, yüzde 50 sübvansiyonlu esnaf kredisi kapsamında faiz indirimi ve finansman maliyeti indirimi yapılacak. Çalışmalar tamamlanıyor, hayırlı olsun.”
ifadelerini kullandı.
Bu düzenleme ile birlikte Halkbank tarafından kullandırılan Hazine destekli kredilerde daha düşük faiz oranları uygulanacak.
Ticari Araç ve Makine Kredilerinde Üst Limit 2,5 Milyon TL’ye Çıktı
Esnafın en çok talep ettiği alanlardan biri olan ticari araç kredilerinde üst limit, yeni düzenleme ile 2,5 milyon TL’ye yükseltildi.
Ayrıca makine alımlarında uygulanacak kredi limitinin de aynı seviyeye çıkarıldığı açıklandı.
Bu adım, özellikle üretim yapan küçük işletmeler, atölyeler, tamirhaneler ve taşımacılık hizmeti veren esnafa önemli bir rahatlama sağlayacak.
Bekleyen Kredi Dosyaları 31 Aralık’a Kadar İşleme Alınacak
Esnaf kredilerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle bazı dosyaların beklediğini belirten Bakan Bolat, şu müjdeyi verdi:
“Bekleyen tüm kredi dosyaları, 31 Aralık’a kadar Halkbank tarafından raftan indirilerek işleme alınacak.”
2024 yılında esnaf kredilerinde 148 milyar TL’lik kullanım gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artış anlamına geliyor.
Faturalandırma Uygulamasına 1 Yıl Erteleme
Bakan Bolat, esnafı yakından ilgilendiren bir başka konuda da açıklama yaptı:
Yüzde 30 faturalandırma zorunluluğu, 1 Ocak itibarıyla başlayacaktı.
Yeni kararla bu uygulama bir yıl daha ertelendi.
Esnafın yükünü hafifletmek amacıyla yapılan bu erteleme, sektör temsilcilerinden olumlu karşılık buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.