Gelir vergisi sorunu nasıl talep edilmeliydi?

Gelir vergisi sorunu nasıl talep edilmeliydi?

2016 ve 2017 yılına yönelik toplu sözleşmelerde, gelir vergisi yükünün azaltılması sorunu nasıl talep edilmeli

Bilindiği üzere, gelir vergisi sabit olmayıp artan oranlıdır. Matrah ne kadar büyürse, vergi miktarı da buna paralel olarak artmaktadır. 2015 yılı belirlemesine göre, 12 bin liraya kadar olan matrahlarda yüzde 15, 12 bin ila 29 bin lira arasındaki matrahlarda ise yüzde 20 oranında gelir vergisi uygulanmaktadır. 

Toplu sözleşmelerde yetkili olan Memur Sen'in talepleri incelendiğinde bu talebin şu açıklamalarla sözleşmeye yazıldığını görmekteyiz "Gelir Vergisi Kaynaklı Maaş Kayıplarının Telafisi; Kamu görevlilerinin yıl boyunca %15 vergi diliminde vergi ödemesini ve bunu aşan tutarın işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz. Böylece yıl içerisindeki maaş ve gelir kaybını önlemiş olacağız."

Bu şekilde, yani "gelir vergisi yüzde 15'te sabitlensin" şeklindeki bir talebin karşılanması, Kamu İşveren Kurulunda karşılık bulmayabilir.

Bunun yerine daha lokal bazda bir talepte bulunmak uygun olacaktı. Gelir vergisinin adaletsiz olan tarafı benzer ödeme kalemleri olmasına rağmen bir ödeme kaleminden gelir vergisi alınırken, diğer ödeme kaleminden alınmamasıdır. Örneğin ek ödemeden gelir vergisi alınmıyorken, ek ödemenin Sağlıktaki karşılığı olan döner sermaye ödemesinden ve Gümrükteki karşılığı olan fazla çalışmadan gelir vergisi alınabilmektedir. Yine fiilen derse girildiği için öğretmenlerin aldığı ek ders ücretinden gelir vergisi alınmaktadır.

Memurlar.net olarak daha önce yaptığımız incelemede, 4 grup personel dışında (öğretmenler, Gümrük ve Sağlık çalışanları ile KİT personeli) diğer memurların genel olarak 11 ve 12. ayda bir üst vergi dilimine girdiğini tespit etmiştik. 

Dolaysıyla, gelir vergisi sabitlensin şeklindeki bir talep yerine,

1- Gelir vergisi ilk dilimlerinin biraz daha yüksek arttırılması,

2- 657'e göre memurlara ödenen ek ödemeden gelir vergisi alınmadığı gibi bu ödemenin muadili olan diğer ödemelerden de gelir vergisi alınmaması için karar alınmasını,

talep etmek daha uygundur.

Ayrıca bu talebi isterken, Maliye Bakanlığından, bu talebin oluşturacağı vergi yükünü istemek ve sonuçta oluşacak gelir kaybının çok olmadığını göstermek de yararlı olacaktır.

Özetle, taleplerin genel bağlamda ifade edilmesi yerine, teknik ve detaylandırılmış şekilde izaha edilmesi, hem Kamu İşveren Kurulunu hem de Kamu Görevlileri Hakem Kurulunu ikna etmek için çok daha güzel olurdu.

www.memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.