Giresun'da şehit olanların hikayeleri yürek dağladı

Giresun'da şehit olanların hikayeleri yürek dağladı

Giresun'da askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 7 kişi için Giresun'da tören düzenlendi, kazayla ilgili detaylar yürek burktu

Enis YILDIRIM/Kenan TAŞKIN/Ümran AVCI

Giresun'da bayram ziyaretinden dönen komutanlar ile eş ve çocuklarını taşıyan Sikorsky tipi helikopterin dağlık alana düşmesi sonucu şehit olan 2'si yarbay, 5'i asker yakını 7 kişi için Giresun-Ordu Havalimanı'nda veda töreni düzenlendi. Gözyaşlarının sel olduğu tören sonrası şehitler memleketlerine uğurlandı. Kazada yaralanan Tuğgeneral Doğru'nun da aralarında bulunduğu 7 kişinin GATA'da, pilot Kandemir'in de Sivas'ta tedavisine devam ediliyor

 

 

Kazayla ilgili detaylar ortaya çıkarken, şehit askerler ve ailelerinin olaydan 2 saat önce ziyaret ettikleri Alucra Jandarma Karakolu'nda çocukların neşe içinde bahçede beslenen Karamela adlı kediyle oynadığı, kazadan yarım saat önce gittikleri Kozağaç Jandarma Karakolu'ndan ise personele "Hakkınızı helal edin" diyerek ayrıldıkları belirtildi. Kazanın ardından gazeteciler ilk olarak Yarbay Sadettin Şahin'i aradı ancak ilk kez telefonu kapalıydı. Çünkü o da helikopterdeydi

 

Giresun'un Alucra İlçesi'nde düşen askeri helikopterde şehit olan 2'si yarbay, 5'i asker yakını 7 kişi için Giresun-Ordu Havalimanı'nda yakınlarının ve halkın katılımıyla veda töreni düzenlendi. Düşen Sikorsky tipi askeri helikopterde şehit olan Giresun İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Sadettin Şahin ve eşi Nihal Şahin, Pilot Yarbay Hilmi Özer, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru'nun eşi Nuran ve kızı Berrin Doğru, Kurmay Albay Ünal Bayhan'ın eşi Didem Bayhan ve Uzman Çavuş Adem Kara'nın eşi Sema Kara tören sonrası gözyaşları içinde memleketlerine uğurlandı. Törene Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi ve kuvvet komutanları ile Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, milletvekilleri ile şehit yakınları ve askeri personel katıldı. Giresun İl Müftüsü Necati Oral'ın yaptırdığı duanın ardından, şehit cenazeleri törenle memleketlerine gönderildi.

 

7 YARALI GATA'DA

Kazada yaralanan Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru, Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ünal Bayhan, kızı Işıl Bayhan, oğlu Erdal Bayhan ve helikopter teknisyeni Üstçavuş Muharrem Demir, teknisyen Astsubay Üstçavuş Cemalettin Çoban ve Uzman Çavuş Adem Kara, Giresun'daki hastanede yapılan ilk müdahalenin ardından GATA'ya sevk edildi. Pilot Üsteğmen Yüksel Kandemir'in tedavisi ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sürüyor. Hayati tehlikesi bulunmayan Kandemir'in dilindeki sorun nedeniyle iletişim kurmakta zorluk çektiği öğrenildi.

 

ÇOCUKLAR KEDİYLE OYNADI

Şehit askerler ve ailelerinin olaydan 2 saat önce Alucra, yarım saat önce de Gümüşhane'nin Şiran İlçesi Kozağaç jandarma karakollarını ziyaret ettiği belirtildi. Şehitleri yaklaşık 20'şer dakika kaldıkları 2 karakolda görevli personel pasta, şeker ve çikolatayla karşıladı. Askeri personel, şehitlerle geçirdikleri son dakikaları Habertürk'e anlattı. Şokta olduklarını söyleyen Alucra Jandarma Karakolu personeli, "Çocukların bahçede gülerek neşe içinde oynamaları gözümüzün önünde gitmiyor. Karakol bahçesinde Karamela isimli bir kedi besliyoruz. Çocuklar o kediyi çok sevdi. Ziyaret boyunca Karamela ile oynadılar. Onların neşeli, gülen, kedinin peşinden koşturan halleri hep aklımızda kalacak" dedi. Kozağaç Jandarma Karakolu personeli ise şunları anlattı: "Aileler yaptığımız hazırlıktan o kadar memnun kalmıştı ki ilk andan itibaren, 'Çok güzel hazırlanmışsınız, hakkınızı helal edin' demeye başladılar. Son kez 'Allah'a ısmarladık' deyip giderlerken yine hepsi sürekli 'Hakkınızı helal edin' diyerek ayrıldılar karakoldan."

 

 

GAZETECİLERİN ARADIĞI YARBAY DA ŞEHİT OLDU

Giresun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Yarbay Sadettin Şahin, helikopter kazasının ardından gazetecilerin bilgi alabilmek için aradığı isimdi. Tüm aramalara rağmen cep telefonu kapalıydı. Gazeteciler bayram izninde olduğunu düşündü. Ama acı gerçek birkaç saat sonra ortaya çıkınca gazetecilerin üzüntüsü bir kat daha arttı. Kentte meydana gelen asayiş olaylarıyla ilgili basını bilgilendiren Şahin, kazada eşiyle birlikte şehit olmuştu. Evli ve 3 çocuk babası şehit Pilot Yarbay Hilmi Özer'in (42) Ankara'da Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yaptığı ve bu uçuş için görevlendirildiği belirtildi. Özer'in cenazesi, dün memleketi Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'nde toprağa verildi. Şehit Sema Kara'nın, kazada yaralanan Uzman Çavuş Adem Kara (31) ile 8 ay önce evlendiği öğrenildi. Memleketi Erzincan'a götürülen Sema Kara'nın cenazesi, gözyaş- ları arasında defnedildi. Albay Ünal Bayhan'ın eşi Didem Bayhan için de Ankara Kocatepe Camii'nde tören düzenlendi. Törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Baş- bakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, MHP Lideri Devlet Bahçeli de katıldı. Bayhan, törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru'nun eşi Nuran Doğru ile kızı Berrin'in (4) cenazeleri bugün Tokat Zile'de, Jandarma Yarbay Sadettin Şahin ile eşi Nihal Şahin ise Ankara'da defnedilecek.

 

'ENKAZDA BİR KIZ ÇOCUĞU AĞLIYORDU'

Görgü tanığı Mustafa Kır, enkaza ilk ulaş- tığında bir kız çocuğunun enkazın içerisinde oturur vaziyette ağlarken gördüğünü ve kucağına alarak kaza yerinden uzaklaştırıp sakinleştirmeye çalıştığını söyledi. Giresun Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Osman Doğramacı ise kazada yaralanan Tuğgeneral Mustafa Doğru ve yaşamını yitiren eşi Nuran Doğru'nun yöre halkı tarafından çok sevildi- ğini ifade etti. Doğramacı, "Çarşıda pazarda korumasız bizimle birlikte gezerdi" dedi.

CANİKLİ: 3 BİN VATANDAŞIMIZ YARDIMA KOŞTU

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kazada 2 yaralının durumunun ağır olduğunu belirtti. Kazanın, tamamen hava şartları ve helikopterin bu şartlardan teknik olarak etkilenmesinden kaynaklandığını anlatan Canikli, şunları dedi: "O arada o bölgede çok sayıda gurbetçi vatandaşları- mız var. Tabii mesafe de hayli uzak ve yola mesafesi de 1 kilometreden fazla ve son derece sarp bir arazi. Doğal olarak yardım ekiplerinin ulaşması zaman alıyor. Bütün ilçelerden bütün yardım ekipleri en kısa sürede harekete geçirildi. Kaza olur olmaz, hemen dakikalar içerisinde 3 bin vatandaşımız orada bu yardıma katıldı. Hatta içlerinde doktorlar da var. Acil müdahaleler doktorları- mız tarafından orada, o esnada yapıldı ve karayoluyla sevk edildi. Görgü tanıklarının ortak ifadesine göre, önce inmeye çalışıyor fakat arazi müsait olmadığı için inemiyor. Muhtemelen bir teknik arıza nedeniyle, inmeye çalıştı. Daha sonra tepe üzerine tırmanarak, tepe üzerine inmeye çalışıyor fakat orada tırmanma gerçekleşemiyor, yeteri kadar yükselemiyor ve ağaçlara çarpıyor. Ağaç- ları görürsünüz, parçalanmış vaziyette. Kuyruk ağaca çarpıyor, daha sonra da helikopter maalesef düşüyor."

KAZA KIRIM EKİPLERİ İNCELEMEDE

Kazayla ilgili soruşturma sürerken, bölge güvenlik çemberine alındı. Malatya'dan giden kaza kırım ekipleri, olay yerinde incelemelerine başladı. Helikopter pilotunun telsizden arıza olduğuna dair anons yaptığı ve düşme anında patlama riskini azaltmak için yakıtı boşaltıp helikopteri ağaçlara yaslayarak sert düşüşü önlemeye çalış- tığı belirtildi. Olayın yaşandığı bölgede hava şartlarının genelde yağışlı ve sisli olduğunu kaydeden Giresun Valisi Hasan Karahan, "Gece, kaza alanı muhafaza altına alındı. İlgili kurumlardan gelen kaza kırım ekipleri, olayın nasıl gerçekleştiğini tespit için çalışmalarını sürdürüyor. Genelkurmay Baş- kanlığı'mızdan da gelen ekipler çalış- malarını sürdürü- yor. Olay alanı çok geniş değil, helikopter çok parçalanmamış. Yaklaşık 50 metrelik mesafede birkaç parçası var. Vatandaşlarımız bölgeyi bildikleri için ekiplere yardımcı oldular. Duyarlı davrandılar, yaralıların bulundukları yerden çıkarılması sırasında ellerinden geleni yaptılar, çok yardımcı oldular" dedi

Haber Türk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.