Hocalı'yı Unutmadık, Unutturmayacağız

Hocalı'yı Unutmadık, Unutturmayacağız

HOCALI'YI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

 

Eli kanlı Ermeni güçlerince 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde ki Hocalı kasabasında yaşayan soydaşlarımıza karşı yapılan vahşet ve katliam 21. yıldönümünde Türkiye Kamu-Sen'inde destek verdiği Başkent Ankara'da düzenlenen mitingle anıldı.

GURBANLI: HOCALI'DA YAPILAN SOYKIRIMDIR

Saygı duruşu ile başlayan mitingde konuşan Azerbaycan Talebe Mezunlar Birliği Başkanı İlgar Gurbanlı, "Hocalı'da bugün resmi rakamlar 600'ü aşkın kişinin öldüğünü söylese de bu rakam gerçeği yansıtmamaktadır. O gün hocalı'da 1300'ü aşkın soydaşımız katledilmiştir." dedi. 1 milyon Azerinin topraklarından sürgün edildiğini ifade eden Gurbanlı, Ermenilerin hala o topraklardan çıkmadığını belirtti. Hala evlerine dönmek için heyecanla bekleyen insanlar olduğunu belirten Gurbanlı, eli kanlı Ermenilerin hocalı'da yaptıkları katliamın resmen soykırım olduğunu söyledi.

KONCUK: 26 ŞUBAT 1992'DE İNSANLIK TARİHİNİN EN KARANLIK GÜNLERİNDEN BİRİ YAŞANDI

Mitingde bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 26 Şubat 1992 günü, insalık tarihinin en kara günlerinden birinin yaşandığını belirtti. Koncuk, " Bundan 21 yıl önce çağdaş, eşitlikçi, demokrat ve insan haklarına saygılı geçinen ülkelerin kahreden bir sessizliğe büründüğü bir gece, Ermeniler Azerbaycan’ın Karabağ bölgesini işgal ettiler. 26 Şubat 1992 günü, insanlık tarihinin en kara günlerinden biri yaşandı. Yalnızca bir gün içinde tümü savunmasız 63 çocuk, 106 kadın, 70 yaşlı olmak üzere 613 kişiyi katlettiler. Ayrıca, 487 kişi ağır yaralandı ve 1275 kişi ise rehin alındı. Ermeniler yakaladıkları herkese işkence yaptı. Katliamı Ermenilerle beraber ortaklaşa yapan Rusların Izvestiya gazetesi şöyle yazıyordu: “Çocukların kulakları, bir kadının yüzünün bir kısmı, kesilmiştir. Erkeklerin kafa derileri yüzülmüştür… Ben tepede yüzden fazla ceset gördüm. Bir erkeğin kafası kopartılmıştı…” Fransızların ünlü gazetesi Le Monde ise “Ağdam’daki yabancı gazeteciler, Hocalı’da öldürülmüş kadın ve çocuklar arasında kafa derisi soyulmuş, tırnakları sökülmüş insanlar görmüşler.” Bu bir Azerbaycan propagandası değil; tamamıyla belgeli gerçeklerdir. Ama ne yazık ki, tamamı kayıtlara geçirilmiş, tanıkları olan, fotoğrafları olan bir katliam için sözbirliği etmişçesine sözde aydınlardan hiçbir tepki gelmemektedir." dedi.

"BU CAN KARDEŞLERİMİZİN ÇIRPINIŞINI HANGİ GÖZ GÖRMEZ? HANGİ GÖNÜL HİSSETMEZ?"

Ermenistan’ın Karabağ’ı işgali ile yaşanan dramın Hocalı ile sınırlı olmadığını ifade eden Genel Başkanımız, Bugün Azerbaycan topraklarının beşte birinin Ermeni işgali altında inim inim inlediğini, 1 milyon 200 bin Azerbaycan Türkünün de asırlardır yaşadıkları Karabağ’dan uzakta, adeta sürgün hayatı yaşadığını kaydetti. Koncuk, "Ermenistan’ın Karabağ’ı işgali ile yaşanan dram, Hocalı ile sınırlı değildir.İşgallerde toplam 20 bin Azeri Türk’ü şehit edilmiştir. 49 bin kişi yaralanmış; işgal, Azerbaycan’ı 60 milyar dolarlık ekonomik zarara uğratmıştır. Bugün Azerbaycan topraklarının beşte biri Ermeni işgali altında inim inim inlemekte, 1 milyon 200 bin Azerbaycan Türkü asırlardır yaşadıkları Karabağ’dan uzakta, adeta sürgün hayatı yaşamaktadır. Biz yüreğimizde Irak’ta, Afganistan’da dökülen kanın sızısını duyuyoruz. Biz dağlık Karabağ’da yaşanan Hocalı soykırımına ağıtlar yakıyoruz. 1974 Kıbrıs Harekâtından önce Türklere yapılan etnik temizlik mezalimini unutmuyoruz. Biz, Batı Trakya ile hüzünleniriz. Doğu Türkistan boğazımızda düğümdür. İran Türklüğünü unutmayız, unutamayız. Balkan Türklüğüne karşı Avrupalı ülkelerin yürüttüğü asimilasyon temelli entegrasyona, inançlarımıza ve dilimize karşı yürütülen anlaşılmaz tutuma hep birlikte “hayır” deriz.Kanlı ellerin insanlığın hafızasına küflü demirlerle kazıdığı soykırımın acısını, bugün de iliklerimize kadar hissediyoruz. Biz her gün dünyanın her köşesindeki mazlum milletler için gözyaşı döküyoruz. İnsanlık adına, Kardeşlik adına. Canımız, kanımız, öz kardeşimiz olan bir milyon 200 bin Azerbaycan Türkünün topraklarından sürülüp zorunlu göçe tabi tutulduğunu, kendi öz vatanlarından kaçkın olduklarını unutamayız.Bu can kardeşlerimizin çırpınışını hangi göz görmez? Hangi gönül hissetmez? Tren vagonlarının içinde insanlık dışı bir yaşamın bedelini, dünyaya gelmemiş ana karnındaki bebekler öderken, ömrünün son deminde vatan toprağının kokusunu bir kere daha duysaydım diye dua eden aksakallılarımızı, ninelerimizi, çektiği çileden genç yaşta kocamış genç insanlarımızı bilmediğimizi mi – unuttuğumuzu mu sanıyorlar! Ermenilerce, bedenlerine haç dağlanmış insanlar, esaretleri, baharları kışa dönmüş genç kızlarımızın acıları yüreğimizde dururken, bazı ülkelerin bütün bu yapılanları görmezden gelip, bizlere insanlık dersi vermeye kalkması ne kadar da acıdır." dedi.

"KARABAĞ VATAN TOPRAKLARINA KATILMADIKÇA GÖNLÜMÜZ HOŞ OLMAYACAKTIR"

Genel Başkanımız İsmail Koncuk, Türkiye ve Azebaycan'ın bir can olduğunun altını çizerek, "Türkiye’deki ve Azerbaycan’daki herkes biliyor ve bilmelidir ki, Azerbaycan ve Türkiye toprakları bizim namusumuzdur. " dedi. Koncuk, "Sınırlarımızı açmak için fırsat kollayan ve Ermenilerin dostluğunu kazanmak amacıyla olmadık dayatmalara boyun eğenlerin; Hocalı katliamını asla hatırından çıkarmaması, ahlaki ve milli tutarlılık gereği olacaktır.Biz, Türk milleti adına bir kez daha haykırıyoruz: Türkiye’deki ve Azerbaycan’daki herkes biliyor ve bilmelidir ki, Azerbaycan ve Türkiye toprakları bizim namusumuzdur. Türkiye ve Azerbaycan’ın bir can olduğunu bir kez daha buradan herkese ilan ediyoruz. Bunun içindir ki Azerbaycan bizim komşu ülkemiz değil, 400 milyon Türk’ün yaşadığı coğrafyada göz bebeğimizdir. Çünkü burada zalim Ermenistan’a karşı Türklük adına, vatan ve millet aşkına bir mücadele vardır.Bilinmelidir ki, bizim için Ankara, Adana, Kars, Ardahan nasıl vatan toprağıysa; Karabağ da vatanımızın toprağıdır; Türkün öz yurdudur. Burada, Hocalı gibi insanlık ayıbının yaşandığı, soykırımın dünyanın gözleri önünde yapıldığı ama Batı’nın sessiz kaldığı, Türk’ün yüreğinin sızladığı bir dram yaşanmıştır. Türkiye Kamu-Sen olarak Karabağ yeniden vatan topraklarına katılmadıkça gönlümüzün hoş olmayacağını bilmenizi istiyorum. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından derhal çekilmeli, dünden bu güne işlediği insanlık dışı vahşetin hesabını insanlık karşısında vermelidir." dedi.

"ERMENİLER DERHAL KARABAĞ'DAN ÇEKİLMELİ, HOCALI'NIN HESABINI VERMELİDİR"

Uluslararası topluma Hocalı'da yapılan katliamın hesabının sorulması için çağrıda bulunan Koncuk, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terketmesini istedi. Koncuk, "Hocalı Katliamında katledilen bebeklerin ve silahsız insanların suçları neydi?Hocalı’daki katliamın, tüm dünyanın gözü önünde işlenen toplu bir cinayet olmasına rağmen; tüm sözde medeni ülkelerce göz yumularak sessiz sedasız kabullenilmesi hazin bir durumdur. Bu nedenle artık medeniyim diyen ülkeler harekete geçmeli ve yanan yüreklere su serpmelidir. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmeli, Birleşmiş Milletlerin aldığı kararlara uygun şekilde davranmalı ve Hocalı Katliamının hesabını vermelidir.İnsanlık ve vicdanlar ancak bu şekilde huzur bulacaktır. Bugün kendilerini mazlum millet olarak dünya kamuoyuna pazarlayan zalimler ve bu duruma çanak tutanlar iyi bilsinler ki zulüm, ancak zalimlerin harcıdır ve Türk milleti, bu zalimlerden mutlaka ama mutlaka hesap soracaktır.

Genel Başkanımız İsmail Koncuk, "gerek Hocalı katliamında gerekse Karabağ işgali sırasında şehit edilenler başta olmak üzere, dünyanın her köşesinde zulme uğrayanların ve gelmiş geçmiş tüm aziz şehitlerimizin ruhları önünde minnet ve saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun." diyerek sözlerini noktaladı.

Mitingde Azerbaycan Büyükelçiliğinnden yetkililer, Ülkü Ocakları Genel Sekreteri Ali Işıner Hamşioğlu ve Azerbaycan Türkleri Konseyi adına Zaur Bayramlı'da birer konuşma yaptı.

Abdi İpekçi parkında düzenlenen mitinge Genel Başkanımızla birlikte Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu, Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Türk Habr-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Genel Merkez yöneticilerimiz ve çok sayıda davetli katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.