İlksan seçim görevlilerinin ücreti

İlksan seçim görevlilerinin ücreti

İlksan seçimlerinde görevli öğretmenlere ücret ödenir mi?

Bilindiği üzere 9 Nisan 2016 günü tüm ülkede İlkokul Öğretmenleri Sağlık Ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) İlçe Temsilcilerinin seçimleri yapılmıştır.

Peki, bu seçimlerde görev alan seçim kurulu divanı üyelerine herhangi bir ücret ödenebilir mi?

23.07.1965 tarih ve 12056 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun'un "Fazla Çalışma Ücreti" başlıklı 178. maddesinin (A) fıkrasında "A) 99 ve 100 üncü maddeler hükümleri uyarınca tespit olunan günlük çalışma saatleri dışında;

a) Salgın hastalık ve tabii afetler gibi olağanüstü hallerin olması (Bu hallerin devamı süresince),

b) Fabrika, atelye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu bulunması.

hallerine münhasır olmak üzere, yapılan fazla çalışmalar ücretle karşılanır.

Yukarıda sayılan hallerde yaptırılacak fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücret Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir." hükmünde fazla çalışmaların ücretle karşılanacağı, fazla çalışmanın süresi ve saat başına ödenecek ücretin Bakanlar Kurulu kararı ile belirleneceğine yer verilmiştir.

Yine 178. maddenin (B) fıkrasında ise; " B) Kurumlar gerektiği taktirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.

Fazla çalışmanın uygulama esas ve usulleri Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir.

Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarına ödenecek fazla çalışma ücretleri ve diğer hususlar Başbakan tarafından onaylanacak bir talimatla tespit edilir." hükümlerinde fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verileceğine yer verilmiştir.

Diğer taraftan yine aynı Kanunun "Kapsam" başlıklı 146. maddesinin 2. fıkrasında "Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenmez, hiçbiri yarar sağlanmaz..." hükmüne,

02/07/2009 tarih, 7434 sayılı ve 2009/12 nolu Başbakanlık Genelgesi'nin 6. maddesinde "657 sayılı Kanunun 178 inci maddesinin (B) bendinde ver alan, personele yaptırılan ve ücretle karşılanamayan her sekiz saatlik fazla çalışma için bir gün izin verilmesi konusunda Kanunun amir hükmüne titizlikle uyulacaktır." hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca Personele yapılacak ödemeler;

1- 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve eklerine,

2-Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 3. Dönem Toplu Sözleşmesi,

3- 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek Ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanuna dayanılarak, 01.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, 16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında belirlenir."hükümlerine göre Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara göre ödemeler yapılmaktır.

Yukarıda zikredilen mevzuat hükümlerinde İLKSAN gibi seçimler için kurulan komisyon ve benzeri çalışmalara herhangi bir ücret ödeneceğine dair bir hükümde bulunmamaktadır.

Ayrıca; 09.09.1985 tarih ve 2195 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan İlkokul Öğretmenleri Sağlık Ve Sosyal Yardım Sandığı Temsilciler Kurulu Seçim Yönetmeliğinin "İlçe Temsilcilerinin Seçimi" başlıklı 5. maddesi 1. fıkrası (d) bendi son fıkrasındaki; "İlçe milli eğitim müdürü veya görevlendireceği bir şube müdürünün başkanlığında Sandık üyelerince açık oyla 1 katip ve 2 üye seçilerek ilçe seçim kurulu divanı oluşturulur. Başkanı, Sandık üyesi değilse oy kullanamaz." hükümlerine göre seçim kurulu divanı oy kullanmaya gelen İLKSAN üyeleri arasından seçimle belirlendiklerinden bir gönüllülük durumu oluşmaktadır.

Bu nedenlere seçim kurulu divanı üyeliği fazla çalışma kapsamında değerlendirilmeyeceğinden, İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) İlçe Temsilcilerinin seçimlerinde görev alan seçim kurulu divanı üyelerine herhangi bir ücret ödenebilmesi mümkün değildir.

Ahmet KANDEMİR

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.