İnfaz düzenlemesinde 'kapsam' genişleyebilir

İnfaz düzenlemesinde 'kapsam' genişleyebilir

Yargı paketini büyük oranda tamamlayan AK Parti'decezaların infazında terör, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarında uygulanacak oran konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Mevcut yasada, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası 39 yıl, ömür boyu hapis cezası 33 yıl, süreli hapis cezalarının iste dörtte üçü infaz ediliyor. Yapılan çalışmalarda diğer süreli suçlarda hapis cezalarında infazın üçte ikiden yarı yarıya, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarında ise dörtte üçten üçte ikiye düşürülmesi üzerinde duruldu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu suçlarda infaz oranlarının düşürülmesine karşı çıkması üzerine taslağın yeniden gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.

'RAYİCİ ARTTI'

Bazı AK Parti yöneticileri, söz konusu suçlarda infaz oranının mevcut yasadaki şekliyle korunabileceği üzerinde duruyor. Ancak bazı AK Parti yöneticileri de, "Uyuşturucu suçlarının cezalarını inanılmaz artırdık ama bir şeyi değiştirmedi. Tam tersine dışarıda bu işin rayici arttı, daha önce 1000 liraya taşıyorsa şimdi 10 bin liraya taşıyor. Şu anda hapishanelerde 284 bin kişi var. Giren çıkamıyor" görüşünü dile getiriyor.

BAHÇELİ İLE GÖRÜŞEBİLİR

AK Parti yöneticileri, Erdoğan'ın bu konuları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşeceğini ve paketin bir uzlaşma sağlanması durumunda netleşeceğini dile getiriyor. MHP, "torbacı" olarak da nitelendirilen uyuşturucu suçundan cezaevine giren faillerin affedilmesini istiyor. AK Parti, infaz paketini tüm partilerin tam desteğiyle TBMM'den geçirmek istiyor.

EK YAPILABİLİR

Bazı parti yöneticileri ise nafaka ve küçük yaşta evlendirilen çocuklarla ilgili düzenlemelerin de pakete eklenebileceğine dile getiriyor. Çalışmalarda, nafakanın bazı özel koşullar dışında 2 yıldan az olmamak üzere evlilik süresi ya da evlilik süresinin yarısı kadar verilmesi üzerinde duruluyor. Partide, bu konuda düzenleme yapılmasına gerek olmadığı, aile mahkemelerinin eğitimden geçirilmesiyle sorunların çözülebileceği görüşünü dile getirenler de var. AK Parti, 3 yıl önce muhalefetin yoğun itirazları üzerine geri çekmek zorunda kaldığı "küçük yaşta evlendirilen çocuklarla ilgili cinsel istismar cezalarına bir defaya özgü af" düzenlemesi üzerinde yeni bir çalışma yaptı. AK Parti, "şikayet olmaması ve aradaki yaş farkının 10'u geçmemesi" koşulunun eklenmesi üzerinde duruyor.CUMHURİYET

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.