İşletmelerde Mesleki Eğitim Sorunu

İşletmelerde Mesleki Eğitim Sorunu

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanlığı tarafından “ İşletmelerde Mesleki Eğitim“ ile ilgili yapılan basın açıklamasıdır.

Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanlığı tarafından “ İşletmelerde Mesleki Eğitim“ ile ilgili yapılan basın açıklamasıdır.

7 Eylül 2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Ortaöğretim Yönetmeliğinde bulunan 86 ve 88. maddeler mesleki ve teknik eğitim açısından yeni ve içinden çıkılamaz sorunların doğmasına sebebiyet verecektir.

Yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte mülga hale gelen 03.07.2002 tarih ve 24804 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğin Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi başlıklı 267.maddesinde anılan “İşletmelerdeki mesleki eğitimin planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla kurumda atamaya esas alanı atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenlerden koordinatör öğretmen/öğretmenler görevlendirilir. Diğer alanlardan olan yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez.

Koordinatör öğretmen görevlendirilmesinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:

 

c) Kurumda, “İşletmelerde Meslek Eğitimi” adı altında verilecek ek ders saati sayısı; bir alan/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıf/sınıflardaki uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez.” şeklinde düzenlenmişti.

 

            Yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde oluşan yeni durum yeni sorunları da beraberinde getirmiştir. Yeni yönetmelikte anılan,

Madde 88 – Koordinatör öğretmenlerin görevlendirilmesi hükmünde belirtilen ;

            c) fıkrasında ki ‘İşletmelerde mesleki eğitimi adı altında verilecek ek ders saati sayısı, bir alanda/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıftaki/sınıflardaki işletmede eğitimi yapılan uygulamalı meslek dersi toplamını geçemez’ ibaresi ile

 Daha önceden buradaki ders yükünün 2 katına kadar verilebilir hükmü vardı.  Şu anda bu hüküm kaldırıldığından işletmelere giden son sınıf öğrencilerinin toplam ders yükü olan 24 saat uygulamalı işletmelerde mesleki eğitim dersi ancak grup sayısı kadar öğretmen görevlendirilmesine neden olmaktadır.

 

 

Yeni yönetmelik sonucu oluşan durum ile mülga yönetmelik karşılaştırma tablosu aşağıdadır.

 

ÖNCEKİ HALİ

DEĞİŞİKLİK SONRASI

15 öğrenci 1 grup

15 öğrenci 1 grup

Ders Saati: 40 dk.

Ders Saati: 60 dk.

Asgari: 24x2 = 48 saat ders saati alınabilir.

Asgari: 24x1= 24 ders saati ders alınabilir.

48 ders saati x 40 dk. = 1920 dk.

24 ders saati x 60 dk. = 1440 dk.

 

Bunun sonucunda aşağıda belirtilen uygulama aksaklıkları ortaya çıkmaktadır.

 1.15 öğrenciyi temel alırsak bu öğrencilerin 15 farklı işletmeye gideceğini varsaydığımızda, bir öğretmene günde 8 saatten fazla koordinatörlük verilemez ibaresi olduğundan, toplam verilecek 24 saat koordinatörlük görevi için maksimum 3 öğretmen görevlendirilebilir. Bu durumda bir öğretmenin 8 saat içerisinde 5 farklı işletmeye giderek mesleki eğitim kontrollerini yapması demektir.  Bunun bu şekliyle özellikle büyükşehirlerde iki işletme arasında onlarca kilometre uzaklık olasılıklarından dolayı uygulanması imkânsızdır.

2.Yukarıdaki maddede belirtilen durumdan dolayı işletmelerde mesleki eğitim alan öğrencilerin eğitimlerinin aksayacağı yeni sıkıntıların oluşacağı açıktır.

3.Bu durum ayrıca, okullarda ki atölye ve meslek dersi öğretmenlerinin norm kadro sorununu artıracak ve okullarda birçok öğretmenin norm fazlası durumuna düşmesine sebep olacaktır.

4.Norm kadro hesaplaması yapılırken işletmede mesleki eğitim ders yükü azalacağı için teknik öğretmen norm kadroları tüm meslek liselerinde yaklaşık %20 azalacaktır. Bu durum mevcut meslek öğretmenlerinin yer değiştirmelerinin mümkün olamayacağı durumların doğmasına sebep olacaktır. Ayrıca önümüzdeki yıllarda tüm meslek liselerinde norm fazlası teknik öğretmen olacağı için atama bekleyen binlerce meslek öğretmeninin önü kapanacak ve en az 10 yıllık bir süreçte atama beklemek mümkün olamayacaktır.

5.Ortaya çıkan sonuç ile bakanlığımızın meslek lisesi memleket meselesi söylemi ile de dile getirdiği mesleki teknik eğitime verdiği önemle çelişmektedir.

6.Ortaöğretimde 40dk. olan ders saatinin işletmelerdeki mesleki eğitimde 60dk. olarak düzenlenmesi hem öğretmenler açısından hem de öğrenciler açısından çelişen bir durum oluşmuştur.

Yine,

Madde 86. Öğretmenin Görev ve Sorumlukları maddesinde belirtilen

 5 Maddenin (ı) bendinde ki;

 ‘Tam gün tam yıl eğitim kapsamındaki okullarda çalışma saatleri dışında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde verilen görevleri de yaparlar.’ İbaresi ile çalışma saati kavramı ortadan kaldırmakta aynı zamanda verilecek mesleği haricindeki her görevi 7 gün 24 saat tatil durumu gözetilmeksizin yapması anlamına gelmektedir.

 Bu madde suiistimallere çok açık ve maksadını aşmaktadır. Dolayısıyla bu durumun da yapılacak değişiklik çalışmaları ile düzeltilmesi gerekmektedir.

 Yönetmelikte yapılan bu değişiklik sonucu oluşan ve mesleki ve teknik eğitim açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği görülen bu konuların yeniden gözden geçirilmesi gerek mesleki teknik eğitimin yürütülmesi gerekse öğretmenlerimizin motivasyonları açısından olumlu olacaktır.

 

     Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Merih Eyyup DEMİR

                                                                           1 Nolu Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum