İşte MEB' in 4+4+4 yol haritası

İşte MEB' in 4+4+4 yol haritası

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4+4+4 kademeli zorunlu eğitim kapsamında hem müfredat çalışmalarına hız vererek sınavları ortadan kaldıracak formüller üzerinde çalışıyor.

Liseye geçiş ve üniversiteye giriş sınavlarında MEB'in izleyeceği yol haritası da ortaya çıktı. Sınavları birkaç yıl içinde kaldırmayı planlayan MEB'in planı şöyle:

Seçme yerine beceri odaklı

Okul türleri arasında programlardan kaynaklanan kalite farklılıkları ortadan kaldırılacak. Lise türleri bir veya ikiye indirilecek. Öğrenci ilgi duyduğu alanın zorunlu ve seçmeli derslerine ağırlık verecek. Ortaokul ve lisede aldığı derslerin ağırlığına göre istediği üniversitenin bölümüne geçiş yapabilecek.

Ayrı binalarda eğitim

MEB, her üç kademenin de ayrı binalarda olması için çalışma yapacak. İmkan ve şartlara göre ortaokulların, ilkokul veya liselerle birlikte kurulması halinde de imam hatip ortaokulları hariç ortaokul yapısı ve adı değişmeyecek. Böylece bir eğitim bölgesinden kayıt yapan bir ilkokulu bitiren öğrenciler, yine aynı eğitim bölgesinde yer alan ortaokula veya imam hatip ortaokuluna, sınava dayalı bir seçme olmaksızın kayıt yaptırarak devam edecekler.

Lise türü azalacak

Ortaokulu bitiren öğrencilerin liselere devamı konusunda ise birkaç yıl daha Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapılmaya devam edecek. Son yıllarda türlerin azaltılması ve programların güncellenerek arttırılması yönünde bir çalışma yapan MEB, Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu öğretmen liseleri ve güzel sanatlar ve spor liseleri olmak üzere tür sayısını 6'ya kadar indirmişti. MEB, iki öğretim yılı boyunca uygulamaya devam edilen genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi çalışmalarına da devam edecek. Önümüzdeki öğretim yılı sonunda bu çalışma tamamlanarak genel liseler tamamen kaldırılacak ve bunlar ya Anadolu lisesi ya da mesleki ve teknik liseye dönüşmüş olacak.

Seçme ve sıralama yok

Mesleki ve teknik eğitimde türlerin tamamının kaldırılması ve programların güncellenerek arttırılması çalışması da sürdürülecek. Böylece türler arasında programlardan kaynaklanan kalite farklılıkları kaldırılmış olacak ve ortaokullardan liselere geçişler de seçme ve sıralamaya dayalı merkezi sınav uygulaması da gereksiz hale gelecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.