İşte Ücretli Öğretmenlerin Feryadı

İşte Ücretli Öğretmenlerin Feryadı

Kapanan dershanelerde çalışan öğretmenlere 5 bin kadro ayrıldı. Türkiye'nin en ücra köşelerinde yıllardır asgari ücret ile çalışan ve kadroya geçemeyen 71 bin ücretli öğretmen ise 'bizi unuttunuz' diyor.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin 1 Eylül'den itibaren kapanmasıyla dershane öğretmenleri için 5 bin kişilik kadro ayrıldığını açıkladı. MEB, 5 bin dershane öğretmenini KPSS şartı olmaksızın atamasını yapacak ayrıca 40 yaş şartını da aramayacak. Ancak sayıları 70 bini aşan ücretli öğretmenler kendilerinin yıllardır kadro beklediğini belirterek kendilerine yapılanın haksızlık olduğunu dile getirdi.

Saat başı 9 lira ücret

Türkiye'de 69 ilde 71 bin 960 ücretli öğretmen görev yapıyor. Geçen yıl bu rakam 55 binde kalmıştı. Ücretli öğretmenlerin saat başı aldıkları ücret 9 lira. Bir ücretli öğretmen programda olan derslerinin tümüne girdiği zaman alabileceği en yüksek tutar 1000 lira. Türkiye genelinde bu öğretmenlerin aldığı ücret ise 900 ile 1000 lira arasında değişiyor. İşte yıllardır atanamayan ücretli öğretmenlerden yalnızca üçünün kısa hikayesi.

Yaz ayları tarlalarda geçiyor

Ali Kerkez 34 yaşında, Türk Dili ve Edebiyatı mezunu Kerkez, 8 yıldır çeşitli köylerde ücretli öğretmenlik yapmış. Rusça, İngilizce ve Kazakça biliyor. 9 ay aldığı maaş ile ay sonunu zor getirirken yaz aylarında gündelik işçi olarak domates, soğan tarlalarında çalışıyor.

İnşaatlarda çalışıyor

Tamer Derinçek, 34 yaşında Biyoloji Öğretmeni. 10 yıl boyunca sürekli ilçe değiştirerek ücretli öğretmenlik yapmış. Gittiği okullarda çalıştığı kadroya kadrolu öğretmen atanınca o işten ayrılıp başka bir okulda ücretli öğretmenlik yapmak zorunda kalmış. 10 yıldır atama bekliyor. Öğretmenlik yaparken yazları da inşaat işlerinde çalışıyor. En büyük korkusu ise öğrencilerinden ayrılmak. Onları yaşam enerjileri olarak görüyor.

Çaycılık yapıyor

Mersin'de yaşayan Aydın Kılıçlar Türkçe öğretmeni kışın öğretmenlik yaparken yazları da kahvehanede çalışıyor. Sadece yazları değil kış aylarında akşamları okulda dersleri bittikten sonra mavi önlüğünü giyip kahvehanede çay dağıtmaya başlıyor.

Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.