İTÜ üç önemli buluşa imza attı

İTÜ üç önemli buluşa imza attı

İstanbul Teknik Üniversitesi 3 önemli buluşa imza attı. Üniversitede, hastane mikrobunu öldüren antibakteriyel sabun, ilk yerli elektronik sulama sistemi ve elektronik yapboz geliştirildi.

TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ NEM SENSÖRÜ

Tür­ki­ye'nin ilk yer­li akıl­lı su­la­ma sis­te­mi, yük­sek li­sans öğ­ren­ci­si Gi­zem Çağ­la­yan ve eki­bi ta­ra­fın­dan ge­liş­ti­ril­di. Saf­far ad­lı sis­tem, top­ra­ğın nem du­ru­mu­nu elek­tro­nik sen­sör­den alıp, ha­va du­ru­muy­la kar­şı­laş­tı­rı­yor. Ha­va du­ru­mu ve­ri­le­ri ile nem ve­ri­le­ri­ni he­sap­la­yan sis­tem, tar­la­da­ki ürü­nü oto­ma­tik ola­rak su­lu­yor.

YÜZ­DE 40 VE­Rİ­M ­AR­TI­ŞI

Saf­far'ın kul­la­nıl­ma­sı du­ru­mun­da yüz­de 40 ve­rim ar­tı­şı, yüz­de 30 da güb­re ta­sar­ru­fu sağ­la­nı­yor. Faz­la su kul­la­nı­mı­nı ön­le­yen Saf­far'a Ta­rım Ba­kan­lı­ğı da yüz­de 75 hi­be des­te­ği ve­ri­yor.

HASTANE MİKROBUNU ÖLDÜREN YERLİ ANTİBAKTERİYEL SABUN

İs­tan­bul Tek­nik Üni­ver­si­te­si ta­ra­fın­dan ge­liş­ti­ri­len Tes­la isim­li an­tibak­te­ri­yel sa­bun­la has­ta­ne en­fek­si­yon­la­rın­dan ölüm­ler en­gel­le­ne­cek. Prof. Dr. Ni­ya­zi Bı­çak, Ah­met İn­ce ve Tuğ­rul Cem­bı­çak'ın ge­liş­tir­di­ği an­ti­bak­te­ri­yel sa­bun, dün­ya­da­ki ben­zer­le­ri­ne gö­re hem da­ha ucuz hem de et­ki sü­re­si faz­la. Has­ta­ne mik­ro­bun­dan her yıl 100 bin ki­şi ölür­ken, mik­ro­bun en­fek­si­yo­nu­nu ön­le­mek için, sa­de­ce Ame­ri­ka'da 5 mil­yar do­lar har­ca­nı­yor. Antibakteriyel sa­bu­n için pa­tent ve ruh­sat alınacağı bil­di­ril­di.

HAREKET EDEN ELEKTRONİK YAPBOZ

Çocukların fizik bilimine olan ilgilerini artırmak ve hayal güçlerini geliştirmek için yapılan elektronik yapbozla Türkiye, uluslararası oyuncak pazarında önemli bir oyuncu olacak. 5 yaş üstündeki çocuklar için geliştirilen elektronik yapboz, kullanıcının hayal gücüne göre farklı şekillerde birleştiriliyor. Küçük elektronik modüller sayesinde kendi kendine hareket edebiliyor. Oyuncağın çocukların zihinsel gelişimlerini de güçlendirdiği açıklandı.

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.