İzmir'de usulsüz müdür görevlendirmeleri

İzmir'de usulsüz müdür görevlendirmeleri

İzmir'de usulsüz müdür görevlendirmeleri

Bilindiği üzere 14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “  Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “ ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan yöneticilerimizin bu görevleri sona ermiştir.

10 Haziran 2014 tarih ve 29026 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan “ Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine ilişkin Yönetmelik “ hükümleri açık olmasına rağmen ilimizde yapılan yönetici görevlendirmelerinde yaşananlar eğitim camiasında infial yaratmıştır.

MEB’in hukuksuzluklarına şimdi de illerimizin hukuk dışı uygulamaları eklenmiştir. MEB’in sınava dayalı şube müdürlüğü atamalarını iptal etmemesi ile ilgili yeni hukuk süreci başlatılmışken ilimizde yönetici görevlendirmelerinde yaşananları anlamlandırmak mümkün olamamaktadır.

Mevcut Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nin Mevcut Yöneticiler başlıklı 1. Geçici Maddesinin 2. Fıkrası açıktır: “ …… yöneticilik görevi 2013-2014 ders yılının bitiminde sona eren müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları bu Yönetmelikte öngörülen usul ve esaslara göre yerlerine görevlendirilen yöneticiler göreve başlayana kadar görevlerine devam eder. “ Demektedir.

Mevcut Yönetmelik müdür görevlendirmelerini 3 başlık altında sıralamıştır. EK-1 Form değerlendirmesi üzerinden 75 ve üzeri puan almış olmak şartıyla; a. Müdürlük görev süresinin görev yapılmakta olan eğitim kurumunda uzatılması, b. Müdürlük görev süresinin görev yapılmakta olan eğitim kurumu dışında uzatılması, c. İlk defa ve yeniden müdür olacaklarla ilgili sözlü sınav uygulaması.

Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı görevlendirmelerinde ise yönetmelik gereği okul müdürünün inhası, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi ve Valinin onayı şartları aranmaktadır.

İlimiz Bayındır ilçesinde Kaymakamlık Makamı tarafından 22.09.2014 tarih ve 903/4301 ve 4302 sayılı kararları ile 11 Müdür ve 6 Müdür Yardımcısı görevlendirmesi yapılmıştır. Görevlendirilen kişilerin ortak özellikleri aynı sendika üyesi olmalarıdır.

Bayındır ilçesinde münhal bulunan Şube Müdürlüklerine yapılan görevlendirmelerden birisi ilçeye yeni gelen 3 aylık müdürlük geçmişi olan bir eğitimci, diğer şube müdürü ise müdür yardımcısıdır.

Kazım Dirik Ortaokulu Müdür olarak görevlendirilen İHL Meslek dersi öğretmeni kişinin meslek hayatı 3 yıl 10 gündür. Müdür görevlendirmelerinde aranan en az 8 yıl öğretmen olma şartını taşımamaktadır.

Yapılan görevlendirmelerden 3 kişinin branşı Türkçe öğretmenliğidir. Bayındır ilçesinde Türkçe öğretmenliği açık norm kadrosu bulunmaktadır. Türkçe öğretmenlerinin yönetici olarak görevlendirilerek derslere ücretli öğretmenlerin girecek olmasını haklı bir mantıkla açıklayacak bir tek Allah kulu var mıdır?           

Müdür Yardımcılığı görevlendirmelerinde ise okul müdürünün inhası yoktur. İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi yoktur. Valilik onayı olmadan görevlendirmeler yapılmıştır. Müdür yardımcılığı olarak stajyer öğretmen görevlendirilmiş olmasının izahını yetkililer yapmak durumundadırlar.

Yapılan bu görevlendirmeler bazı okullarımızda birçok ders açığı oluşmasına sebebiyet vermiştir. Bu dersler ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılmaktadır. Devlet zarara uğratılmaktadır. Bakanlık yetkililerinin kendi yönetmeliğine aykırı bu uygulamalardan haberi var mıdır? Devletin uğradığı zararın hesabını kimler verecektir?

Kişilerin isteklerini yerine getirerek üye yapma yolunu seçen sendikacılık anlayışını şiddetle kınıyorum. Memuru enflasyon altında ezen sendikacılık anlayışını şiddetle kınıyorum. Devlet makamlarının sendika tahakkümü altına alınma çabalarının, devlet kapısının sendika kapısına çevrilme gayretlerinin ülkemizde yerleşik devlet baba anlayışı ile ters düşen ve ülkemizin geleceği için yaratacağı tehlikelere dikkat çekmek istiyorum.

Türk Eğitim Sen olarak yapılan tüm hukuk dışı uygulamaların takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyorum.

            Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

                                                                                              Merih Eyyup Demir

                                                                                            Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu 

                                                                                              Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.