Kahramanmaraş Üniversite Şubesi Olağanüstü Kongresini Yaptı

Kahramanmaraş Üniversite Şubesi Olağanüstü Kongresini Yaptı

Kahramanmaraş Üniversite Şubesi Olağanüstü Kongresini Yaptı

 

Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş 2 No’lu (Üniversite) Şubesi, olağanüstü kongresini gerçekleştirdi. Divan Başkanlığı’nı Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Esat Tektaş’ın yaptığı kongrede seçimi mevcut başkan Doç. Dr. Hasan Furkan’ın listesi kazandı. Kongreye Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Teyfik Yağcı da katıldı.

Birlikte Başardık

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Esat Tektaş, örgütlü olmanın güçlü olmak olduğunu belirterek, “Hem moral değerlerimizden beslenen hem de moral değerlerimizi diri tutacak bir güç oluşturalım istedik. Ülkemizde bu gücü oluşturacak potansiyelin varlığına yürekten inanarak yola çıktık. 14 Şubat 1992 yılında merhum Mehmet Akif İnan’ın başlattığı soylu mücadelede bugün 21. kuruluş yıldönümümüzü kutlamaktayız ve birçok başarılı hizmete imza atmış olmanın sevincini yaşamaktayız” dedi.

Nerede bir yanlışlık, bir haksızlık, bir baskı, bir insan hakkı ihlali olduysa hep karşısında olduklarını söyleyen Tektaş, şöyle devam etti: “Eğitimçalışanlarının ekonomik, demokratik ve mesleki haklarını korumanın ve geliştirmenin her zaman ve zeminde savunanı olduk.  Darbe ve benzeri, milletin iradesini hiçe sayan demokrasi dışı uygulamalara engel olmak için, millet iradesinin saygın olması için olanca gücümüzle mücadele verdik. Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimlerinin daha nitelikli olması için nefes tükettik, durmaksızın çalıştık. Bugün Eğitim-Bir-Sen 231 bini aşkın üye sayısıyla yetkili sendika, aynı zamanda ülkemizin en büyük sivil toplum örgütü olmuştur.”

18. Milli Eğitim Şurası’nda 28 Şubat sürecinin dayatması olan kesintisiz eğitimden vazgeçilerek kademeli eğitime geçilmesi, din eğitimi seçeneklerinin artırılması, seçimlik dersler aracılığıyla bireylere daha fazla seçme hakkının tanınması gibi birçok alanı kapsayan ve milletin talepleriyle örtüşen reformların gerçekleşmesine öncülük ettiklerini kaydeden Tektaş, imza kampanyalarıyla ve çeşitli eylemlerle katsayı adaletsizliğinin sona ermesini, adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını, meslek lisesi mezunlarının ikinci sınıf vatandaş olmaktan kurtulmasını; Milli Güvenlik Dersi’nin kaldırılmasını, eğitim kurumlarındaki rahat-hazırol türünden uygulamalara son verilmesini sağladıklarını dile getirdi.

 

Demokrasi Üreten Yükseköğretim ve Demokratik Üniversite İstiyoruz

Milli Eğitim’de bir kısım reformlar gerçekleştirilirken; YÖK ve üniversitelerle ilgili fiili bir kısım iyileştirmelerle yetinildiğini, yasal düzenlemeler bağlamında neredeyse hiçbir adım atılamadığını ifade eden Esat Tektaş, “Kahramanları bugün yargılanmakta olan 12 Eylül 1980 darbesinin ürünü olan YÖK ve YÖK Kanunu mutlaka değiştirilmelidir. Daha fazla geciktirilmeden ve bugüne kadar ertelenen tüm taleplerin karşılandığı yeni Yükseköğretim Kanunu’nun çıkarılmasını; ‘Darbe ürünü YÖK’ten, demokrasi üreten Yükseköğretime, demokratik üniversiteye’ geçmek istiyoruz. Üniversite çalışanlarının maaşları ve özellikle akademisyenlere verilmeyen ek ödemelerle ilgili haklı beklenti ve iyileştirmeler maalesef bugüne kadar gerçekleşmemiştir. Öğretim elemanlarının maaşının azlığına karşın ders yüklerinin fazlalığı da bir başka sorundur ve bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Üniversitelerimizde ve diğer kamu kurumlarında çalışan kadınlarımızın çağdışı bir uygulama olan kılık kıyafet dayatması olmaksızın çalışma özgürlüğüne kavuşmaları için mücadelemiz sürmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz ‘özgürlük için 10 milyon imza’ kampanyasında toplanan, milletimizin dilekçesi hükmünde olan 12 milyon 300 bin imza hükümete teslim edilmiştir. Memur-Sen’in imza stantlarında millet talebini ve iradesini ortaya koymuştur. Bu talep gerçekleşmeyecek olursa, gereken yapılacaktır. Başörtüsü yasağı bu günün Türkiyesi’ne yakışmayan bir ayıptır. Başörtüsü yasağı hem cinsiyet ayrımcılığıdır hem bir insan hakkı ihlalidir. Kadınlar arasında da ayrımcılığa sebep olan bu ayıptan kurtulmak, ülkemizi kurtarmak zorundayız. Demode yönetmeliklerle, darbe ürünü mevzuatlarla ülke yönetilemez. Bu konuyla ilgili yasaklamalar en kısa zamanda kaldırılmalı ve hazırlanacak yeni Anayasa’da da başörtüsü insan hakkı olarak güvence altına alınmalıdır. Eğitim-Bir-Sen olarak hükümetten, milletin yanında yer almasını, milletin taleplerine duyarsız kalmamasını ve gerekeni yapmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Seçimler Küçük Bir Teferruat, Belki Bir Formalitenin Tamamlanmasıdır

Olağanüstü kongrede yapılacak seçimi küçük bir teferruat, yerine getirilmesi gereken bir formalite olarak gördüğünü dile getiren Tektaş, “Kongrede yapılacak seçimlerde ülkemize ve insanımıza hizmet vermesi için görev, yetki ve sorumluluk hangi arkadaşımıza verilirse verilsin, kim seçilirse seçilsin asıl olan mücadelemizi, eylem ve etkinliklerimizi, çalışma ve organizasyonlarımızı daha etkili ve daha verimli yapabilmemizdir. Asıl olan, Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olmasaydı; çalışanların, hangi sendika ve konfederasyonların insafına terk edilmiş olacağının korkunç tablosunu aklınızdan asla çıkarmadan üye sayımızı artırmak; gücümüze yeni güçler, aramıza yeni dostlar katmanızdır” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş 2 No’lu (Üniversite) Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Furkan,  Akif İnan’ın söylemiyle ‘Bir adım dönemem arkam uçurum” diyerek sendikal faaliyetlerini sürdürdüklerini, bütün personele 900 TL promosyon aldıklarını, yemek fiyatlarını 3 liradan 1,5 liraya düşürttüklerini, görevde yükselme imtihanlarını ÖSYM’nin yapmasını sağladıklarını, ilçelere servis hizmeti sunulmasında aracılık yaptıklarını, tahsis tenkislerin sistemli yapılmasını istediklerini ve bunun gerçekleştiğini, üyelerin iyi gününde kötü gününde yanlarında olmaya çalıştıklarını kaydetti.

2011 yılında üye oranına göre Türkiye’de birinci, 2012 yılında ise ikinci olduklarını belirten Furkan, seçimden sonra da birlik olacaklarını vurgulayarak, olağanüstü kongrenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Yapılan seçim sonucuna göre yeni Şube Yönetimi şu isimlerden oluştu: Doç. Dr. Hasan Furkan, Yrd. Doç. Dr. Hacı Ökkeş Demir, Öğretim Görevlisi Ömer Çınar, Öğretim Görevlisi Şaban Sözbilici, Mehmet Havan, Adem Belverenli, Mahmut Kılınçkıran. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.