Kaymakam çağrıyı emir kabul etti: Bırak yargıyı yık binayı

Kaymakam çağrıyı emir kabul etti: Bırak yargıyı yık binayı

Bırak yargıyı yık binayı: Kaymakam çağrıyı emir kabul etti

İçişleri Bakanı Soylu, “İçinde uyuşturucu kullanıyorlar” dediği metruk binalar için çok tartışılacak bir ‘çözüm yolu’ gösterdi: “Muhtarlarımız ‘mahkeme kararı var yıkamayız’ diyor. Arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı arkadan gelsin. Kim yıktı biz nereden bilelim!” Soylu’nun ‘mahkemeyi beklemeyin’ çağrısının üstünden 24 saat geçmeden ilk kepçeler vurulmaya başladı.

Karar'da yer alan habere göre; İçişleri Bakanı muhtarlar buluşmasında kentlerdeki metruk binaların yarattığı asayiş sorununa değindi. Soylu “Muhtarlarımız ‘mahkeme kararı var yıkamayız’ diyor. Arkadaş sen gece yık mahkeme kararı arkamızdan gelsin. Gece yarısı dozer gelip yıksın. Kim yıktı biz nereden bilelim? Biz de sabah molozunu kaymakamlık, valilik olarak toplayalım” dedi. Tartışma yaratan ifadelerin ardından ilk adım ise Batman’da geldi.

‘BAKANIN SÖZLERİ SUÇUN SORUMLULUĞUNU KALDIRMAZ’

ason Kaymakamı’nın başkanlığında, metruk binaların yıkımı toplantıda ele alındı. Soylu’nun çıkışı tepkileri de beraberinde getirdi. Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer “En hafif tabirle mala zarar verme suçu. Bakan’ın söylemi sorumluluğu kaldırmaz” uyarısında bulundu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de “Hukuk yok sayılıyor. Suç ile mücadele yöntemi olarak başka bir suça teşvik ediyor” açıklaması yaptı.

İçişleri Bakanı “110 bin metruk bina vardı biz bunun 75 bininden fazlasını yıktık. 15 binini de restore ettik. Geriye 15 bin bina kaldı” dedi. Soylu’nun muhtarlara yönelik çağrısının ardından da Batman Sason’da harekete geçildi. Ankara’da da bazı metruk binaların yıkımına başlandı.

Bırakın mahkemeleri kepçeyle yıkın gitsin

İçişleri Bakanı Soylu’nun metruk binalar için muhtarlara “Arkadaş sen gece yık mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin” çağrısı sonrası Batman Sason Kaymakamı düğmeye bastı. Ankara’da yıkımlar başladı. Karara “Kanunsuzluk, hukuksuzluk ve keyfilik var” tepkisi yükseldi. CHP’li Ağbaba “Organize suç örgütüyle karşı karşıya olduğumuzun açık bir itirafıdır” dedi. TCK’nın mimarlarından Prof. Dr. Adem Sözüer de “En hafif tabirle mala zarar verme suçu” değerlendirmesinde bulundu. Mimarlar Odası ise “Suç ile mücadele yöntemi olarak başka bir suça teşvik ediyor” açıklaması yaptı.

Ankara Gölbeşı’ndaki Vilayetler Evi’nde ‘Kadın Muhtarlar Derneği 3’üncü Genel Kongresi’nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tartışılacak ifadeler kullandı.

Uyuşturucu ile mücadale konusunda rakamları payhlaşan Soylu “Yıl 2017 Türkiye’de uyuşturucuya bağlı doğrudan ölümlerin sayısı 941 kişi. Şimdi bu sayı 314’e düştü. Bu ortak mücadelemizin sonucudur. 110 bin metruk bina vardı biz bunun 75 bininden fazlasını yıktık. 15 binini de restore ettik. Geriye 15 bin bina kaldı. Muhtarlarımız ‘Mahkeme kararı var yıkamayız’ diyorlar. Arkadaş sen gece yık mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. O bina orada durdukça o binada uyuşturucu kullanılıyor. O binada asayişsizlik yapılıyor. Gece yarısı dozer gelsin, yıksın. Kim yıktı biz nereden bilelim ya? Biz de sabahleyin bu metruk binanın oradaki molozunu kaymakamlık valilik olarak toplayalım. Biz bunu yaptık yapmaya devam ediyoruz” dedi.

SÖZÜER: EN HAFİF TABİRLE MALA ZARAR VERME SUÇU:

Türk Ceza Kanunu’nun mimarlarından Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer Soylu’nun çağrısını “En hafif tabirle mala zarar verme suçu” diye değerlendirdi. Sözüer Twitter paylaşımında “Mahkeme kararına rağmen bir yeri yıkmak mala zarar verme suçudur. Bakanın söylemi sorumluluğunuzu kaldırmaz. Yargıya uymayın çağrısı devlet ve hukuku inkardır” ifadelerini kullandı. Soylu’nun çıkışına sosyal medyadan da tepki yağdı. Kullanıcılar “Yahu bir İçişleri Bakanı düşünki illegal yolları tavsiye etsin Yazık ki ne yazık ülkede herkes kendi bildiğini okuyor.”, “Kanunsuzluk, hukuksuzluk ve keyfilik var.” tepkisini gösterdi.

İÇİŞLERİ BAKANI ‘SUÇA’ TEŞVİK EDİYOR:

Soylu’nun açıklamasına bir tepki de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden geldi. Açıklamayı ‘hukuku yok saymak’, ‘suça teşvik’ olarak nitelendirilen oda açıklamasında “Erken Cumhuriyet yapılarıyla mekânsal hesaplaşmanın üst boyutta olduğu bir dönemde, tescilli kültür varlıklarının metruk hale getirildiğini ve tarihi katliam yapıldığını unutmuyoruz. Suç ile mücadele yöntemi olarak başka bir suça teşvik ediyor” denildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Soylu’nun açıklamasını eleştirdi. “Organize suç örgütüyle karşı karşıya olduğumuzun açık bir itirafıdır. Hakimi TÜGVA’dan, savcıyı gençlik kollarından, müfettişi tanıdıktan, suçlu/kaçakçı/dolandırıcıyı da eş dosttan bulmuşlar. Organize kötülük” dedi.

KAYMAKAM ÇAĞRIYI EMİR KABUL ETTİ:

Soylu’nun bu çıkışının üzerinden 24 saat geçmeden Batman’ın Sason ilçesinde kaymakam Murat Mete, çağrıyı emir kabul ederek ilçedeki metruk binaların yıkılmasına yönelik toplantı düzenledi. Kaymakam Mete’nin başkanlık ettiği toplantıda, uyuşturucuyla mücadele başta olmak üzere, kamu düzeni ve esenliğini korumak, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla metruk binalar ve enkazların kaldırılmasına yönelik çalışmalar başlatıldığı kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.