Koncuk,  İş güvencesi konusunda uyardı

Koncuk, İş güvencesi konusunda uyardı

Sendikamızın son günlerde sıkça gündeme getirdiği iş güvencesi konusundaki uyarılarında ne kadar haklı olduğu aşağıdaki haberde açıkça görülmektedir. Genel Başkanımız İsmail Koncuk iş güvencesiz istihdam modeli tehdidine karşı sık sık açıklama yapmakta ve

 

Genel Başkan İsmail KONCUK ve sendika yöneticilerimiz bu konuda memurları aşağıdaki ifadelerle uyarmaya çalışmakta, sendikamız broşürler, afişler, kitapçıklar yayınlamaktadır.

 

Bu çok net bir tanım ama bugün iş başında olan iktidar şu an da alenen bir çalışma yapıyor. 657 sayılı devlet memurları kanunuyla ilgili bir çalışma. Yeni bir çalışma mıdır? Yeni bir çalışma değil, uzun zamandır yapılan bir çalışma ama son yıllarda, bugünlerde, biraz daha öne çıkan bir çalışma. Nedir bu? İş güvencesiz bir istihdam modeli. Devlet memuru kavramını, tamamen ortadan kaldıran bir çalışmadır bu. Ziyaretimizde, sayın Başbakan şunu söyledi, bana döndü dedi ki, “ya bu işçi memur farklılıklarını kaldırsak, bunları birleştirsek yeni bir istihdam modeline geçsek nasıl olur” ben şunu söyledim, bizim iş güvencemizin korunması şartıyla her türlü istihdam modelini tartışırız. Onların derdi iş güvencesiz, bir yeni çalışan modeli oluşturmak. Bakın, peki sayın başkanım böyle bir tehdidin varlığını siz nereden çıkarıyorsunuz? Böyle bir model var mı? Bunların niyeti ne? Nasıl bir istihdam modeli? Değerli arkadaşlarım gözümüzün önünde yaşıyoruz, bakın 2002 yılında, çok olmamış bundan 10 – 11 yıl önce, taşeron eleman sayısı kamuda çalışan on bin, yirmi bin aralığında, bugün bu sayı 498 bin 887'ye çıkmıştır. Belediyeler hariç. Belediye de ki taşeron elemanları dahil ettiğimizde, bu sayı 1 milyon 67 bine çıkıyor. Nedir, hepimiz görüyoruz. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Değerli arkadaşlarım bir yakınımıza kaybederiz, annemizi babamızı, dedemizi, ninemizi toprağa veririz hiç ölüm aklımıza gelmez. O’ndan sonra ölmeyecek gibi çalışırız. Şimdi gözlerimizin önünde görüyoruz, o taşeron elemanları görüyorsunuz kamuda da vardır, var değil mi? Sağlıkta var 130 bin, dün memurun yaptığı işi, bugün temizlik firmasının elemanı yapıyor bilgisayarın başında, bunlar gözlerimizin önünde. Hani, o ölümü görüp hiç ölmeyecekmiş gibi bir tavır içine girmek gibi bir şey. İşte 498 bin 887 kişi sadece kamusal hayatta, kamuda, 567 bin de belediyelerde çalışıyor. Oluşturulmak istenen istihdam bu, gözlerimizin önünde Şimdi bizi ne kadar ilgilendiriyor, yani, şu anda çalışan devlet memurlarını ne kadar ilgilendiriyor. İşimiz garanti mi, bir sene sonra, iki sene sonra , üç sene sonra kadrolu memur olarak kalacak mıyız sorusuna, ben evet diyemiyorum. Şu anda çalışanlar bakımında söylüyorum. Yani çocuklarımız bakımından böyle bir çalışma dizayn ediliyor, hatta, uygulamaya geçmiş bazı alanlarda. Şu anda çalışan 2 milyon 600 bin kamu çalışanı açısından sıkıntı var mı var. Bir sabah uyandığımızda, devlet memurluğu sıfatının tarih olduğunu, kaldırıldığını görebiliriz.

 

Memur değil başka bir isimle adlandırılabiliriz. Bu çok önemli bir tercihtir. 2 milyon 600 bin kamu çalışanı, iktidara oy versin vermesin, hiç önemli değil. İdeolojik bir mesele değil, siyasi bir mesele değil, bu çalışma hayatıyla ilgili bir mesele. Şu anda bunlar adım adım hayata geçirilmek isteniyor. Dün, ben arkadaşlarımla birlikte, Akp Genel Merkezinde Genel başkan yardımcısı sayın Mehmet Ali Şahin beyi arkadaşlarımla ziyaret ettik. Dedim ki, bu çalışmalar var, bu yanlış bizi rahatsız ediyor bu çalışmalar o şöyle bir şey dedi, Bunun için dedi, Anayasa’nın 128. maddesinin de değişmesi lazım, şu anda Anayasa’nın 128. maddesini değiştirecek bir çoğunluk herhangi bir siyasi partide yok, dolayısıyla şu an da pek kafanızı takmayın gibi bir laf etti ama şu anda. Referandumla bu ülkede anayasa’nın değiştirildiğini biliyoruz değil mi? Yüzde 58 çoğunlukla, referandumla anayasa bu ülkede değiştirildi.

 

BASIN YAYIN ORGANLARINDA ÇIKAN HABER AŞAĞIDADIR

 

HOME OFFİCE DÖNEMİ BAŞLIYOR

 

Özel sektörün ardından memurlara da 'esnek çalışma ortamı modeli' uygulanmaya başlanacak. Part time personel çalıştırılması da gündemde.

 

Özel sektörün ardından memurlara da esnek çalışma modelinin uygulanması öngörülüyor. Düzenleme hayata geçerse kamu kuruluşlarında 'home office' dönemi başlayacak.

 

 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NDAKİ DEĞİŞİKLİKLER NETLEŞİYOR

 

Milyonlarca memurun ve memur adayının merakla beklediği 657 sayılı devlet memurları kanununda yapılacak değişiklikler netleşmeye başladı. Artık milyonlarca memurda evden çalışabilecek.

 

HOME OFFİCE DÖNEMİ BAŞLIYOR

 

Düzenleme hayata geçerse, kamu kurumlarında home ofice dönemi başlayacak. Halen hazırlıkları devam eden kamu personel rejiminin değiştirilmesine ilişkin çalışmalarda,memurların özlük ve sosyal haklarının yanı sıra, çalışma saatleri de masaya yatırıldı.

 

Çalışmalar esnasında, trafik sorununa çözüm getirmek, kamu personelini daha verimli çalıştırmak  ve güvenlik sorununu nedeniyle hizmet götürülemeyen vatandaşlara hizmetsağlamak amacıyla esnek çalışma modelinin kamuya da uygulanması kararlaştırıldı.

 

YENİ DÜZENLEME NASIL HAYATA GEÇECEK?

 

Düzenleme öncesinde, Avrupa ülkelerindeki örnekler incelendi. Yapılan incelemede, birçok Avrupa ülkesinde, kamu kurumlarında değişik esnek çalışma modellerinin uygulandığı görüldü. Uygulamalar doğrultusunda Türkiye için de bir esnek çalışma sistemi oluşturulması öngörüldü. Düzenleme öncelikle, pilot olarak bazı kamu kurumlarının bazı illerdeki birimlerinde uygulanacak. Başarı sağlanması durumunda, diğer kamu kurumlarına ve tüm illere de yaygınlaştırılacak.

 

KAYNAK: HABER7

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.