Koncuk: Kamuda Memur Bırakmayacaklar

Koncuk: Kamuda Memur Bırakmayacaklar

TAŞERONA KADRODA HAYAL KIRIKLIĞI MI?

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi tarfaındamn yapılan açıklama;

Soma faciasının ardından alevlenen taşeron işçilere kadro umudu, hayal kırıklığına doğru gidiyor.

        Hükümetin kadro beklentisi içindeki taşeron işçilerinin umutlarını suya düşürdüğü gibi taşeron çalışmayı da genişletecek bir düzenleme hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

        Algı yönetimiyle taşeron işçilere yeni haklar getirileceğine dair kamuoyunda ortaya atılan bazı haberlere rağmen gerçekler açıklananlarla örtüşmüyor. Kamuoyunda taşeron işçilere kadro verileceği yönündeki haberleri yalanlamayarak toplumun beklenti içerisine girmesine göz yuman iktidar oluşturduğu algıyı hakları geriletmekte kullanıyor.

 

TAŞERON KALDIRILMIYOR, AKSİNE GENİŞLETİLİYOR!

 

        Basın yayın organlarında yer alan haberlere  göre, kamuda çalışan 750 bin taşeron işçinin kadro hayali boşa çıktı. Üç bakanlığın üzerinde çalıştığı taşeron yasa taslağında kadro olmadığı belirtildi. Ücret, kıdem ve yıllık izinde yeni haklar gelirken kamuda taşeron işçiliğinin kapısı da ardına kadar aralanacak.

        Habere göre, Bakanlar Kurulu kamuda hangi işlerin taşerona yaptırılacağını tek tek belirleyecek. Taşeron sözleşmesi kamuda 3 yıl, özel sektörde ise 1 yıl olacak.

       Hükümet’in hazırladığı taşeron taslağında kamuda çalışan yaklaşık 750 bin taşeron işçisinin kıdem tazminatı, ücret garantisi ve yıllık izin hakkına yeni iyileştirmeler getirilirken, çalışma şartlarının düzeltilmesine yönelik somut adım yer almıyor.

        Taslak düzenleme toplam 14 maddeden oluşuyor. Taslağın Soma faciası öncesinde Bakanlar Kurulu’nda görüşüldüğü ancak olay sonrası yeni eklemelerin olabileceği belirtiliyor.

 

TAŞERON İŞÇİLER MEMURLARIN YERİNE ÇALIŞTIRILABİLECEK

 

        Haberde konu edilen taslağa göre; Kamu kurumları bugün olduğu gibi asli işin dışındaki yardımcı işler için taşeronlardan hizmet satın alabilecek.

        Kamuda yeterli nitelik ve sayıda personel olmaması durumunda asli ve sürekli işlerin de taşerona verilmesinin önü taslak düzenlemeyle açılıyor. Örneğin kamu hastaneleri hemşire, doktor ya da teknisyeni taşeron işçi olarak dışarıdan alamayacak. Ancak, kadrolu doktor ya da hemşire sayısının yetersiz kalması durumunda bu hastaneler taşeron yoluyla doktor ya da hemşire çalıştırabilecek.

 

KONCUK: KAMUDA MEMUR BIRAKMAYACAKLAR

 

        Konuya ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Bu taslak bu haliyle yasalaşırsa Türkiye’de memur kalmaz” dedi. Koncuk, “ Başbakan 17 Aralık operasyonu sonrasında yurtdışından dönerken gazetecilere yaptığı “Memurun iş güvencesinin kaldırılması gerekir” açıklamasını bu taslakla hayata geçirmiş olacaktır. Kamuda yeterli personel olmadığı takdirde taşeron işçiliği yoluyla hizmet açığının kapatılabileceğine dair bir uygulama bugün için bütün hizmet alanlarında devletin asli ve sürekli görevlerinin taşeron işçileri eliyle gördürülmesinin önünü açacaktır. Bilindiği gibi kamuda sağlık, eğitim gibi bütün sektörlerde mühendis, doktor, öğretmen gibi büyük bir personel açığı bulunuyor. Buna göre devlet bu alanlara memur almak yerine taşeron çalıştırarak bu hizmetleri sağlamayı planlıyor. Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır AKP’nin uygulamalarının arka planındaki bu gerçeği kamuoyuna duyurmaya ve memurlarımızı uyarmaya çalışıyoruz.

        Bugün iş güvenliğinin, sosyal devlet ilkesinin ayaklar altına alındığı bir dönemde memurun iş güvencesi de tehdit altındadır. Bizler bütün sektörlerde iş güvencesinin sağlanması, taşeron işçiliğinin, 4/C’li çalıştırmanın, sözleşmeli statünün kaldırılması için mücadele ederken iktidarın milletimizi çağdaş köleliğe sürüklemesi kabul edilemez.

        Biz konfederasyonumuz ve bağlı 11 sendikamızla böyle bir uygulama karşısında ülkenin her yerinde her türlü eylemi gerçekleştireceğimizi bir kere daha hatırlatıyor, bütün memur arkadaşlarımızı geleceklerine ve iş güvencelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.