Koncuk’tan 4-C’lilerin Ek Ödemesi İçin Girişim

Koncuk’tan 4-C’lilerin Ek Ödemesi İçin Girişim

4-C’li personele yargı kararına istinaden, 2016 yılı öncesinde verilen ek ödemenin iadesinin talep edilmemesi için dilekçe gönderdik.

4-C’li personele yargı kararına istinaden, 2016 yılı öncesinde verilen ek ödemenin iadesinin talep edilmemesi için dilekçe gönderdik.

Tarafımıza, DSİ’de çalışan 4-C’li personelden 2016 yılı öncesinde kendilerine verilen ek ödemelerin talep edildiği bilgilerinin ulaşması üzerine Konfederasyonumuz harekete geçerek Genel Müdürlüğü bir dilekçe ile uyardı. 

DSİ Genel Müdürlüğüne gönderdiğimiz Genel Başkan İsmail Koncuk imzalı dilekçede, 4/C’li personele mahkeme kararına istinaden 2016 öncesinde ödenen ek ödemelerin iade talebinin hukuki bir dayanağı olmadığını, Devlet Personel Başkanlığının da ek ödemelerin iadesinin talep edilemeyeceğine dair görüşü bulunduğunu hatırlattık.

Bu görüşten hareketle, 4-C’li personelden mahkeme kararı ile almaya hak kazandıkları bir ücretin iadesinin istenmesinin hukukun üstünlüğü ilkesi ile bağdaşmadığını vurguladık.

Dilekçemizde, DSİ Genel Müdürlüğünün bu konuda Bölge Müdürlüklerini ikaz ederek, ortaya çıkan sıkıntının giderilmesini ve yeni mağduriyetlere yol açılmaması için gerekli adımların atılmasını talep ettik.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk imzası ile DSİ Genel Müdürlüğüne gönderdiğimiz dilekçede şu satırlara yer verildi:

“Bilindiği üzere 2015 yılı toplu sözleşme görüşmelerinde 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin “C” fıkrası uyarınca çalıştırılan geçici personele 01.01.2016 tarihinden itibaren 1800 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar (159,87 TL) kadar ek ödeme verilmesi karara bağlanmıştır. Ancak toplu sözleşme öncesinde kendilerine de ek ödeme verilmesi istemiyle mahkemelere başvuran 4/C’li personel yargı kararıyla aylık 550-670 TL arasında ek ödeme almaya hak kazanmış ve kendilerine yargı kararı gereğince bu ödemeler yapılmıştır.

Toplu sözleşme hükümlerinin 1 Ocak 2016 itibarı ile yürürlüğe girmesiyle birlikte, haklarında olumlu mahkeme kararı dahi olsa, söz konusu personele mahkemenin öngördüğü miktar yerine toplu sözleşme ile belirlenen miktarda ek ödeme verilmeye başlanmıştır. Bununla birlikte tarafımıza; toplu sözleşme öncesinde kendilerine mahkeme kararıyla 550-670 TL arasında ek ödeme verilen personelden, önceki dönemlere ilişkin olarak yapılan ek ödemelerin geri alınması yönünde çalışmalar yapıldığı ve 4/C’li personele 2016 yılı öncesinde mahkeme kararına istinaden verilen ek ödemelerin toptan geri istendiği bilgileri ulaşmaktadır.

Oysa Devlet Personel Başkanlığı, 08.02.2016 tarih ve 96005330-109.01-E.796 sayılı yazı ile 2016 yılı öncesinde mahkeme kararı gereğince ek ödeme verilen geçici personele daha önce usulüne uygun olarak ödenen ek ödemelere ilişkin herhangi bir iade talep edilemeyeceği yönünde görüş bildirmiştir.  Bu görüşe uygun olarak 4/C’li personelden mahkeme kararı ile almaya hak kazandığı bir ücretin iadesinin istenmesi de hukukun üstünlüğü ilkesi ile bağdaşmamaktadır.

Hukuki bir dayanağı olmayan bu uygulamadan vazgeçilerek, Kurumunuz Bölge Müdürlüklerine 4/C’li personelden, 2016 öncesinde verilen ek ödemelerin iadesini talep etmemeleri yönünde bir yazı yazılması ve ortaya çıkacak mağduriyetlerin önlenmesi konusunda gereğini bilgilerinize arz ederiz.”

 

İsmail Koncuk

Genel Başkan

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.